Nuorten parlamentissa

Nuorten parlamentti järjestetään joka toinen vuosi, ja tänä vuonna se oli poikkeuksellisesti Sibelius-Akatemiassa, sillä eduskuntatalo on tällä hetkellä remontissa. Nuorten parlamenttiin tulee oppilaita yläkouluista ympäri Suomea, ja tänä vuonna Nurmon yläasteelta lähdimme kahden oppilasedustajan, yhden toimittajaoppilaan ja parlamenttikerhonohjaajan voimin.

np1.jpg

9.00 Sisääntulo ja ilmoittautuminen

Ovella oli vastassa turvamiehiä, jotka varmistivat, ettei ulkopuolisia tule Pikkuparlamenttiin. Ilmoittauduttaessa jokainen sai nimikortin (oppilasedustajilla turkoosi), sekä päivän ohjelman ja materiaalikassin.

9.15 Aamiainen pikkuparlamentin ravintolassa

np2.jpg

10.15-10.45 Harjoitukset oppilasedustajille

Kello 9.45 lähdimme siirtymään ulkokautta Sibelius-Akatemian taloon. Harjoitukset olivat täysistuntosalissa, johon tuli ensin kutsu summerilla ja sitten vielä kuulutuksella. Nimikortti täytyi esittää Sibelius-Akatemian ovella, sillä sisään ei päässyt muita kuin oppilasedustajat.
Toimittajaoppilaat ja parlamenttikerhojenohjaajat jäivät Pikkuparlamenttiin omiin tilaisuuksiinsa, ja myöhemmin seurasivat täysistuntoa nettilähetyksenä auditorioissa. Ennen täysistuntosaliin menoa, täytyi kulkea myös metallinpaljastimen läpi.

Jokaiselle oli etukäteen määrätty paikat täysistuntosalissa, ja omat nimilaput olivat valmiina kyseisen kansanedustajan paikalla. Itse istuin Sdp:n kansanedustajan, Harry Wallinin, paikalla.
Harjoituksissa käytiin läpi täysistunnon kulku ja harjoiteltiin läsnä- , puheenvuoronpyyntö- ja äänestyspainikkeiden käyttöä.

np3.jpg

10.45-11.30 Oppilasedustajien tilaisuus

Tilaisuus jatkui heti harjoitusten jälkeen ajankohtaiskeskusteluna, jonka aiheena oli ”Nuorten hyvinvoinnin tekijät ja nykytila”. Keskustelua johti eduskunnan varapuhemies Paula Risikko.
Alussa olivat aluepuheenvuorot: Pohjois-Suomi, Etelä-Suomi, Itä-Suomi ja Länsi-Suomi. Sen jälkeen keskustelu jatkui puheenvuoroisena etukäteen pyydettyjen puheenvuorojen mukaan.

11.30-12.00 Tauko

12.00-13.00 Nuorten parlamentin täysistunto

Paikalla täytyi olla viimeistään 11.50, ja kutsu täysistuntoon tuli summerilla. Kutsuvieraat ja media seurasivat täysistuntoa Sibelius-Akatemian talon yleisölehteriltä.
Paikalla olevat ministerin vastasivat oppilaiden esittämiin suullisiin kysymyksiin.

Pääministeri Juha Sipilä
Ulkoasiainministeri Timo Soini
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula
Sisäministeri Petteri Orpo
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen
Puolustusministeri Jussi Niinistö
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä

Eduskunnan puhemies Maria Lohela johti täysistuntoa. Hän päätti täysistunnossa esitettävät kysymykset ja antoi puheenvuorot. Täysistunnon alussa suoritettiin myös oppilasedustajien nimenhuuto.
Tällä kertaa myös äänestimme kahdesta kysymyksestä. Ensimmäinen äänestys oli tupakan myynnin kieltäminen, ja toinen oli koulujen kesälomien alun siirtäminen juhannukselle, jolloin koulu alkaisi vasta myöhemmin syksyllä; molemmat ehdotukset hyväksyttiin. Harmi vain, että nämä äänestykset eivät kuitenkaan muuttaneet lakia.

np4.jpg

13.15-15.15 Puhemiehen vastaanotto Pikkuparlamentin ravintolassa

Puhemies Maria Lohela piti saavuttuaan pienen puheen, jonka jälkeen oli lounastarjoilu noutopöydästä. Samalla oli mahdollisuus tavata ministereitä ja muita paikalle saapuneita kansanedustajia.

np5.jpg

 

Nuorten parlamentin täysistunto yle areenassa: http://areena.yle.fi/1-3348203

Ajankohtaiskeskustelu ja täysistunnon pöytäkirja ovat nähtävissä eduskunnan sivuilla: www.eduskunta.fi/FI/NuortenEduskunta

np6.jpg

Käytiin myös katsomassa suurta valiokuntasalia, jossa on muuten aika iso ja näyttävä kattokoristus.

Mielestäni oli todella onnistunut ja mukava päivä. Pieni katsaus kansanedustajan työhön, ja siinä sivussa oppi paljon uusia ja mielenkiintoisia asioita. Jos joku tarjoaisi tällaista mahdollisuutta uudestaan, niin varmasti kyllä menisin.

                                                                                                                                      Laura Levä, oppilasedustaja
Kategoria: Tapahtumat