Koulurauhan monet muodot

Valtakunnallinen koulurauha julistetaan tänä vuonna Seinäjoella lukuvuodelle 2016-2017. Se julistetaan 28.7.2016 kello 9.30-10.30. Tänä vuonna teemana on ”Jokainen on arvokas”.

”Kukaan ei huuda koulussa.”
”Kuunnellaan opettajaa ja kavereita.”
”Ketään ei kiusata tai lyödä.”
”Otetaan kaikki mukaan.”
”Ei juosta.”

Muun muassa tällaisia vilpittömiä ja aitoja kommentteja sain omilta 6-12-vuotiailta 4H-kerholaisiltani, kun kysyin, että mitä heille tulee mieleen sanasta koulurauha. Näinkin nuoret ymmärtävät jo sen, että kaikilla täytyy olla koulussa turvallista ja mukavaa. Ketään ei saa kiusata, ja kaikki otetaan mukaan leikkeihin. Miksi sitten niin monissa kouluissa tapahtuu kiusaamista?

Ala-asteella opettajien on helpompaa tunnistaa kiusaaminen, koska se on yleensä fyysistä, kuten tönimistä ja lyömistä tai muulla tavalla satuttamista. Yläasteella kiusaaminen yleensä muuttuu rajummaksi tai kokonaan erilaiseksi. Siitä tulee enemmänkin henkistä, ja opettajien on vaikeampaa tunnistaa sitä. Myös jatkuva opettajan vaihtuminen vaikeuttaa tunnistamista, sillä joskus opettajatkin voivat ajatella, että sehän nyt tekee sen vain läpällä, ja molemmat näyttävät olevan jutussa mukana. Asia voi kuitenkin olla eri, mitä päällepäin näyttää.

En voi väittää, etten itse olisi nähnyt kiusaamista. Etenkin yläasteella, se on usein piilokiusaamista. Kavereiden kanssa heitetään läppää, mikä voi joskus ulkopuolisesta näyttää kiusaamiselta, mutta ei ole, koska molemmilla osapuolilla on hauskaa. Ehkä juuri sen takia, opettajat eivät huomaa, koska oikeaa kiusaamista tapahtuu. Oikeissa kiusaamistapauksissa kiusaaja voikin sanoa, että teki sen vain läpällä, vaikka se ei kiusatusta siltä olisi tuntunut.

Itselleni koulurauhasta tulee mieleen se, että kaikilla on turvallista olla, ja ketään ei kiusata. Mielestäni opettajien pitäisi oppia vielä paremmin tunnistamaan erilaisia kiusaamistapauksia, kuten syrjimistä, toisen kustannuksella nauramista ja muutakin henkistä kiusaamista. Monesti opettajat vain sanovat, että pitää lopettaa, tai muuten joutuu esim. pois luokasta, jos häiritsee opetusta. Kuinka usein nämä uhkaukset todellisuudessa toteutuvat? Koulurauha sisältää nimittäin mielestäni myös sen, että tunneilla saa keskittyä rauhassa, ja kaikki voivat seurata opetusta.

Jokainen on arvokas! Muistakaa se joka päivä elämänne loppuun asti. (Syvällistä, mutta totta, eikö?)

Koulurauha-sivut: www.koulurauha.fi

Laura LeväTagit: Laura, Koulurauha
Kategoria: Arkisto 2016