Aukusti 2016

aukustilogo.JPG
Jalasjärvellä Lamminjärven alueella 12.-14.8. järjestettävä monenkirjava Aukusti päätti taas monen eteläpohjalaisen festarikesän!  Aukusti tarjosi näiden kolmen päivän aikana live-musiikin lisäksi kaikenlaista muuta toimintaa. Viikonlopun aikana oli mahdollisuus osallistua mm. markkinoille, lentopalloturnaukseen, X-run juoksutapahtumaan sekä lauantaina kaikille avoimeen ilmaiseen Gospel-konserttiin.

Kuten edellisinäkin vuosina, Aukustissa kaikki esiintyjät olivat suomalaista tekoa. Perjantaina nähtiin mm. Sanni sekä Arttu Wiskari ja lauantaina lavalle nousi Anssi Kela, Club for five, Remix sekä Velihopeat. Tänä vuonna Aukustissa ei nähty aloittelevia bändejä vaan kaikki esiintyjät ovat tehneet jo pitemmin uraa.

Perjantain kirkkain tähti SANNI

Perjantaina The wet colours sai kunnian aloittaa teltta-lavalla. Kuuntelijakunta oli rajallinen monen odottaessa mieluummin tulevaa päälavan esiintyjää, jonka korkkasi räiskyvästi SANNI. Juontajana toimi alkuillasta työpajaakin vetänyt tubettaja ZoneVD (Lue ZoneVD:n haastis täältä), jonka jälkeen alkoi raikaamaan viime vuonna julkaistu Pojat-single.

Keikkaa odotettiin lavan edessä heti porttien auettua ja bändeineen Sanni oli ehdottomasti yksi illan odotetuimpia esiintyjiä.  Hienoa oli myös nähdä, kuinka hyvin yleisö oli mukana mustiin vaatteisiin pukeutuneen naislaulajan menossa koko tunnin ajan. Keikan aikana kuultiin koko uran ajalta singlejä sekä lainakappaleita Vain Elämää -sarjasta. Sanni kertoi Vahinko-biisinsä myyneen juuri platinaa ja tämän johdosta kiitteli vuolaasti yleisöä. Paljon kysytty artisti vietti nyt kesänsä viimeistä keikkaviikonloppua ennen taukoaan Aukustissa.
sanni_nsphotography.jpg
sanniyleiso_nsphotography.jpg

SANNi vangitsi yleisön. © Niko Saarinen Photography

SANNIn bändi fiiliksissä

Keikan jälkeen saimme onneksemme haavimme bändin basistin Jesse Mäläskän. Mäläskän mielestä yleisö tämän kokoisessa tapahtumassa oli mahtavasti mukana. "Kun pyydettiin jengiä hyppimään, niin jengi oikeasti hyppi mukana," totesi Mäläskä tyytyväisenä.  Kesäkeikkojen ongelmana hän näkee rajatun tunnin soittoajan. Rajallisen ajan vuoksi bändi ei voi soittaa kaikkia haluamiaan kappaleita, jolloin etusijalle menevät hitti singlet. Paljastuksena hän kertookin bändin oikeastaan odottavan syksyä sekä klubikeikkojen alkua, jolloin saa soittaa pitkän keikan tuoden enemmän taiteellisuutta esiin.

Kesken haastattelun mukaan hyppäsi bändin kosketinsoittaja Saku Maristo. Kysyimme molemmilta, olisivatko he uskoneet kymmenvuotiaina tekevänsä tällaista. Empivän alun jälkeen pojat totesivat halun realisoituneen 12 -vuotiaana, jolloin he aloittivat aktiivisesti treenaamaan kohti huippua. Pojat kertovatkin soittaneensa yhdessä jo useamman vuoden.

Utelimme, olisiko bändillä jotain yhteistä inhokki biisiä, sellaista ei Mäläskän mielestä kuitenkaan bändille ole syntynyt. Lempikappaletta kysyttäessä Maristo kommentoi heti uuden tuotannon ilmestyessä keikan settilistalle tuovan hänelle eräänlaisen energiabuustin. Jessellä ei varsinaisesti ole lempibiisiä, mutta mieleen on erittäin positiivisesti jäänyt "Isin tyttö" sekä "Sotke mut". Haastattelun jälkeen pojat lähtivät purkamaan lavaa seuraavalle esiintyjälle sekä rauhoittumaan.

