Ääni vastaan uni

Ihmiselle tärkein perustarve on uni, sitä ilman ei kukaan pärjää. Normaali unentarve on 4-8 tuntia, riippuen henkilöstä. Entäpä kun mietitäänkin häiriötekijöitä nukahtamiseen. Jokaiselle on varmasti vastaan tullut elämänvaiheessa tilanne, jossa nukahtaminen häiriintyy, esimerkiksi jokin toistuva ääni. Yleensä häiriönä toimii jokin tasaisin väliajoin toistuva naksahdus, kolahdus, kilahdus jne. Kellon raksutus ei monia häiritse, koska siihen on totuttu. Jos vaikka naksahdus on tasaisin väliajoin toistuva, epätasainen ääni se häiritsee.

Ihminen joka huomaa toistuvan äänen yrittäessään nukahtaa, alkaa kuuntelemaan tätä toistuvaa pirullista ääntä. Sitä odottaa, että se toistuu, samalla epätoivoisesti miettien ”kyllä se pian loppuu.” Ja joka kerta, kun ääni toistuu se raastaa hermoja ärsyyntymiseen asti, kuin asfaltti raapii ihoa jonkun onnettoman kaaduttua pyörällä naama edellä. Sitä alkaa miettiä syitä kyseiselle äänelle jos häiriön lähde on muualla, kuin omassa kodissa. Siinä vaiheessa uni on jo niin häiriintynyt niin, että ei väsytä, ainoastaan olisi halu hajottaa äänen lähde atomeiksi tai lähettää se jonnekkin minne
aurinko ei paista.

Häiriöitä voi olla monenlaisia, mutta otan esimerkiksi oman kokemuksen. Asun kerrostalossa ja seinät nyt eivät ole pahvia paksumpaa. Menin väsyneenä nukkumaan ja sitten se tapahtui. Kuulin kun joku veti ylhäällä vessanpöntön, eihän toki kerta haittaa mitään, mutta kun se tapahtui taas minuutin kuluttua uudestaan. Kun oli kulunut 15 minuuttia siitä kun vessanpöntön joku veti minuutin välein aloin miettiä, että mitä syitä kyseiselle todella ärsyttävälle vedenlorinalle, joka valui alas seinän sisällä meneviä putkia pitkin. Onko jollakin iskenyt norovirus ja täytyy tyhjentää suolta pönttöön ja vetää tasan minuutin välein, ettei pönttö täyty kurasta? Vai onko kyseinen tauti isommalla perheellä? Jokainen on jonossa ja vuorotellen tyhjentävät pahaa sisustaansa pönttöön ja vetää vessan ja heti vuorolla toinen, ettei vain pääse housuun. Onko kyseisessä taloudessa joku mennyt niin sekaisin, että istuu pöntön vieressä ja vetää tätä hysteerisesti nauraen? Onko kenties lapsi, joka ei ole saanut tahtoaan lävitseen lukinnut itsensä vessaan ja tekee hallaa näin perheelle ja myös minulle? Vai kävikö joku vessassa asioilla ja se saakelin pökäle ei vain lähde viemäristöön? Uitetaanko siellä pöntössä kaarnavenettä ”jee vesiputous!”? En tiedä syytä, mutta ehkä se vain rikki. Ääni oli niin rasittava, että huomasin kellon menneen 2 tuntia eteenpäin. Lopulta turvauduin korvatulppiin, jotka onnekseni löysin ja sainkin unen kauniin lahjan jossain vaiheessa itselleni.

Eli muistakaa seuraavan kerran kun kuulette jonkin unta häiritsevän äänen, odottakaa sen toistumista ja miettikää syitä sille muutama tunti ja sitten laitatte korvatulpat korviin ja nukutte onnellisina aamuun asti.

Teksti: JukkaTagit: mielipide, terveys, uni
Kategoria: Arkisto 2010