Mikä susta tulee isona?

Se ois taas se aika vuodesta kun Some on tupaten täynnä postauksia: ”Hae nyt!”, ”Tule meille opiskelemaan!”, ”Haluatko sairaanhoitajaksi?”, ”Oletko jo hakenut?”.  Oppilaitokset markkinoivat kukin omia koulutusalojaan, työkkäri muistuttelee ammattitaidottoman hakuvelvoitteesta ja koulujen opot ja kuraattorit tekevät kaikkensa, jotta jokaiselle löytyisi sopiva koulutusala.  Mistä tässä hässäkässä on oikein kyse?! Varsinkin jos ei itsellä ole hajuakaan mitä opiskella.

Itse olin yläkoulun ysiluokalla vakaasti sitä mieltä, että lukioon en mene. Ei minulla silti ollut mitään tietoa, minne sitten hakisin toiselle asteelle. Nuorisotyö oli ainut ala joka mitenkään kuulosti kiinnostavalta, mutta ei minulla ollut mitään tietoa missä sitä voi opiskella, tuskin ainakaan missään kovin lähellä, joten enpä tullut kysyneeksi keneltäkään. Välivuoden pitäminen ei ollut vaihtoehto, niin ei vaan 90-luvulla tehty, ja velvollisuudentuntoisena johonkin oli pakko hakea. Lopulta päädyin kuitenkin sinne lukioon.  

maaliskuun_blogi.jpg

Kuva (ja kansikuva): Pixabay

Jälkeenpäin ajateltuna se ei ollutkaan mitenkään huono vaihtoehto. Sain kolme vuotta lisää miettimisaikaa, uusia kavereita, oman bändin ja ihan kohtalaiset arvosanatkin. Lukion kolmannen vuoden aikana tajusin myös mitä haluan oikeasti opiskella. Pääsin opiskelemaan ammattikorkeakouluun alaa, joka minua kiinnosti ja valmistuin 4,5 vuodessa, mutta kuinkas sitten kävikään. Ala ei työllistänyt ja yrittäjäksi en uskaltanut. Hetken tein töitä vaatekaupassa, kunnes se ihan ensimmäinen yläkoulun ajatus tulikin vastaan, kotona kahvipöydässä, sanomalehti-ilmoituksesta: ”Kiinnostaako nuorten kanssa toimiminen? Hae nyt!”

Eihän se ihan helpoin ratkaisu ollut, sanoa itsensä irti ja heittäytyä taas opintotuelle, mutta tein sen silti. Enkä opintotuella kituuttamisesta huolimatta ole katunut päivääkään.  Hullujen ratkaisujen tekeminen on ainakin minun kohdallani johtanut hyvään lopputulokseen eikä mikään koulu ole kohdallani mennyt hukkaan. Koskaan ei siis ole liian myöhäistä opiskella sitä alaa, mikä oikeasti kiinnostaa, joskus ne parhaat ideat vain vaativat vähän kypsyttelyä ja rohkeutta.

Kun nyt kevään yhteishaussa 23.2.-15.3. mietit, mikä on se sinun polkusi, minne haet, mikä kiinnostaa, hullutkin ideat ja haaveet ovat  täysin mahdollisia toteuttaa. Ne vain vaativat toteutuakseen vähän aikaa ja kärsivällisyyttä, sinun aikaasi ja kärsivällisyyttäsi.  Aloita jostakin, etene sinne minne sydän vie ja lopulta löydät itsesi matkalta, jonka itse valitsit.

JIBBO- IlmajokiKategoria: Arkisto 2016