Lukio loppui, mihinkäs sitten?

Peruskoulu on suoritettu vuosia sitten enkä silloin vielä tiennyt mihin ammattiin tahtoisin kouluttautua, joten valitsin ammattikoulun sijaan kotipaikkakuntani lukion ja sain itselleni 3 vuotta lisää harkinta-aikaa. Se kolme vuotta meni yhdessä hujauksessa, kiinnostuksen kohteet vaihtelivat melko lailla enkä vieläkään ollut selvillä siitä, mihin suuntaisin lukion jälkeen.

Olisin päässyt ammattikouluun opiskelemaan alaa, josta olen aina ollut kiinnostunut. Se tosin olisi vaatinut muuttamista täysin vieraalle paikkakunnalle yli 300 kilometrin päähän kotikonnuilta. Vaikka olen 17-vuotiaana muuttanut omaan asuntoon, en ollut valmis noin suureen muutokseen. 

Heinäkuun lopulla, kun koulujen alkuun oli enää pari viikkoa, lehdestä löytyi mainos Etelä-Pohjanmaan Opiston täydentävästä hausta. Hakuaikaa oli jäljellä 3 päivää, joten en paljon ehtinyt harkita – päätin koittaa onneani, josko pääsisin sinne opiskelemaan nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Soveltuvuuskokeissa käytyäni sain pian soiton, että olin valittu kyseiselle opintolinjalle. Suorittaisin opintoni kahdessa vuodessa yo-pohjaisena.

Koulun aloittaminen jännitti ihan yhtä lailla kuin siirtyminen yläasteelle. Tai oikeastaan enemmänkin, koska en tuntenut koulusta ketään. Opistolla oli kuitenkin todella rento ja reipas meininki, joten jännitys haihtui nopeasti. Opettajat ja luokkakaverit todellakin yllättivät minut positiivisesti – aivan mahtavaa porukkaa kaiken kaikkiaan! Aluksi kyllä tuntui, etten olisi kuulunut minnekään ja tunsin olevani hyvin yksinäinen, mutta kunhan vain uskalsi mennä mukaan, niin löysin kyllä paikkani porukasta. Koulua on käyty vain pari kuukautta, mutta ryhmämme on hyvin tiivis ja meillä on erittäin hauskaa yhdessä: yhteistä illanviettoa opistolla ja toisinaan myös yhteisiä pirskeitä. Lisäksi opettajien panos on erittäin merkittävä. Tämän opiston opettajat todella ovat siellä meitä opiskelijoita varten ja he ottavat meidän asiamme välittömästi käsittelyyn ajaakseen niitä eteenpäin – arvostan!

Etelä-Pohjanmaan Opisto on siis monikulttuurinen opisto Ilmajoella. Opiston sivut löytyy osoitteesta www.epopisto.fi. Sieltä saa lisätietoa opintolinjoista, kurssitarjonnasta ja kaikesta, mitä opistolla tapahtuu – ja siellähän todellakin tapahtuu kaiken aikaa. Opiskeleminen tuolla ei ole yhtä ja samaa, tasaisen tappavaa puurtamista, vaan meidän päänmenoksi on keksitty vaikka mitä, mm. leirejä, musiikki- ja teatteriesityksiä, mielenkiintoisia luentoja jne. Viihdyn opistolla erittäin hyvin ja suosittelen sitä tietenkin kaikille vähänkin kiinnostuneille. En ole vieläkään täysin varma, onko tämä juuri se oikea ala minulle, mutta tällä hetkellä elän periaatteella ”sen näkee sitten!”.

Teksti: Jenni NurmelaKategoria: Arkisto 2013