Tajuat kun se on ohi

muutos2.jpg

Kevään ja syksyn alun sekä lopun kerrotaan olevan siirtymäaikoja. Silloin joku loppuu tai alkaa tai on tauolla. Kesä ja vuodenvaihde ovat sen sijaan aikoja rentoutumiselle ja lomailulle. Voidaan sanoa, että esimerkiksi nyt toukokuu on muutoksen kuu.

Juttelin kavereideni kanssa muutoksesta ja oikeastaan huomasimme sen olevan paljon muuta kuin koulun loppuminen. Muutos itsessään on jonkun asian tai ihmisen tulemista erilaiseksi suunnitelman johdosta tai aivan yllättäen. Muutosta voi haluta ja sen eteen voi tehdä töitä. Muutoksen voi myös huomata, kun jokin on toisenlainen seuraavana päivänä tai seuraavalla kerralla.

Tietoisen muutoksen tekeminen on helpommin sanottu kuin tehty. Pinterestissä vastaan tulleen lainauksen mukaan muutos on varmalla pohjalla, kun se on toistunut noin kuukauden päivittäin. Uudet asiat tai tavat tuntuvat aluksi kömpelöitä ja hassuilta tai mahtavilta ja virkistäviltä. Lopuksi molemmat tulevat vakiintuneiksi ja turvallisiksikin osaksi arkea. Sellaiseksi, mitä ei tarvitse ajatella vaan se tulee automaattisesti.

Oma elämä on ainutlaatuinen, muttei se tarkoita etteikö se olisi edes jossain määrin kiinni muiden elämässä. Näin myös muutos on niin yhden kuin toisenkin arkeen vaikuttava. Muutos tuo elämään lisää, vie siitä jotain pois, korostaa toista ja peittää kolmatta.

Muutosta ei tajua, kun se tapahtuu. Muutoksen tajuaa, kun se on jo ohi. Siispä vaikeinta ei välttämättä ole fyysinen osuus. Vaikeinta ja ehkäpä palkitsevintakin on saada päässään kuva omasta elämästään selväksi, ehjäksi.

Hanna Ollinkoski

 


Kategoria: Mielipiteet