Itsenäisyys

Hyvät kuulijat.

Olemme juhlineet Suomen itsenäisyyttä pian 100 vuotta. Meille nuoremmille sukupolville itsenäisyys on lähes itsestäänselvyys, sillä olemme eläneet koko ikämme itsenäisessä Suomessa. Vanhemmille sukupolville itsenäisyys tarkoittaa kovaa työtä ja ankaria vuosia. Ilman voitettua sotaa ja kärsittyjä vuosia itsenäisyytemme olisi vain toivottu sana paperilla.

Näin nuoren silmin kulunut aika on pitkä, mutta luultavasti vanhempien sukupolvien mielestä nämä vuodet ovat kuluneet nopeasti. Maassamme tapahtunut kehitys on ollut nopeaa. Olemme lyhyessä ajassa muuttuneet agraariyhteiskunnasta kaupunkiyhteiskunnaksi. Kehitys on ollut välttämätöntä, mikäli yhteiskuntamme on halunnut olla mukana globaalissa muutoksessa. Mielestäni yksi suurimmista muutoksista on ollut Euroopan Unioniin liittyminen. Unioniin liittyminen monipuolisti kaupankäyntejämme ja avasi uusia mahdollisuuksia niin yksilön kuin yhteiskunnantasolla.

Euroopan Unioni on toiminut vahvasti yhtenäisenä taloudellisena ja poliittisena liittona. Viime vuosina tämä liitto on kuitenkin repeillyt talousongelmien, Lähi-idän pakolaisvirran sekä lisääntyneiden terrori-iskujen myötä, joista viimeisin tapahtui marraskuun lopussa Pariisissa. Nämä samat asiat vaikuttavat myös Suomessa. Yhtenäisyytemme rakoilee pahemmin kuin moniin vuosiin. Euroopan huonontunut taloustilanne sekä Venäjän pakotteet ovat heikentäneet talouttamme entisestään. Koemme saapuneet pakolaiset uhkana niin taloudellisesti kuin fyysisestikin. Lisäksi Suomen yllä leijuu mahdollinen terroriuhka.

Tällaisina hetkinä olisi hyvä muistaa vajaat 100 vuotta sitten vallinneet ajat. Kuinka Suomen kansa yhtenäistyi ja nousi voittoon, samalla asuttaen pakolaisia uusille asuinseuduille. Kuinka kärsittiin vähäisistä kauppayhteyksistä ulkomaille, mutta selvittiin vaikeat vuodet samalla maksaen sotakorvauksia Venäjälle. Vuosista selvittiin suomalaisella sisulla, sitkeydellä  ja sopeutumisella. Nyt tilanne on nyt lähes samanlainen. Käymämme sota käydään taloutta ja terrorismia vastaan. Olemme veloissa ja maassamme on tuhansia pakolaisia, jotka tarvitsevat hyväksyntämme ja apumme sopeutumiseen. Kauppayhteytemme ovat heikot, minkä vuoksi oman maamme markkinoiden arvo kasvaa. Tähän kaikkeen me tarvitsemme yhtenäisyyttä, sekä isänmaallista henkeä.

Kun olin ala-aste ikäinen itsenäisyyspäivä ei merkinnyt minulle juuri mitään. Itsenäisyys oli sana, jota juhlistettiin joka vuosi. Oli selvää, että itsenäisyyspäivän sai koulusta vapaaksi, mikäli juhlapäivä osui sopivasti jollekin arkipäivälle. Iltaisin katsottiin myöhään televisiosta Linnanjuhlia ja arvosteltiin tätien mekkoja taidokkailla herjauksilla.

Näin vanhemmiten itsenäisyys ei ole enää sana, jonka ansiosta saa koulusta vapaapäivän ja luvan valvoa myöhään. Tuolla sanalla on nykyään merkitys ja tarkoitus elämässäni, vaikka edelleen Linnanjuhlia arvostelevasti katsonkin. Itsenäisyyden ansiosta meille on muovautunut oma kulttuuri ja kieli jota varjella. Suomi on tasa-arvoinen maa, jossa sekä naisilla että miehillä on yhtä hyvät mahdollisuudet menestyä. Olemme löytäneet vahvuutemme eri teollisuuden aloilla. Olemme alan ammattilaisia puu-&paperiteollisuudessa, teräksen valmistuksessa sekä kemianteollisuudessa, lisäksi valmistamme mobiililaitteille myyviä pelejä. Koulutusjärjestelmämme on yksi maailman parhaista ja maamme on yksi vähiten korruptoituneimmista koko maailmassa. Luontomme on lähes ainutlaatuinen sekä puhdas. Meillä Suomessa sodat eivät ole arkipäivää, sillä Suomen sotaveteraanit yhdessä lottien ja kotirintamanaisten kanssa ovat turvanneet mahdollisuutemme tällaiseen elämään.  Mielestäni tällaista elämää tulee vaalia ja kunnioittaa.

Vaikka olemme osa Eurooppaa ja Euroopan unionia, meillä on vahva identiteetti siitä, mitä olemme ja millaisia haluamme olla. Tällaiselle nuorelle itsenäisyys merkitsee rauhallista elämää, mahdollisuutta opiskella, perustaa perhe ja tehdä töitä.  Kasvaessani ja vanhetessani käsitys Suomen itsenäisyydestä muuttu ja muovautuu lähes koko ajan. Osaan arvostaa sotaveteraanejamme ja tehtyjä uhrauksia paremmin. Ymmärrän myös mitä olemme itsenäisyyden myötä saaneet.

Muistetaan siis nauttia tästä ja tulevista itsenäisyyspäivistä.

Sofia MäntyKategoria: Arkisto 2015