Koulurauhan julistus

Jokainen on arvokas

Koulurauha julistettiin täällä Seinäjoella Areenassa tiistaina, 23.8., kello 9.30. Tunnin kestänyt tapahtuma keräsi paikalle peruskoululaisia ympäri Seinäjokea, sekä lähialueilta. 6000 katsojan sekä mahtavien esiintyjien voimin lähti käyntiin kaikille mukava kouluvuosi!

Tänä vuonna oli 26. kerta, kun koulurauha julistetaan. Ohjelman tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Tämän vuoden julistus nousi esiin teemalla ”Jokainen on arvokas”. Mahtava tapahtuma järjestettiin yhteistyössä monen eri tahon sekä alueen pilottikoulujen kanssa. Myös opettaja Kati Särmön runosta lähtenyt NOLLA räppi esitettiin tapahtumassa.

Tapahtuman pääesiintyjä, teinisensaatioksi noussut Benjamin, otettiin vastaan hurjin aplodein. Nuorukainen veti keikkansa hienosti, vaikka kertoikin saapuneensa paikalle helikopterilla vain paria minuutti ennen vuoronsa alkamista. Keikkansa hän päätti ensimmäiseen sinkkuunsa, Underdogs. Ihan kuin joku kansikuvapoika, kuten kaverini joskus sanoi. Eikös?;)
Benjamin.jpg
”Onko joku muita parempi, jos hänellä on kalliimmat vaatteet?” Näin alkoi varsinainen koulurauhan julistus, joka luettiin Etelä-Pohjanmaan murteella, suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi sekä viittoen. Entä onko joku muita parempi, jos hänellä on paljon kavereita tai hän saa hyviä numeroita koulussa? Mikään näistä asioista ei määritä arvoamme ihmisinä, vaan kaikki ovat samanarvoisia. Oletko sinä joskus kiusannut muita? Oletko joskus ollut kiusattu? Älä pura pahaa oloasi muihin, sillä he ovat samanlaisia kuin sinä. Sinä joka olet kiusaaja tai olet joskus kiusannut muita; mieti, miltä siitä kiusatusta tuntuu. Mitä jos sinä itse olisitkin se kiusattu? Miltä sinusta silloin tuntuisi, kun joku mollaisi ja satuttaisi juuri sinua? Mieti edes hetken tulevaisuuttasi. Mitä sitten tapahtuu, kun aikuisena kävelet tätä samaa henkilöä vastaan kadulla, jota yläasteella kiusasit. Häntä, joka jäi aina porukan ulkopuolelle. Miltä sinusta silloin tuntuisi, kun tajuaisit, millaista helvettiä tuon ihmisen koulunkäynnin on täytynyt olla? Ehkä nyt mietit, ennen kuin toimit. Ajattelet kaksi kertaa, mitä sanot. Pyydätkö häntä mukaan porukkaan, vain käännätkö selkäsi välinpitämättömänä? Tehdään yhdessä koulusta kaikille parempi paikka!

Voit lukea koulurauhan julistustekstin tästä.
nollarappi.jpg
”Miks pitää teidän mielestä mun yksin aina olla.
Miks jostain syystä arvo mun on teille pelkkä nolla.” -NOLLA räppi

nollarappi1.jpg
Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistöön oli yhteys kuvatulla videohaastattelulla. Hän kehottaa muistamaan, että kaverit ovat samanlaisia, kuin me itse olemme. Jo sillä me saamme tehtyä kouluista paremman paikan kaikille.

Tapahtuman päätti Duudsonien HP:n ja Jarpin esiintyminen. Tämä porukka on kiertänyt maailmaa ja kokenut paljon yhdessä. Mikään ei olisi kuitenkaan onnistunut ilman ystävyyttä, joka onkin heidän suurin voimavaransa. Heillä on myös kokemusta kiusaamisesta. Jarno on ollut kiusattu ja Jukka kiusaaja. Kiusaaminen on jättänyt syvät haavat, eikä Jarno ole toipunut niistä täysin vielä tähänkään päivään mennessä. Niitä ei varmasti unohda koskaan. Jukka onnistui parantamaan tapansa. Hän tajusi kiusaamisen olevan tyhmää ja väärin. Ei ollut vielä myöhäistä pyytä anteeksi, ja niin hän tekikin kaikille kiusaamilleen. Se yksi sana saattoi pelastaa heidän tulevaisuutensa. Muista siis tämä, vielä ei ole liian myöhäistä pyytää anteeksi. Kuitenkin kahdenkymmenen vuoden päästä se saattaa jo olla.

-JOKAINEN ON ARVOKAS!-

Koulurauhan julistamisen viestikapula lähti eteenpäin, ja ensivuonna julistus on Helsingissä. Pidetään siis mainetta yllä, täällä ei kiusata ketään!

Voit katsoa NOLLA räpin musiikkivideon kokonaisuudessaan tästä.
screeni.jpg
lavalla.jpg
Benjamin1.jpg
Benjamin2.jpg
lavalla1.jpg
duudsonit.jpg
duudsonit1.jpg

Laura Levä

 


Kategoria: Arkisto 2016