Ilmainen ehkäisy

Kuntien tarjoama ilmainen ehkäisy on puhuttanut ihmisiä jo pitkään eri puolilla Suomea. Toisissa kunnissa ilmaisen ehkäisyn saaminen on jo mahdollista, mutta esimerkiksi täällä Seinäjoella sitä ei tietääkseni vielä tarjota.

Tämä asettaa eri kunnissa asuvat nuoret hyvin eriarvoiseen asemaan, sillä isommissa kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Oulussa, ilmainen ehkäisy on tarjolla (tästä lähteeseen). Mielestäni tämä on epäreilua, koska nuorten asuinkuntaa ja sen valitsemista ei määritä se, missä ehkäisyn saa ilmaiseksi. Yleensä sen määrittävät joko nuoren vanhemmat tai opiskelupaikka.

Se, minkälaista ilmaiseksi tarjottu ehkäisy on, saattaa erota kuntien välillä. Yleensä puhuttaessa ilmaisesta ehkäisystä, jää mielikuva siitä että se on ilmaisten kondomien jakamista nuorille. Ei ole kuitenkaan syytä unohtaa ehkäisypillereitä, -laastareita, - renkaita, -kapseleita ja -kierukoita. Kaikille kondomi ei ole sopiva ehkäisyväline käytettäväksi, joten ilmaisen ehkäisyn pitäisi koskea kaikkia eri keinoja.

Ymmärtääkseni ilmaisen ehkäisyn yhtenä tarkoituksena on ehkäistä abortteja, milloin olisi entistä tärkeämpää, että se kattaisi muutakin kuin pelkät kondomit. Sillä tiedättekö milloin vahinkoraskauksia yleensä tapahtuu? No tietenkin silloin kun ehkäisyä ei käytetä. Milloin ehkäisyvälineitä ei sitten käytetä? Yleensä silloin, kun ollaan alkoholin vaikutuksen alaisena, kondomi on jäänyt kotiin tai tavataan joku yhden illan hoito, kenen kanssa ei välttämättä haluta puhua ehkäisystä.  Silloin eivät kondomit auta, vaan ainoastaan ehkäisy, jota ei tarvitse siinä tilanteessa enää erikseen muistaa ja miettiä.

Jos ilmaisia kondomeja ruvetaan jakelemaan vaikka nuorisotiloilla, ei sekään ole aivan aukotonta. Kukaan ei pysty kunnolla valvomaan tarvitseeko kondomeja ottanut nuori niitä oikeasti. Joillekin niiden hakeminen kavereiden nähden saattaa myös olla noloa ja jäävät sen vuoksi hakematta. Kaikki eivät myöskään käy nuorisolle suunnatuissa vapaa-ajan tiloissa tai nuorisotiloilla. Tämän vuoksi ehkäisyn hakeminen ilmaiseksi esimerkiksi koulun terveydenhoitajalta tai ehkäisyneuvolasta on mielestäni parempi vaihtoehto. Samalla nuorille olisi helpompi tarjota ilmaiseksi myös muita, lääkärikäyntiä vaativia ehkäisyvaihtoehtoja. Vaikka tämän eteen nuoren täytyisi itse nähdä hieman enemmän vaivaa, luulen että sen kuitenkin kestäisivät ne nuoret, jotka oikeasti haluavat ja tarvitsevat ilmaisen ehkäisyn. En tiedä ilmaista ehkäisyä tarjoavien kuntien ja kaupunkien käytänteistä, joten voin kirjoittaa vain oman näkemykseni asiasta.

Nuorten ehkäisy ja ylipäätään seksi saattavat kuitenkin olla vielä tabu paitsi aikuisten, myös päättäjien keskuudessa. Ehkä juuri sen vuoksi vielä niin harva kunta tai kaupunki tarjoaa nuorilleen maksuttoman ehkäisyn. Nuoret puhuvat seksistä ja siihen liittyvistä aiheista paljon entistä avoimemmin, mutta sama ajatusmalli pitäisi saada myös muille.

 

Teksti: Laura Levä

Yhteistyössä Nuorten VäestöliittoKategoria: Mielipiteet