Oliver & Tippa-T

Sannin jälkeen vuoroon pääsi Oliver. Bändi on tehnyt itseään tunnetuksi suomalaisille tänä vuonna julkaistulla "Kysymys saa vastauksen" -singlellään. Oliver-bändi on tehnyt rock painotteista musiikkiaan jo 13 vuoden ajan ja heillä on ollut takanaan työntäyteinen kesä. Keikkaa kuunneltiin niin lavan edestä kuin rajatulta anniskelualueelta.

Oliverin jälkeen päälavalla pärähti käyntiin kohutun Tippa-T:n keikka. Trap-biittejä ja tarttuvia kertosäkeitä harrastavan nuoren miehen uusin single "Ei tippa tapa" on kerännyt Spotifyssä kuunteluja jo lähes neljä miljoona kertaa.  Keikka keräsi genren kuuntelijoita roimasti. Tippa-T on päässyt myös suomalaiskriitikoiden mieleen, eikä ihme, sillä keikasta ei energiaa tai mahtavaa riimittelyä puuttunut.
tippat_nsphotography.jpg

Tippa-T © Niko Saarinen Photography

Yksi illan pääartisteista, Arttu Wiskari tunnetaan muun muassa "Mökkitie" singlellään, josta hän on kasvattanut hittilistaansa useammalla kappaleella, joista viimeisin single on viime vuonna julkaistu "Kahvimaito". Tätä ennen hän ehti luoda uraansa noin neljä vuotta blues painotteisella musiikillaan. Wiskari nähtiin Aukustin päälavalla perjantain viimeisenä esiintyjänä, joka kokosi väkeä eturiviin tungokseksi asti. Esityksestä jäi kaipaamaan tietynlaista energisyyttä, vaikka itse kokonaisuus olikin hyvin esittäjän mukainen. Innokkaimmilla faneilla energisyyttä ei kuitenkaan puuttunut, vaan joka kappale laulettiin yhtä kovaa mukana.
arttuwiskari_nsphotography.jpg

Arttu Wiskari © Niko Saarinen Photography

aukustirun_nsphotography.jpg

Aukusti X-Runin melskeessä. © Niko Saarinen Photography

Lauantai käynnistyi jo aamupäivällä ympäri Jalasjärven keskustaa järjestetyistä tapahtumista. Aivan Aukusti-alueen tuntumassa pidettiin markkinat 31 yhden kojun voimin, jotka sisälsivät myös oman lasten nurkkauksen. Lamminjärven läheisyydessä taas pelattiin beach volley -turnausta aina iltapäivään asti, sekä juostiin Aukusti X-run kisa. Kyseinen juoksutapahtuma on järjestetty jo ennenkin. Siinä kilpailijoita koetellaan lukuisilla eri tasoisilla esteillä maassa, vedessä ja ilmassa. Reitti oli valittavana joko hupikierros 5 km tai kovakuntoisten 10 km, jotka molemmat kiersivät Lamminjärven ympärystää. Halpa-Hallin pihassa käytiin taas match show:n eli leikkimielinen koiranäyttely, jonka järjesti Jalasjärven koiraharrastajat ry.

Lauantain alkuillasta nähtiin taas tälle vuodelle uusi tapahtuma. Kaikille avoin ja ilmainen gospelkonsertti "Sä olet ihme".
"Lavalla päästään ihailemaan keskipohjalaista nuorekasta ja pirteää Herziä." Kokoonpano koostui aluksi kolmesta Kokkolalaisesta muusikosta. Vuoden päästä kokoonpano muotoutui kuuden henkilön bändiksi, jolle vientiä riittää. Herzin kappaleet iskevät kuin salama kokoajan laajenevaan yleisöön. "Musiikki saa koskettaa ja sillä voi olla merkitystä. Bändi haluaa keikoillaan kohdata yleisön, eikä popata päämäärättömästi itselleen."  Yleisö sai juuri sitä, mitä Aukustin sivuilla ennakkoon povailtiinkiin. (lainaukset Aukustin sivuilta)

Oheisohjelmat tavoittivat reilut 1500

Lauantaina järjestetty VIP-tilaisuus pidettiin sisätiloissa, jossa Niko Kivelä piti stand-up keikan! Kivelä heitti komiikkaa eteläpohjalaisuudesta, naimisissa olosta, sekä lapsista. Paikalla olleeseen väkeen osuivat nämä aiheet, ja keikan aikana saattoi kuulla, kuinka tietyt lauseet osuivat enemmän kuin hyvin omalle kohdalle. Kivelä kertoi myös omasta työstään ja erityisistä keikoistaan esimerkiksi saunassa alasti ollessaan. Kahdenkymmenen minuutin keikan aikana poikettiin siis monissa aiheissa ja tässä lyhyessä ajassa ammattilainen onnistui naurattamaan koko yleisöä. Tarjolla oli pientä naposteltavaa ja tilaisuutta juonsi Rita Jokinen. Paikalta löytyi myös oma DJ sekä iso screeni, josta näki päälavan esityksiä. Tilaisuus oli selvästi haluttu, koska yhden päivän ISOO VIP-liput oli myyty ennakkoon loppuun.

