Mediaosaaminen kunniaan Lapualla

Lapualla järjestettiin median eri osa-alueisiin ja digitaitoihin painottuva kansainvälinen nuorisovaihto 4.-11. heinäkuuta 2019. Mukana oli 12-18 –vuotiaita nuoria niin Suomesta, Unkarista kuin Espanjasta. Unkarin nuorten ryhmänohjaaja Janos Gyuris sekä Espanjan nuorten ryhmänohjaaja Eduardo Gonzalez Aznar kertoivat hieman tästä leiristä heidän näkökulmistaan.

Gyuris ja Aznar kertovat, että he saapuivat nuorten kanssa Suomeen oppiakseen muista kulttuureista. Pääidea oli kuitenkin oppia lisää sosiaalisista medioista – eri kulttuurien tapoja, ja minkä ikäiset käyttävät mitäkin sosiaalisen median alustaa. Janos Gyuris kertoo, että hauskaa oli huomata ero varsinkin Facebookin käytössä; Unkarissa suurin osa ihmisistä käyttää vielä Facebookia, mutta Suomessa sitä käytetään hieman informatiivisempaan tekemiseen ja käyttäjät ovat suurimmaksi osaksi vanhempia ihmisiä. Tietenkin kyse  on tämän nuorisovaihdon aikana myös hauskanpidosta: ”Pidetään kivaa muiden samanikäisten kanssa eri maista”, Eduardo Gonzalez Aznar lisää.

2106498876541575813_IMG_4214.jpg
Janos Gyurisille tällainen nuorisovaihto on ensimmäinen laatuaan. Hän kertoo, että tämä on hyvin mielenkiintoinen kokemus nuorille, sillä tämän viikon aikana he voivat oppia, miten sanomalehtiä tehdään, tai kuinka kuvataan videoita ja elokuvia. Gyuris näkee erittäin positiivisena asiana tämän vaihdon myös sen takia, että englanninkielen ja kulttuurin oppimisen lisäksi nuoret saavat mahdottomasti uutta kokemusta. ”Ja se on aika hyvä!” hän toteaa.

Kantin vieraillessa nuorisovaihdossa maanantaina 8.7.2019, päivän teemana oli videoiden tekeminen. Aamusta nuoret suunnittelivat kohtauksia, ja myöhemmin he kuvasivat pienissä ryhmissä omia elokuvia. Kuvaamisen jälkeen videoita editoitiin, jonka jälkeen tarkoitus oli ladata videot YouTubeen, jotta kaikki voivat nähdä ne. Gyuris mainitsee, ettei suurin osa leirin nuorista ole koskaan aiemmin tehnyt videoita, joten päivän aihe oli hyvin mielenkiintoinen kaikille. Edellispäivänä nuoret loivat puhelimilla kuvia, joissa pääidea oli luoda kuviin visuaalisia efektejä. Maanantai-illalla nuorilla oli suunnitelmissa lähteä leirille, jossa he saavat uida järvessä ja kokeilla puusaunaa. Tiistaina nuorten nokat suuntasivat kohti Seinäjokea.

F386774A-F916-4F5F-BA72-5FDC95B52137.jpeg
Nuorisovaihdon aikana unkarilaiset ja espanjalaiset pääsivät kokeilemaan myös hyvin jännittävää lajia: pannukakkujen paistamista nuotiolla! Janos Gyurisille kertoo, etteivät he olleet koskaan aiemmin tehneet pannukakkuja tulen ääressä: ”Se oli aika mielenkiintoista – ja herkullista!” Eduardo Gonzalez Aznar mainitsee myös, että nuoret tekevät viikon aikana Youthpassia, joka on tärkeä osa leiriä. Nuorten oppiessa kaikkea uutta viikon aikana, he kirjoittavat verkkoon niitä Youthpassin avulla. Aznar lisää, että nuoret myös kirjoittavat paikalliseen lehteen ja työskentelevät tietenkin paljon sosiaalisen median parissa.

Janos Gyuris kertoo, että nuoret ovat nauttineet tästä kokemuksesta Suomessa hyvin paljon. Hänen mukaan nuoret laittoivat itsensä täysillä mukaan kaikkeen, mitä ohjelmassa oli. Gyuris kokee myös suomalaiset hyvin mukaviksi: ”Täällä hymyillään takaisin, ja jos sanon hei niin hekin sanovat minulle hei! Ei tietenkään kaikki, mutta useimmat.” Myös Suomen kesäyöt hämmensivät unkarilaisia ja espanjalaisia; Janos Gyuris ihmetteli sitä, etteihän täällä edes tunnista, paljonko kello on. Hänen mukaansa tämä oli aivan uusi kokemus kaikille nuorille.

4669518104367384565_IMG_4212.jpg
Espanjalaisille myös Suomen sää oli suurimmaksi osaksi iloinen yllätys: ”Espanjassa on tällä hetkellä aivan liian kuuma”, Eduardo Gonzalez Aznar sanoo. Hänen mukaansa myös suomalainen ruoka on jäänyt hyvin mieleen. Unkarilaiset ja espanjalaiset oppivat viikon aikana paljon Suomesta ja Lapuan historiasta, ja se koettiinkin hyvin mielenkiintoisena, sillä he eivät tienneet paljoakaan Suomesta ennen tänne saapumista.

Mikä on ollut mielenkiintoisin asia Suomessa?

Janos Gyuris: ”Rakastan puutaloja! Meillä ei ole niitä lähes yhtään. Ja paljon järviä – Unkarissa meillä on vain yksi iso, ja joitain pieniä.”

Eduardo Gonzalez Aznar: ”Vesi! Täällä on vettä joka puolella; järviä, jokia ja sataa! Metsiäkin on kaikkialla.”

7857862043341385709_IMG_4209.jpg

Teksti ja kuvat: Miranda KivekäsKategoria: Kansainvälisyys