Sähköposteja, laminointia & kenttätyötä

yleismies Jantusena nupalla

Laminointia, sähköposteja ja kenttätyötä. Kolme yksinkertaista sanaa joihin tiivistyy suhteellisen hyvin työkokeiluni Seinäjoen kaupungin nuorisotoimella. Viimeiset kolme kuukautta nuorisokeskuksella ovat olleet hitaita, täynnä tuskaa ja parhaimpia aikoja sitten lukion kakkosvuoden.

Vaikka virallinen nimike työsopimuksessa onkin työkokeilija, on yleismies Jantunen paljon osuvampi: ensimmäinen päivä meni laminoidessa, toinen arkistoinnissa. Kolmantena kirjoitin puhtaaksi viisi sivua leiristrategioita ja tarvikelistaa, mutta neljäs meni välituntitoiminnassa. Nuoriso-ohjaajan työ on siis pähkinänkuoressa todella monimuotoista ja koskettaa useita elämän osa-alueita.

#MeilläOnUnelma

Allekirjoittanut on toiminut viimeiset neljä vuotta Seinäjoen nuorisovaltuustossa, joten luonnollisestikin sain osakseni hoitaa nuvamme juoksevia asioita ja organisointia – ja niitähän hommia sitten oli. Onnistuin jossain vaiheessa rykäisemään työryhmän kanssa kasaan #MeilläOnUnelma –puhetilaisuuden, joka käsitteli rasismia ja maahanmuuton moninaisuutta. Paikalle tuli kaiken kaikkiaan satakunta ihmistä, mikä oli mediamyllytyksen huomioon ottaen yllättävän hyvin.

aisha_juttu.jpg

Päivien kulku toimistolla riippuu aika pitkälti siitä, kuinka monta tyyppiä on paikalla sillä hetkellä. Joskus on päiviä, jolloin ramppaa ihmisiä sisään ja ulos puolen minuutin viiveellä, mutta joskus päivät menevät täydessä hiljaisuudessa ihmisten ollessa kokouksissa tai hoitamassa muita työtehtäviä. Molemmat päivät ovat kuitenkin täysin ok, sillä mikään ei voita työkavereiden kanssa jutustelua työn ohella. Olisi vallan kamalaa vain istua ja leikellä arvopasianssiin kortteja (leikkaa, asettele, laminoi, leikkaa, asettele) täydessä hiljaisuudessa, kun saman voi tehdä keskustellen muiden kanssa.

Nuorisotyötä, sekä eritoten sen merkitystä, vähätellään, aivan kuten nuoriakin ja heidän toimintatapojaan. Tällaisissa ammateissa kenttätyö on kultaakin tärkeämpää, sillä nuorison individualistinen kannustaminen ja auttaminen ainoastaan tukevat heidän identiteettiään ja antaa alkusysäyksen seisoa vankasti omilla jaloillaan. Kaikki lähtee ymmärtämisestä ja tukemisesta, sillä perustan epävarmuus ei välttämättä kannattele kokonaisuutta. Nuorisotyö, joka ei kohtaa, ei ole nuorisotyötä. Se on vanhoihin tapoihin luottavaa olettamista siitä, että ajat eivät muutu; että ihmiset eivät muutu.

Aisha BenahmedTagit: Aisha, työ, Kokemuksia
Kategoria: Arkisto 2015