Artistihaastattelu

Anna Abreun kalenterissa heinäkuu ja loppukesä näyttävät kiireiseltä. Suomen musiikkimailman eturivin artistin vanhaa ja uunituoretta tuotantoa siis kuullaan ympäri Suomea jäljellä olevana kesänä. Annalla itsellään on tästä hyvä fiilis ja toiveissa hyvä sää. Festivaaleilla saa inspiraatiota muiden artistien keikkojen kuulemisen ja näkemisen kautta. Positiivinen lisä on myös mahdollisuus vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa. Omille keikoilleen Anna haluaa sopivasti yleisöä ja etenkin hyvän energian.

 

 Yleisö

 

 Yleisöään Anna kuvailee iältään täysi-ikäisestä kolmekymppisiin katsojiin. Energiset keikat ovat heidän mieleensä. Sama energia löytyy riippumatta yleisön määrästä. Anna on kiitollinen, että on päässyt tekemään keikkoja joilla on vähän ja paljon katsojia. Tästä hän kokee oppineensa myös jotakin. Annan mukaan energian luominen keikoilla on artistin vastuulla. Tähän kuuluu lisäksi vuorovaikutus artistin ja yleisön välillä. Keikoilla on tärkeää osaltaan ottaa kontaktia yleisön kanssa.

 

 Some ja fanit

 

 Keikkojen lisäksi vuorovaikutus fanien kanssa näkyy myös sosiaalisessa mediassa. Anna kokee sen olevan tällä hetkellä välttämätön ja hieman pakollinenkin osa artistina olemista. Tietysti ilmankin voi olla, mutta somen hyödyt kannattaa ottaa käyttöön. Anna näyttää somessa monipuolisesti eri puolia elämästään. Hänen mukaansa valtaosa artistin työstä tehdään ikään kuin pimennossa. Yleisölle näkyy huippuunsa hiottu kokonaisuus.

 

 Somen hyvien puolien ohella on olemassa myös negatiivisia tekijöitä. Yksityisyys on vähäistä, varsinkin julkisilla paikoilla. Yksityisyyden elämäänsä Anna saa arjen kautta. Ihmiset, joiden kanssa hän uransa ulkopuolella on tekemisissä, eivät ole sidoksissa musiikkimaailmaan. Annan elämä on samanlaista kuin kenen tahansa. Toki on myös mainittava Annalla olevan ystäviä musiikkialallakin.

 

 Suosio ja mieli

 

 Auttamatta syntyy käsitys artistien tai muiden julkisessa ammatissa toimivien ihmisten kaksoispersoonasta. Anna sanoo tämän käyneen toteen etenkin uransa alkuaikoina. Hän kertoo menneensä kohti yhden persoonan periaatetta. Keikoilla ja haastatteluissa hän pyrkii antamaan enemmän itsestään. Tämä on Annan mukaan vaatinut uskallusta. Vuosien aikana itsestään ja omista luonteenpiirteistään oppiminen on edesauttanut tätä kehitystä. Henkilökohtainen tutustuminen kuitenkin vaatii erilaista ympäristöä ja tilannetta.

 

 Niin sanotusti valmiiksi artistiksi Anna sanoo tulevan vasta sitten, kun on nähnyt ja kokenut ammatin eri puolia monipuolisesti. Haippi ei ole ikuista ja sen muutosten kestäminen, sekä niihin sopeutuminen vaatii vahvaa mieltä. Haippia ei voi myöskään pitää itsestäänselvyytenä. Artistina täytyy keskittyä työhön ja ahertamiseen ja haippi on yksi mahdollisista lopputuloksista. Työ alkaa, kun suosio ei tule helposti.

 

 Ura

 

 Tähänastiselta uraltaan Anna ei koe katuvansa mitään. Kaikki on ollut sen arvoista. Inspiraation omiin biiseihinsä Anna saa omasta ja muiden elämästä. Tiettyä lempiaihetta ei varsinaisesti ole. Vahva ja henkilökohtainen tarina biisin takana ei ole aina välttämätön, se riippuu kappaleesta.

 

 Jos Anna ei olisi artisti ammatiltaan hän olisi mahdollisesti vaikkapa psykologi. Muiden pään sisään pääseminen ja muiden ajatusten kuuleminen on hänen mielestään mielenkiintoista. Artistin ammattiin verrattavia ammatteja Anna ei osaa arvella. Ne olisivat julkisia mitä luultavimmin.

 

 Tulevaisuus

 

 Anna kertoo artistin tulevaisuutta olevan vaikea ennustaa. Omia haaveita voi olla, mutta ne eivät aina valitettavasti toteudu. Alalla on tapahtumien kulku paljon kiinni myös sattumasta. Anna ei mainitse mitään tiettyä unelmaa, mutta sanoo katsovansa mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Esimerkkinä voi mainita vaikkapa uuden biisin julkaisun. Se on Annan mielestä hieman stressaavaa, hän pyrkii olla katsomatta listasijoituksia. Anna mainitsee vielä biisien tuleva suosion ennustamisen olevan varsin haastavaa. Tärkeintä on keskittyä oman työn tekemiseen. Loppuun Anna kannustaa nuoria artisteja olemaan oma itsensä.

Hanna Ollinkoski

 

kuva: Warner MusicKategoria: Tapahtumat