Muutakin kuin pelaamista

Ensimmäisenä näen mustan pimeän huoneen. Ikkunat ovat peitettynä ja korviini kantautuu pieni, jatkuva puheenporina. Astuessani huoneeseen tunnen kuinka raskaan lämmin ilma työntyy kasvoilleni ja näen monen monta nuorta silmäparia tietokoneidensa ääressä. Huone täyttyy naputtelusta sormien osuessa näppäimistöille ja hiiren klikkaukset käyvät tiuhaan tahtiin. Saavuin juuri Seinäjoella järjestettävälle eSports -päiväleirille.

Seinäjoella järjestettiin ensimmäistä kertaa ikinä eSports-päiväleiri, eli elektronisen urheilun leiri. Vuosina 2004–2007 syntyneet nuoret saivat ilmoittautua mukaan leirille, joka järjestettiin maanantaista torstaihin 10.–13.6.2019 OmaSp Gaming Housen tiloissa Kapernaumissa.

IMG_1531.jpg

Mutta mistä eSports –leirissä on pohjimmiltaan kyse? Yksi leirin vetäjistä, Jari Lehto kertoo, että leirillä keskitytään muuhunkin kuin pelaamiseen: ”Täällä käydään ulkona ja vähän liikutaan. Kerrotaan näille terveellisistä elämäntavoista.” Lehdon mukaan eSport-alan huipulle pyrittäessä tulee myös muistaa, että hyvä fyysinen kunto on tärkeää. Pelaajan pitää miettiä mitä syö ja kuinka nukkuu: ”Kaikki tällaiset ihan niin kuin normiurheilussakin pitää miettiä”, hän toteaa. Leirillä halutaan myös keskittyä niin sanottuun non-toxic gaming:iin. Se tarkoittaa, että pyritään vähentämään vihapuhetta pelaamisessa: niin pelin sisällä kuin keskenään samassa huoneessa pelattaessa. ”Ettei huudella toisille ja haukuta. Siitä on kerrottu infoa näille.”, Lehto lisää. Leirin ollessa ensimmäinen laatuaan Seinäjoella, Jari Lehto toteaa, että tämä on vielä vähän opettelua kaikille.

Lähes jokainen kuitenkin pystyy pelaamaan pelejä myös kotonaan, joten mitä tarjottavaa tai hyötyä leiristä voi sitten olla nuorelle? ”Sitä, että miettii myös vähän, että on muutakin kuin tämä näin, pelaaminen.” Lehto sanoo osoittaen tietokoneita. Pelaamiseen kuitenkin liittyy niin fyysinen kunto kuin ruokavaliokin - tällaista ei pakosti tule edes ajatelleeksi yksin kotona pelatessaan. Leirillä ei väheksytä myöskään haaveita ammattilaisurasta alalla, sillä Jari Lehto muistuttaa, että jos pelaajat haluavat joskus oikeasti huipulle, niin OmaSp Gaming Housella on hyvä paikka, jossa voi siihen harjoitella. ”Täällä on puitteet kunnossa ja tosiaan sellainen turvallinen ympäristö”, hän sanoo. Paikka ei kuitenkaan ole vain pitkään ja hartaasti pelejä pelanneille - Lehto kannustaa myös muita kiinnostuneita kokeilemaan: ”Vaikka ensikertalainenkin voisi lähteä kokeilemaan näitä juttuja, täällä on kuitenkin aikuiset paikalla.”

IMG_1534.jpg

Pelaamisen lisääntyessä yleisesti, on kysyntää ollut tällaisille leireille. Idea eSports –leirin pitämisestä lähtikin juuri tällaisista syistä: ”Tämä eSports puskee läpi joka paikassa, ja muutenkin digitaalinen nuorisotyö.”, Lehto kertoo. Hän sanoo myös, että aiempien pienten yhteistyöjuttujen johdosta mietintää oli siitä, että voitaisiinko tällaista järjestää: ”Ja tässä tämä nyt on, ensimmäistä kertaa!” Lehto sanoo lopuksi.

Päätin lisäksi kysyä parin itse eSports –leiriläisen fiiliksiä kyseisestä leiristä:

Miksi halusit osallistua leirille?

Jere, 15: Tykkään pelata ja pelaan tosi paljon.
Niko, 13: Koska tykkään pelata.

Mikä pelaamisessa on parasta tai mitä se on antanut sulle?

Jere: Se viihdyttää ja saa kavereita – Skotlannistakin on ollut kaveri.
Niko: Oon saanut peleistä kavereita ja ylipäätänsä, kun voi pitää kavereiden kanssa hauskaa.

Haluaisitko tehdä tätä ammattina?

Jere: Kyllä!
Niko: Ehkä.

Pojat keskeyttävät pelinsä ja syövät eväänsä – heitä kuitenkin muistutetaan siitä, että se tulisi tehdä kauempana tietokoneista. Sen jälkeen he vetävät kengät jalkaansa ja lähtevät hetkeksi ulkoilemaan. Tämän jälkeen on taas parempi palata näyttöjen ääreen ja jatkaa pelejä!

IMG_1527.jpg

Teksti & kuvat: Miranda KivekäsKategoria: Tapahtumat