Seinäjoki Hiphop Festival 4.-5.9.2015

hiphop.jpg

Vuosittainen hiphop-musiikin riemuvoitto raikasi jälleen Rytmikorjaamolla, useimpien Seinäjoella järjestettävien keikkojen yms. tapaan. Kotimaiset ja muutama kansainvälinenkin artisti sai syksyisinä perjantai- ja lauantai-iltoina juhlakansan polvet nytkymään. Siispä, kaikkea mukavaa ja nautinnollista kyseisen tyylilajin vannoutuville faneille ja diggaajille.Seinäjoen alakulttuurimusiikin kehittämisorganisaatio ry:n ja Selmu:n toimesta.

Pisteet järjestelyistä

Puitteet paikan päällä olivat mainiot tarkoitukseen. Lipunmyynti ja narikka toimivat pian Rytmikorjaamon pihaan käännyttäessä. Matkalla kyseisille pisteille saattoi nähdä nuoria aitojen vieressä nauttimassa kiellettyjä aineita. Sisälle mentäessä eteen avautui näkynä ulkolavasta, sekä muutamasta vaate-ja koru-kojusta. Ulkolavan vieressä sijaitsi terassi, jonne vain täysi-ikäisillä oli asiaa. Sisällä Rytmikorjaamolla oli niin ikään anniskelualue. Lavan edessä vapaata tilaa. Istuinpaikkoja oli heikosti, mutta niitä tuskin tarvitsi. Mahdolliset ohjeet tai opastukset olivat selkeät ja Rytmikorjaamo paikkanakin suhteellisen yksinkertainen ymmärtää.

Sää molempina päivinä oli hyvä, joskin iltaa kohden kylmeni huomattavasti. Satanut ei kuitenkaan. Lauantai-iltana laskeutui sumu, joka toi oman vivahteensa haikeahkoon fiilikseen. Tämä kuitenkin käsitettäköön positiivisena asiana. Ikäjakauma oli kaikessa koossaan samaan aikaan suppea, sekä hyvin laaja. Keski-ikäiseksi luokiteltavia ihmisiä ei paljoakaan ollut. Nuoria sen sijaan neljästätoista kolmeenkymmeneen ikävuoteen.

Pukeutumistyyli oli genreä mukaileva. Menemään päästettiin useimmin Niken, Conversen, Vansin tai Adidaksen kengillä. Päälle oli heitetty isoa pusakkaa, raitapaitaa, bomber-tyylistä takkia ja loppusilaukseksi päähän isketty pipo. Naisilla ei näkynyt kovinkaan paljon mekkoja tai hameita. Miesten tyylejä ylipäätään pystyi kuvailemaan hipstermäiseksi.Tapahtuman miinukseksi voitaisiin sanoa tupakoivien ihmisten määrää. Heitä oli jopa yli puolet osallistujista.

Kovia kotimaisia, ulkolaisia & tunnelmaa

Sitten pääasiaan eli musiikkiin. Esiintyjiä oli yhteensä reilun parinkymmenen verran. He esiintyivät vuorotellen sisällä ja ulkona, joten yleisö valui paikasta toisen vuoron perään. Tästä järjestelystä pisteet järjestäjille, sillä systeemi toimi mainiosti. Raa´alla jaolla katsottuna voitaisiin sanoa, että suosittummat artistit esiintyivät pääpirteittäin sisällä. Vieraammat nimet ulkona. Laatuun tämä ei vaikuttanut kovinkaan paljoa, miltei yhtään. Henkilökohtaisesti, mielestäni parhaat keikat veti Paperi T, Juju, Aurora, Spekti, Teflon brothers, MNTTT, ja Lyömättömät.

Kumma ja kiehtova seikka, minkä hiphop festivaaleilla huomasi, oli tunnelma. Kokoonpanon vaihtuessa ilmassa alkoi väreilemään erilainen energia. Sanoituksesta, agressiivisuudesta ja melodiasta riippuen. Riimien ollessa rajuja tai rivoja, voisi kuulijan fiilistä kuvailla hieman psykedeeliseksi tai ”jalat irti maasta” – tunteeksi. Toisaalta, kun sanoituksissa oli Peace out-tyyppistä meininkiä, ilmassa leijui rauhallisuuden ja turvan tunne. Omaa luokkaansa oli myös enemmän populaarimusiikin puolelle kallistuva meno. Tällöin yleisö osasi laulaa mukana, josta voisi sanottavan seuranneen eräänlainen hurmio. Tästä huomaa tapahtuman genren olevan esimerkiksi populaarimusiikkiin tai klassiseen verrattuna on kapeampi. Pystyi se silti tarjoamaan kuulijalleen erilaisia fiiliksiä. Ainutlaatuisen ympäristön antoivat osaltaan myös kokenut ympäristö ja ohi kulkevat junat. Kokonaisuudessaan mahtava tapahtuma. Hyvän musiikin, syksyisen illan ja samankaltaisten ihmisten kohdatessa ei voi syntyä huonoa lopputulosta.

Hanna OllinkoskiKategoria: Tapahtumat