Verkkolehti Kantti

Nuorten toimittamia uutisia nuorille

Verkkolehti Kantti toimi Etelä-Pohjanmaalla

Kantti toimi usean vuoden ajan eli vuodesta 2015 lähtien. Sen tarkoituksena oli tuottaa nuorten voimin uutisia nuorille. Kanaviksi valikoituivat verkkolehti Kantti sekä sosiaalisen median alustoista Facebook, Instagram sekä Twitter. Samalla kun nuoret tekivät uutisia, he oppivat, millaista on käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa. Ja varsinkin vielä niin, että on itse luomassa uutisia toisten luettavaksi. Verkkolehti toimi kolmen kunnan eli Ilmajoen, Lapuan ja Seinäjoen alueilla. Toimintaa koordinoi Jibbo eli näiden kuntien nuorten tieto- ja neuvontapalvelu. Toistaiseksi ainakaan Jibboa ei ole päivitetty, joten nähtäväksi jää, vieläkö se jatkaa toimintaansa. Verkkolehti Kantti lopetti toimintansa jo jokin aika sitten. Verkkolehden tilalla esittelemme monipuolisesti sosiaalisen median palveluja sekä alustoja.

Verkkolehti Kantti esitteli erilaisia tapahtumia sekä uutisia, jotka olivat läheisiä nuorille. Aiheet olivat monipuolisia nuoreten maailmasta eli eSportsista Seinäjoen Provinssi rockin päivityksiin. Keskitymmekin siihen, mitä nuoret sosiaalisessa mediassa käyttävät ja miksi.

Verkkolehti Kantti

Suosittuja sosiaalisen median alustoja

Miten nuoret sosiaalisessa mediassa toimivat?

Nuorten suosituimmat palvelut sosiaalisessa mediassa ovat Instagram, WhatsApp, Spotify, Snapchat, Steam ja YouTube. Suosituimmat sovellukset tosin vaihtelevat nuorten iän mukana. Tavallisia tekstiviestejä ei enää juurikaan lähetellä vaan niiden tilalla käytetään mieluummin viestintäpalveluja kuten WhatsAppia. Sen suosio perustuu hyviin ryhmäkeskusteluominaisuuksiin. Toinen suosittu sovellus on Snapchat.

Snapchatin idea on lähettää tekstiä, kuvia ja videoita kavereille. Videoihin ja kuviin voi liittää tekstiä, piirroksia sekä hymiöitä. Snapchatissa on myös ollut hyvinkin suosituksi noussut mahdollisuus muokata kasvoja erilaisilla filttereillä. Chatit ovat väliaikaisia ja ne poistuvat palvelusta, kun käyttäjä on sen nähnyt. Sinne myös syntyy Best Friend -lista niistä kavereista, joiden kanssa snäppää eniten.

Steam on suosittu pelialusta

Steam -alusta on kehitetty videopelien moninpeliin, jakeluun sekä viestintään. Steamin avulla pelit on helppo asentaa sekä päivittää, mutta myös tallentaa pilveen. Se tarjoaa myös samanhenkisille pelaajille erilaisia sosiaalisia ominaisuuksia kuten keskustelufoorumin, kaverilistan sekä mahdollisuuden äänikeskusteluun muiden pelaajien kesken. Steam oli alkuun pelkästään pelialusta, mutta vuosien mittaan siitä on kehittynyt sosiaalisen median keinoja hyväksikäyttävä alusta.

Steamin sisältö tosin poikkeaa siitä, mitä sosiaalisen median alustat yleensä ovat. Se tarjoaa pelejä, jotka voivat olla ilmaisia, maksullisia sekä freemiumeja. Tarjolla on myöskin TV-sarjoja, elokuvia, demoja sekä trailereita. Steamille on markkinoilta löytynyt paljon kilpailevia tuotteita, kuten PlayStation, Xbox sekä Nintendo. Se on kuitenkin säilyttänyt asemansa suosittuna pelialustana juuri monipuolisuutensa ansiosta.

Verkkolehti Kantti

Verkkolehti Kantti ja muut verkkolehdet nuorille

Nuoret eivät lue sanomalehtiä tuskin lainkaan ja verkkolehdet ovat heille paljon tyypillisempi tapa lukea uutisia. Nuoret ovat tottuneet, että sosiaalisen median palvelut löytyvät älypuhelimesta, joten verkkolehdet on sitä kautta helpompi selata ja lukea vain ne aiheet, mitkä otsikon mukaan kiinnostavat eniten. Aikakauslehdet kiinnostavat heitä vielä vähemmän. Verkkolehti Kantti tehtiin nuorilta nuorille, joten se sisälsi jo enemmän heitä kiinnostavia aiheita. Tutkimuksen mukaan, nuorten ikäryhmälle sopivat lyhyet uutiset, mitkä sisältävät vain pääotsikon lisäksi vähän tietoa.

Uutisia on helppo lukea verkkolehdistä, mutta miten käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa pitäisi hoitaa viisaasti? Ensinnäkään mitään liian henkilökohtaista tai yksityiskohtaista tietoa itsestä ei kannata esittää. Verkossa on myös paljon hämäräperäisiä linkkejä, joita ei missään nimessä kannata klikkailla auki. Myöskin tarpeeton hölmöily on huono valinta, koska sillä voi rikkoa hyviä ihmissuhteita. Monesta on mukavaa, kun tuntemattomat aloittavat somessa seuraamisen, mutta niiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja suhtautua vähintäänkin epäluuloisesti ainakin aluksi.

Verkkolehti Kantti