Provinssi 2017: Haastattelu: Nelli Matula

Haastattelu: Nelli Matula

On kummallista, ellet ole vielä törmännyt musiikin saralla Nelli Matulaan. Omia biisejä julkaissut ja useissa yhteistöissä mukana ollut naisartisti korkkasi Provinssin lauantain.

Kyseinen esiintyminen oli hänen ensimmäisen oma keikkansa bändin kanssa, oman proggiksen kera. Aiempaan repertuaariin kuuluu mm. esiintymisiä yksityistilaisuuksissa ja tämän lisäksi akustisia settejä.

Nellin mukaan Provinssin kolmannen päivän ensimmäisenä esiintyjänä oleminen toi mukanaan epäilyksiä festarivieraiden vireystilasta, mutta nämä lienivät turhaa. Keikalla oli ollut supermahtava fiilis ja keikka jättänyt juhlijat valmiiksi kohti päivän muuta tykitystä.nellival.jpg


Demo, CV, hakemus ja 5-vuotis-suunnitelma

Nykyään uralle musiikin parissa tuntuu löytyvän miltei yhtä monta tietä kuin artistiakin, mutta Nellin tarina kuuluu klassiseen päähän vaihtoehdoista. Matula lähetti levy-yhtiölle tuottaja-ystävän kanssa tehdyn demon, CV:n, hakemuksen ja 5-vuotis-suunnitelman. Vastoin ennakko-odotuksia viestiin vastattiin kutsulla palaveriin. Vastaus tuli jossain määrin yllätyksenä, siinä yleensä kuvioon kuuluu muun olennaisen lisäksi myös kontaktit ja suhteet. Tästä lähtien asiat ovat lähteneet vierimään kovaa vauhtia, niin kovaa, että täytyy muistaa pysyä perässä. Työhön on siirtynyt lisäksi jotkin harrastuksista, mutta avainasemassa on muistaa varjella itseään uupumiselta, sillä harrastukset eivät välttämättä ole niin sanotusti ”ajanvietettä vapaalla”. Nelli sanoo olevan oleellista mennä tulevaisuutta kohti, päivä kerrallaan.


Demosta ensimmäiseksi singleksi

Esikuvakseen Nelli Matula nimeää yhdysvaltalaisen R&B-artistin Tinashen. Perusteena tälle on Tinashen oma kädenjälki tuotannosta koreografioihin. Oma kädenjälki ja näkemys omalla uralla ovat Nellillekin ensiarvoisen tärkeitä. Ihaniin mahdollisuuksiin artisti toivoo pystyvänsä tarttumaan niiden ansaitsemalla potentiaalilla.

Kysyttäessä Nelliltä musiikin ja esiintymisen taakse kätketyvistä asioista ei vastauksena ole listaa, vaan paljon. Paljon ei kuitenkaan tunnut työltä, vaan on intohimo, johon luonnollisestikin ohjautuu ja mistä nauttii. Nelli Matulalle on tärkeää oma osallistuminen uran kulkuun musiikkivideoiden käsikirjoituksista biiseihin. Oman ajatuksen takana voi seistä vakaasti, elämä on helpompaa ja jälkiviisaus poissa pelistä. Nelli kuitenkin muistuttaa, että nykyään kaupallinen musiikki on tuotettu miltei kokonaan tietokoneella. Tämän suhteen hänellä on halu oppia lisää ja siksikin työhönsä sekä musiikin tekemiseen intohimoisesti suhtautuva, samanhenkinen ihminen mukana prosessissa on tärkeä. Oman vision vahva toteuttaminen näkyi jo Nellin ensimmäisellä singlellä ”Kato vaan”, joka on samalla levy-yhtiölle lähetetty demo.


Osaanko kirjoittaa iloisia biisejä?

Nellin musiikilliset juuret sijaitsevat klassisessa musiikissa ja takana on myös kolmetoista vuotta poikkihuilun soittoa. Tuttua siis on musiikin teoria- ja matematiikkapuoli. Biisien kirjoittaminen ei sekään kovin vierasta puuhaa ole, sillä sekin on tuttua jo lapsuudesta. Tällöin biisien kirjoittaminen toimi pääosin pahan olon purkamisena, josta Nellille syntyikin epäluulo kyvyistä kirjoittaa iloisia biisejä. Pelkät surulliset ja alakuloiset laulut saattaisivat muodostaa riitasoituja artistin persoonan kanssa.

Epäluulot kuitenkin hälvenivät ajan ja musiikinteon luonteen muuttumisen mukana. Ympärillä olevat musiikkiin intohimoisesti suhtautuvat ihmiset auttavat asiaa. Nellin tulevalle levylle laulujen luonne kattaa kuitenkin monipuolisen kirjon. Inspiraatio tekemiseen ja biiseihin kumpuaa omasta elämästä ja ympärillä olevista asioista. nelli1val.jpg


Tanssiminen ja leipominen on se juttu

Musiikinteon ja kaiken sen ympärillä olevan ohella Nellin arki täyttyy erilaisista asioista, kuten esimerkiksi tanssimisesta ja leipomisesta. Tanssi on ollut Matulan rakas harrastus ja taskussa on myös kondiittorin tutkinto. Näpertäminen ja vaikeiden kakkujen väsääminen on Nellin juttu leipomisen saralla. Provinssin keikkamatkalle mukaan bändikavereille tuli Pinterest-luokkaa olevia suklaahippukeksejä.

Teksti: Hanna Ollinkoski

Kuvat: Miranda Kivekäs

 


Kategoria: Arkisto 2017