Kirja vs. elokuva

Kirja vs. Elokuva

Kumpi kannattaa lukea/katsoa ensin?

Monet voivat miettiä tätä kysymystä, kun uusi sarja ilmestyy, tai jos löytää jonkun kiinnostavan kirjan josta on jo tehty myös elokuva (tai toisinpäin). Otetaan nyt vaikka esimerkiksi Nälkäpeli, josta on ilmestynyt kaikki kirjat ja elokuvat. Mistä kannattaa siis aloittaa? Kumman luen/katson ensin?

kirja.jpg

Lue ensin kirja, koska:

-Et vielä tiedä loppuratkaisua.
-Jos olisit katsonut elokuvan ensin, saatat pettyä loppuun, jos se onkin erilainen.
-Et pety, jos elokuvassa onkin ollut erilaisia tapahtumia, kuin kirjassa.
-Kirja on yleensä parempi kuin elokuva.:)
-Et pety, jos kirja onkin täysin erilainen, kuin elokuva.


elokuva.jpg
Katso ensin elokuva, koska:

-Et vielä tiedä loppuratkaisua.
-Sinun ei tarvitse koko ajan miettiä, mitä seuraavaksi tapahtuu.
-Et pety, jos kaikkia kirjan tapahtumia ei olekaan elokuvassa.
-Sinun ei tarvitse koko ajan analysoida henkilöitä, kun et tiedä, mitä he seuraavaksi tekevät.
-Et pety, jos elokuva on täysin erilainen, kuin kirja.

Tämän paremmin en osaa sanoa, mitä pitäisi tehdä. Molemmin päin homma on ihan toimiva, mutta järjestystä kannattaa välillä vaihtaa. Jos siis olet aina lukenut ensin kirjan ja katsonut vasta sitten elokuvan, tee välillä toisinpäin. Se on mukavaa vaihtelua, vaikka saattaa joillakin viedä ilon itsensä kirjan lukemisesta. Itse olen kuitenkin huomannut, että katsottuani elokuvan kirjan lukemisen jälkeen, olen hieman pettynyt, kun kaikkia kirjan asioita ei tapahdukaan elokuvassa, tai sitten elokuva on täysin erilainen kuin kirja. Toisaalta jos katson ensin elokuvan, joskus lukemisen jännitys ja into haihtuu siinä, että tiedän jo loppuratkaisun.

Kaikista pahinta on se, että olet lukenut ensin todella hyvän kirjan ja katsot sitten elokuvan; juoni on muuten lähes sama, mutta loppuratkaisu erilainen. Mielestäni kaikissa kirjoihin pohjautuvissa elokuvissa pitäisi olla edes sama loppuratkaisu kuin kirjassa, vaikka se muuten pohjautuisikin alkuperäiseen teokseen vain löyhästi.

Laura Levä

 


Kategoria: Arkisto 2016