Törnävän kulttuurikuu

10.7.-7.8. järjestettiin Törnävän vanhan piirimielisairaalan alueella uusi kulttuuritapahtuma, Törnävän kulttuurikuu. Sen aikana alueella järjestettiin erilaisia konsertteja, näytelmiä, liikuntahetkiä, näyttelyitä, lasten Majakylä, piknikejä, opastettuja kierroksia, nuoriso- ja kulttuuribussi sekä paljon muuta. Kauniilla vanhan sairaalan alueella saattoi aistia historian havinan ja monen eri järjestäjän tekemän yhteistyön. Pääjärjestäjinä tapahtumalla olivat kuitenkin Kulttuuriyhdistys KoHo ry, Kultsi (Kulttuurikollektiivi Silta ry) sekä Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut. Ohjelmaa oli siis tarjolla kaiken ikäisille ja kokoisille.

paarakennus.jpg

talojapuut.jpg

Itse en juurikaan ehtinyt tapahtumassa vierailla kesätöiden ja lomareissujen vuoksi, mutta loppukuusta päätimme lähteä kaverini kanssa opastetulle kierrokselle sairaala-alueelle. Ihan tapahtuma-alueen lähellä asuessamme, tunsimme melkein velvollisuudeksemme lähteä kuuntelemaan hieman alueen historiaa. Ja eihän tuolla sairaala-alueella ole paljon tullut pyörittyä, vaikka todella kaunista seutua onkin.

kartta.jpg

Kierros alkoi Seuralasta, jossa kerrottiin hieman alueen rakennus historiasta ja merkityksestä. Entisaikaan sairaala-alue on ollut ulkopuolisilta porteilla suljettu, ja sitä on vartioitu ympärivuorokautisesti. Nykyiset nurmialueet ovat silloin kasvaneet perunaa, vihanneksia ja viljaa. Kaikkialla on myös ollut paljon kukkaistutuksia, joita piirimielisairaalan potilaat ovat hoitaneet; ja tietysti myös piirin lapset. Kun vanhemmat ovat asuneet ja olleet sairaala-alueella töissä, on lastenkin täytynyt asua siellä. Omassa yhteisössään he ovat käyneet koulua, leikkineet ja tehneet töitä, kuin ketkä tahansa muutkin. Elämä on vain ollut yhteisöllisempää kuin nykyään.

Hallintola on nimensä mukaisesti ollut myös ennen kaiken keskus, johon uudet potilaat ovat saapuneet. Siellä on sijainnut myös puhelinkeskus, jossa piirin lapset ovat saattaneet olla kesätöissä. Myös lääkäreiden vastaanottohuoneet ja leikkaussalit ovat olleet Hallintolassa siihen asti, kunnes toiminta siirtyi Seinäjoen keskussairaalalle.

Sairaala-alueella on myös vanha keskuskeittiö, mistä ruoka on mennyt kaikille osastoille. Se on ollut myös sairaalan työntekijöiden ja heidän perheidensä käytössä tiettyinä iltoina viikossa. Voin vain kuvitella, millainen tungos siellä on ollut joulun aikaan, kun kaikki ovat halunneet paistaa joulukinkkunsa. Vaikka keittiö onkin ollut iso, on työtekijöitä ollut silloin satoja.

Sairaala-alueen pieni kirkko on vieläkin käytössä, ja siellä pidetään jumalanpalvelus sunnuntaisin. Ennen kirkon rakentamista, hartaudet oli pidetty Seuralassa, mutta sitä ei pidetty oikein sopivana, koska iltaisin siellä järjestettiin tansseja.

kirkko.jpg

Alueella on myös vanha vesitorni, joka on ollut käytössä entisaikaan, kun käyttövesi pumpattiin Seinäjoesta; toki vasta puhdistamisen jälkeen.

puistokaytavaa.jpg

Kierroksen lopussa oli myös Hanna Korhosen esittämä Haaveisiin hukkunut -tanssiteos, versio 1, joka esitettiin sairaala-alueen ankkalammella. Tämä ankkalampi oli itsellenikin ihan uusi paikka, joka sijaitsi Hallintolan takana. Todella kaunis ja idylinen, tosiaan. Suuret, riippuvat puut kaartuivat pienen lammen yläpuolelle. Nimi, ankkalampi, on tullut siitä, että piirinlasten aikaan sinne tuotiin aina keväällä ankkoja, jotka pitivät kovaa meteliä. Se merkitsi kesän alkua. Syksyn tullen ankat taas vietiin pois, ja talvi oli alkamassa. Piirinlapset eivät koskaan halunneet tietää, minne ankat syksyllä vietiin, koska he pitivät niistä niin paljon.

tyttojapatsaat.jpg

tyttopuussa.jpg

Laura LeväKategoria: Arkisto 2016