Videoblogin tekeminen eli vloggaaminen ja videoiden julkaisu YouTubessa on omanlaistansa mediakulttuuria. Vloggaaja taltioi videolle kiinnostuksensa kohteita, saattaa tehdä ohjevideoita sekä kertoa omasta elämästään ja harrastuksistaan. Parhaimpia vloggaajia fanitetaan samalla tavoin kuin julkkiksia ja heidän YouTube -kanaviaan seurataan säännöllisesti. Näiden blogien suosio on kasvanut räjähdysmäisesti ja siksi monet ovat aloittaneet omien videoblogiensa teon. Aloittelijan kannattaakin suunnitella hyvin tarkkaan sanottavansa, ettei videoista tulisi liian pitkiä.

Vloggaaja eli tubettaja, kuten asia voidaan toisin sanoa, kertoo asioista hyvin luovasti ja mielenkiintoisesti videolla. Varsinkin jos aihe on sellainen, mikä kiinnostaa myös monia muita. Aihealueet voivat vaihdella ja hyvällä vlogialustalla voit käydä vuorovaikutteista keskustelua oman yleisösi kanssa. Sillä vahvistat asemiasi vloggaajana huomattavasti.

Mitä tubettamisessa pitää huomioida?

Muutamat sosiaalisen median palvelut antavat mukavasti vinkkejä siitä, mitä aloittelevan vloggaajan tulee tietää. Mutta onpa tilanne millainen tahansa, niin tärkeintä on aluksi, että löytyy sopiva aihe. Tämä siksi, että niistä on helpompi puhua innostuneesti ja pystyt mahdollisimman luontevana kameran edessä. Itselle hankala aihe ei oikein toimi kameran edessä.

Mitä muuta Vloggaaja tarvitsee kameran lisäksi? Yksi tärkeä pointti on tutustua sääntöihin ja käyttöehtoihin, joita videopalvelussa on. Mitä ne tarkoittavat julkaisijalle entä mitä se tarkoittaa kanavan tilaajalle. Yhtään julkaisua ei kannata tehdä ennen kuin nämä asiat on käyty läpi. Itse YouTube -kanavan perustaminen vaatii ikää 16 vuotta.

Mitä seikkoja on otettava huomioon kanavaa perustettaessa?

Ennen kuin on valmis julkaisemaan yhtään videota tai edes tekemään niitä, on hyvä perehtyä tarkemmin käytettävän kanavan käyttöehtoihin. Sinun on tarpeen tietää, mikä on sallittua ja mikä taas ei.

  • Videoilla ei saa yllyttää vaarallisiin temppuihin
  • Sisältö ei myöskään saa olla loukkaavaa tai hyökkäävää
  • Tekijänoikeuksia tulee kunnioittaa ja musiikin tekijänoikeuksien kanssa pitää olla tarkkana
  • Ei kannata paljastaa itsestään tarkkoja yhteystietoja

Videoblogi ja esiintymistaidot

Itse videoblogin tekeminen ei ole vaikeaa, mutta siihen pitää valmistautua huolellisesti. Kuvaamista voi tehdä aluksi älypuhelimen kameralla, mutta jalusta on hyvä olla olemassa sekä kohtuullinen mikrofoni. Näillä pääsee jo alkuun. Esiintymistaidot karttuvat sitä mukaa, mitä enemmän harjoittelet ja teet kuvauksia. Sisältö on tärkeää harkita tarkkaan.

Kun olet saanut ensimmäisen videoblogisi julkaistua, voit jäädä jännittämään, millaisen vastaanoton se saa. Sinun pitää myös varautua ihan kaikenlaisiin kommentteihin. Videoblogin tekeminen on hauskaa, mutta joskus kommentit eivät ole. Niissä arvostellaan kaikkea ulkonäöstä lähtien. Kun kaikkeen tottuu, niin sen jälkeen jokaisen uuden videon tekeminen on aina helpompaa. Aiheita alkaa löytyä enemmänkin ja esiintymisestä tulee luontevaa.