Lauantain musiikkikattaukseen erikoisen twistinsä toi a cappella musiikkia tuottava Club for five, joka esiintyi ensimmäisenä päälavalla. Kyseinen kokoonpano rikkoo musiikkimaailman ennakkoluuloja tuottamalla musiikkinsa ainoastaan ihmisääntä käyttäen. Sinänsä heidän musiikkia ei voi rajata yksittäiseen tyylilajiin, vaan se koostuu kaikenlaisesta musiikista niin covereista kuin omista kappaleista. Kokoonpano sai kerättyä todella suuren joukon kuuntelemaan esitystään.

Luultavasti lauantain odotetuin artisti oli Anssi Kela, joka piti ihanan energisen shownsa puolen yön aikoihin. Kylmä ei kuuntelijoita kalvanut, vaan kaikki lauloivat Kelan lähes klassikko biiseiksi kutsuttavia kappaleita kuorossa yli tunnin kestäneen keikan ajan. Rannalla järjestetty Beach Party oli suosittu alue läpi festareiden, toki illalla meno vilkkaampi.

anssikela_nsphotography.jpg

Anssi Kela © Niko Saarinen Photography

Parannuksia festarioloihin

Tänä vuonna Aukusti oli kokenut mukavan yleisilmeen kohotuksen. Päälavan edestä löytyi taaempana kuunteleville korotettu seisoma-/istumapaikkoja, anniskelualue oli kasvanut, sekä myöskin saanut enemmän istumapaikkoja. Lisäksi alueelta löytyi pallonheitto-,  metrilaku-, sekä snägärikoju. Muutosten vaikutus näkyi, sillä Aukusti saavutti yleisöennätyksensä yli 7000 kävijällään.
aukusti_yleiso.jpg

Aukustin yleisömerta. © Aurora Piirto

Jo yli kymmenen vuoden ajan järjestetty Aukusti on vuosien varrella kasvanut monimuotoiseksi tapahtumaksi, joka järjestetään lähes yksinomaan talkoo-voimilla. Tapahtumassa oli tänä vuonna monipuolisesti eri aktiviteettejä, joissa huomioitiin paljon myös lapsia.

Uutuutena työpajat nuorille

Tänä vuonna Aukusti tarjosi erilaisia työpajoja, joihin nuoret saivat osallistua pitkin viikkoa. Työpajojen tarkoitus oli saada nuoret toteuttamaan omaa tapahtumakokonaisuuttaan tälle kesälle. Projekti on osa Leaver -hanketta, jonka rahoitus on saatu Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahastosta. Työpajoja löytyi laidasta laitaan. Nuoret saivat muunmuassa kokeilla viikon ajan oman paikallisradion pyörittämistä, opetella lyriikoiden saloja sekä kuunnella alan ammattilaiselta vinkkejä vlogaukseen. Työpajojen vaikutus haluttaisiin vähintään maakuntarajojen ylittäväksi toiminnaksi. Aukustiin saapui myös ulkomailta nuoria talkootöihin, vastavuoroisesti muutamalla suomalaisella nuorella on mahdollisuus lähteä Kroatiaan vapaaehtoisprojektiin.

"Aukusti on kulttuuritapahtuma, jossa värikkäät osaset nuorisokulttuurin eri aloilta nivoutuvat hyväntuuliseksi kokonaisuudeksi: konsertteja, kisailuja, markkinat, ja niin edelleen! Aukusti-viikko viihdyttää paitsi lapsia, nuoria ja nuoria aikuisia, myös aikusempaa väkeä. Aktiivinen nuorisoporukka on tänäkin vuonna omalla panoksellaan järjestämässä paitsi nuorille myös varttuneemmallekin yleisölle suunnatun kolmipäiväisen tapahtuman." (lainaus Aukustin sivuilta)

Aurora Piirto & Sofia Mänty
Niko Saarinen PhotographyKategoria: Arkisto 2016