Super-Ada 2015

“Kesätyöpaikka Roviolla? No sehän kuulostaa mielenkiintoiselta! Eihän tässä mitään menetettävääkään ole, pakko on mennä kokeilemaan.”


Näin tuumasimme yhdessä ystävieni Johannan ja Lotan kanssa. Siitä se ajatus sitten lähti, kohti Helsinkiä ja Super-Adaa helmikuussa 2015!

Saimme kuulla Super-Adasta sosiaalisen median kautta. Ikinä ennen en ole kuullut tapahtumasta mitään, mutta hyvä, että tällä kertaa tieto kantautui omalle kohdalle asti.

Super-Ada on Nice Tuesdayn järjestämä IT-aiheinen kilpailu tytöille ja nuorille naisille. 
Kilpailu koostuu rastitehtävistä, mitkä tehdään joukkueissa (2-3 henkilöä) ja kerätään pisteitä. Päivän päätteeksi pisteet lasketaan ja kolme parasta palkitaan. superada2.pngIkähaarukkana on 16-22vuotta.


Nice Tuesday on vuonna 2006 perustettu IT-naisten verkosto, mikä onkin ottanut asiakseen tuoda IT-alan tietoisuutta naissukupuolen edustajille. IT-alalla työskentelevistä 23% on naisia, joten alalle halutaan lisää naisen näkökulmaa.

Paikkana toimi Almatalo, joka sijaitsee ihan Helsingin rautatieaseman kupeessa.
 Sinne oli varsin helppoa ja vaivatonta löytää. Paikka itsessään oli hyvin viihtyisä.
 Rakennuksessa on myös kahvio, jos oli tarvetta odotella tai halusi vain istuskella hetkisen.Ihmisiä ja joukkueita alkoi valumaan pikkuhiljaa sisään ovista klo 10.00 jälkeen. Itse olimme paikalla jo 09.30 kulkuyhteyksien vuoksi, mutta pääsimmepä aloittamaankin rastit ennen muita. 

Rastit oli mielestäni hyvin mietityt. Kaikki olivat erilaisia ja testasivat taitavasti joukkueen osaamista. Rasteihin kuului osioita, missä piti olla luova ja innovatiivinen. Piti olla taito seurata ohjeita; rasteilla testattiin ryhmätyöskentelyä, paineensietokykyä ja yleistä tietämystä IT-alalta.

Mitään ei tarvinnut suoraa lennosta osata, rastit mittasivat suurimmilta osin sitä, onko aineksia kyseiseen työhön.

Rasteille menemiseen oli varattu pitkä aika, jotta kaikki ehtisivät käydä ne läpi, mikä oli mielestäni hyvä juttu ja mainiosti järjestetty. Rasteilla itsessään oli omakohtainen aika, kuinka kauan rastin tehtävää sai tehdä. Se loi joissain tehtävissä vähän paineita, mutta kisasta olisi loppunut into, jos kyseistä aikaa ei olisi määritelty. Olin alunperinkin valmistautunut henkisesti kilpailemaan aikaa vastaan. Ennen kisapaikalle menemistä meillä ei ollut mitään käsitystä, kuinka kisaaminen käytännössä toimii, mutta onneksi meitä kohtasi iloinen yllätys paikan päällä.

Rastien välissä oli tauko, jolloin päästiin kuulemaan IT-alan naisten Vaikuttaja-paneeli. 

Haastateltavana olivat:
Pia Ruusukivi Kauppalehdestä
Anna Routti Netlight Consultingista
Minttu Viitanen Accenturesta
Heini Kaihu Roviolta

Naisilla oli paljon mielenkiintoista kerrottavaa meille aloitteleville IT-alan osaajille.
He kaikki tekevät tahoiltaan erilaista työtä, minkä ansiosta saimme kuulla, kuinka monipuolisia töitä IT-alalla on ja mitä kaikkea siellä voikaan tehdä. Ainakin itse sain monta oivallusta vain kuunnellessani heidän kertomuksiaan.
 He kertoivat mm. kuinka päätyivät IT-alalle, mitä tekevät tällä hetkellä ja mitä voivat noin yleisestikin kertoa alasta.

superada3.png

Oli hienoa nähdä niin monta IT-alasta ja teknologiasta kiinnostunutta tyttöä/naista saman katon alla. Tapahtuma oli buukattu täyteen, mistä voikin päätellä mielenkiinnon aihetta kohtaan.

Paikalla oli myös yliopistojen ständeja. Oppilaitoksia oli esittelemässä useampikin yliopistolainen, jotka kertoivat innolla omasta koulutuksestaan ja koulustaan. Omalle kohdalle se osui mainioon aikaan. Eipä ole tullutkaan miettineeksi, että entäpä jos jatkaisinkin yliopistoon. Taitavat esittelijät nostivat varmasti monessa muussakin vierailijassa suurta mielenkiintoa.

Ryhmämme onnistui rasteissa hyvin. Alun kankeus kostautui pisteiden laskennassa, mutta olen itse hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Emme kirineet sijoille asti, mutta matka oli opettavainen, ja uskon että suuntaamme samaiselle paikalle myös ensi vuonna.

Seuraavana vuonna palkinnot ovat varmasti vähintään yhtä mainiot, kuin tänäkin vuonna. Toivottavasti näemme siellä :D

Teksti ja kuvat: Noora PeräläKategoria: Arkisto 2015_2