Teit meistä kauniin

”90-luku. Lama, permanentit ja lankapuhelimet. Leipäjonot, väritelevisiossa Iiro Viinanen ja jalassa purjehduskengät-” Teit meistä kauniin on elokuva tunnetun suomalaisen bändin Apulannan syntytarinasta, joka perustuu tositapahtumiin. Itse asiassa ei voi sanoa, että ”perustuu”, sillä elokuva itse asiassa ON totuudenmukaisuudessaan Apulannan tarina.

Heinolassa kasvaneen bändin jäsenet kamppailevat nuoruuden murroksen, 90-luvun laman ja unelmansa, saada soittaa musiikkia, kanssa. Henkilökohtaiset hahmokuvaukset ja tarinat traagisuudessaan nivoutuvat tarinaksi bändistä, jonka voima on syntynyt kaaoksesta noustessa.

Apulannan ex-basisti Tuukka Temonen on elokuvan ohjaaja ja tämä on hänen ensimmäinen pitkä draamaelokuvansa. Elokuvan ensi-iltakiertuetta aikaistettiin alkuperäisestä muutamalla päivällä. Varsinainen kaikille avoin ensi-ilta oli 7. syyskuuta. Ennen varsinaista ensi-iltaa elokuva lähti kuitenkin kiertueelle, joka alkoi Oulusta 1.9. Seuraavana päivänä oli vuorossa Seinäjoki, jossa mekin vierailimme, sen jälkeen Jyväskylä sekä lopuksi Joensuu.

Erilainen ensi-iltakiertue

Apulanta halusi kiittää fanejaan, jotka ovat mahdollistaneet bändin 25 vuoden menestyksen, joten ensi-iltakiertueen lippuja jaettiin maksutta. Kaikki ensi-illat olivat täten loppuun varattuja.

”Ensi-iltakiertueella halutaan tarjota elämys myös sellaisille tahoille, joilla ei välttämättä muuten olisi mahdollisuutta päästä elokuviin. Tästä syystä kaikki liput näytöksiin ovat maksuttomia (ensi-iltakiertue). Kiertuepaikkakuntien järjestöt ja yhdistykset jakavat puolet lipuista, joilla tavoitetaan mm. ehkäisevän päihdetyön, etsivän nuorisotyön, ammatillisen kuntoutuksen, ruoka-avun ja työpajojen asiakkaita.”

Ensi-iltakiertueelle osallistuivat mm. Seinäjoella opiskelevat Laura Piiroinen (22) sekä Suvi Heikkilä (21). Kaverukset hankkivat liput ensi-iltaan jo varhain keväällä erään verkkolehden kautta. Apulannan musiikki kuuluu molempien tyttöjen soittolistalle, mutta sen suuremmin he eivät itseään faniksi luokittele. Tapahtumaan osallistuttiin kuitenkin suurella mielenkiinnolla, ja nuorten naisten odotukset olivat korkealla.

haastateltavattatu.jpgLaura Piiroinen, Suvi Heikkilä & Tatu Sinisalo alias Toni Wirtanen.

Juontajina paikan päällä toimivat Iitissä asusteleva pariskunta, tuottaja ja ohjaaja Tuukka Temonen sekä hänen vaimonsa tuottaja ja apulaisohjaaja Olga Temonen. Elokuvan katselun lisäksi tilaisuudessa esiintyi yllätysesiintyjiä, joita olivat näyttelijät sekä itse Apulanta alkuperäisessä kokoonpanossaan. Tähän kuului siis myös aikoinaan vaihto-opiskelijana Amerikasta tullut Amanda ”Mandy” Gaynor. Hän oli Apulannan ensimmäinen basisti. Elokuvan näyttelijät soittivat mm. ”Mandyn” sanoittaman Silmämuna-kappaleen.
temonen_2.jpg
Ohjaaja-tuottaja pariskunta Olga ja Tuukka Temonen.

orginalapulanta.jpg

Original Apulanta.

Näyttelijävalinnat nappiin

Näyttelijävalinnat hämmästyttivät yhdennäköisyydellään esittämäänsä henkilöön. Punaisella matolla saattoi nähdä esimerkiksi ohjaaja Temosen ja häntä esittävän Iiro Panulan vierekkäin samanlaisissa hymyissä. Toni Wirtasta esittänyt Tatu Sinisalo kertoi vaipuneensa rooliin niin, ettei osannut olla itsensä enää vapaa-ajallakaan.
nayttelijat.jpg
Elokuvan näyttelijät hallitsivat myös Apulannan kappaleiden soittamisen.

tatutoni.jpg

Tatu ja Toni.

Musiikki viimeistelee elokuvaan uudestaan tulkitut Apulannan kappaleet. Näyttelijät olivat opetelleet soittamaan elokuvaa varten, mikä toi omat paineensa onnistua esimerkiksi Roope Salmiselle, joka näyttelee kitarakonkari Antti Lautalaa. Lisäksi yksi näyttelijöiden valintaperuste oli, että he olivat elokuvamaailman ensikertalaisia. Apulannan jäsenet ovat olleet tiukasti seuraamassa kuvauksia ja kertomassa näyttelijöille, miten esittää ’minua’, joten kun ulkonäön ja ohjauksen yhdistää, saimme elokuvalle lähes aidot Apulanta-nuorukaiset.

Elokuvaa tehdessä koettiin paljon epävarmuutta. Wirtanen kertoo aluksi uskoneensa, ettei kukaan tulisi katsomaan elokuvaa. Teit meistä kauniin kertoman käännekohdat ja itse elokuvan tekeminen oli kamppailua, joka vaati paljon uskoa itseen ja joukkueeseen, joka tekijöistä muodostui.

Totuudenmukaisuus elokuvassa tulee monen eri bändin syntyvaiheisiin osallistuneen jäsenen näkökulmasta. Teit meistä kauniin ei ole vain yhden ihmisen tarina, vaikka ohjaaja Tuukka Temosen näkemys tapahtumissa korostuu. 90-luvun synkkä lama on elokuvaan poimittu aikansa oikeasta arjesta, jonka voisi katsoa viittaavan hieman myös nykyaikaan. Henkilökohtaiset kuvaelmat bändin jäsenten elämästä kertovat myös, kuinka eri vaiheiden kautta kukin päätyi bändiin. Nuoruuden epävarmuudessa musiikista sai reiän, josta hengittää.

Teit meistä kauniin filmatisoinnilla halutaan luoda uskoa jokaiseen pikkukaupungin teiniin – vaikka lähtökohdat olisivat huonot, joskus hänestä voidaan tehdä elokuva.

Aurora Piirto & Sofia Mänty

 


Kategoria: Arkisto 2016