Muoti tuo ongelmia nuorisolle

Nuoret erottuvat toisistaan monin eri tavoin, eritoten vaatteissa. Monilla nuorilla ei ole varaa kunnon muodikkaisiin vaatteisiin, joten nykypäivänä on nuorilla niin sanottua halpamuotia, jota saa lähes jokaisesta halpatavaratalosta. Kaikilla on kuitenkin erilainen maku, joten vain harvoin Kauhajoen yhteiskoulullakin törmää esim. kahteen tai kolmeen samanlaiseen takkiin.

Nyt talvella kuitenkin vanhemmat saavat huolen aihetta. Monet nuoret pukeutuvat liian vähiin vaatteisiin eivätkä halua laittaa kouluun paksua villapaitaa, joten sen sijaan tullaankin kouluun ohuissa topeissa ja minihameissa, valitellen samalla kylmyyttä. Jopa pihavälitunneille jotkut oppilaat menevät ilman takkia, vaikka pakkasta olisi yli 20 astetta.

Nuorten erilaiset vaatetyylit tuovat esiin myös toisen ongelman: Nuoret kiusaavat toisiaan vaatteiden takia. Jos jotkut eivät pysty ostamaan muotivaatteita rahapulan takia, jolloin muut nuoret saavat siitä hyvän syyn kiusata ja syrjiä. Pitäisikö Suomessakin siis ottaa käyttöön koulupuvut?

Nuoria ja aikuisia molempia huolettaa myös se, että nykyään ei tehdä enää vaatteita kaikenkokoisille. Vaatteiden pieni koko alentaa nuorison itsetuntoa huomattavasti. Kun nuoret katsovat aamuisin peiliin, he eivät ole tyytyväisiä peilikuvaan. Vaatteet eivät aina näytä hyvältä tai sopivilta, mistä voi tulla iso ongelma. Monet nuoret lopettavat täysin syömisen koulussa, koska kotikunnan kaupoissa ei myydä sopivankokoisia vaatteita. Monien perheiden on mentävä kauas omasta paikkakunnastaan vain löytääkseen lapselleen sopivan kokoisia vaatteita. Ja kun sopiva vaate vihdoin löytyy, se ei ole yhtä hienosti koristeltu ja leikattu kuin pienimmät vaatteet, mitä kaupoissa myydään.

Nuorten itsetuntoa alentavat myös mainokset ja kaupoissa olevat mallinuket. Mainoksissa on aina todella laihoja ja meikattuja naisia ja miehiä, ja nuoret haluavat ottaa heistä mallia. Tämä saattaa johtaa nuorten syömishäiriöiden lisääntymiseen.

Kauppojen mallinuket taas ovat aina todella laihoja, ja ne eivät kooltaan vastaa oikeaa ihmistä. Kun kaupassa näkee upean vaatteen mallinuken päällä, sitä on voitu muotoilla mallinuken vartalon mukaisesti nuppineuloilla ja hakaneuloilla. Ja kun nuoret kokeilevat vaatetta sovituskopissa, he masentuvat huomatessaan, että vaate ei näytä yhtä hyvältä heidän päällään. Silloin monet toivovat olevansa mallinuken kaltaisia.

Vaatevalmistajien pitäisi ottaa huomioon erikokoiset ihmiset ja pitää heitä tasa-arvoisina. Hinnat eivät kuitenkaan saisi erota tavallisen kokoisista vaatteista, sillä ei isompikokoisilla ihmisillä ole yhtään enempää rahaa kuin pienikokoisilla.

Teksti: Nella Kallio ja Jonna Nurmi
Lähde: ilkka.fiKategoria: Arkisto 2010