Joulunodotusta Tanskassa

tanska_1.jpg

Joulunodotus ulkomailla

Sopeutuminen Tanskaan on ollut minulle suhteellisen helppoa enkä juurikaan ole potenut koti-ikävää. Silti olen huomannut, että kun joulu alkaa lähestyä sitä alkaa vääjäämättä kaivata kotiin tuttujen jouluperinteiden ja perheen ja ystävien kanssa tehtävien jouluvalmisteluiden luo.

Onneksi kuitenkin tanskalainen joulunodotus on täynnä hyggeä, ja vaikka joululoman lähestyessä alkaakin kaipailla koti-Suomeen jouluikkunoiden ja herkkujen edessä on mukava tunnelmoida Tanskassakin. Joulutunnelmaa riittää niin kaupunkien kaduilla, työpaikoilla, koulussa, ja joulumarkkinoilla.

Joulu saapuu aikaisin Tanskaan

Tanskassa joulunodotus alkaa aikaisin; joulukalenterit ja koristeet ilmestyvät kauppoihin jo lokakuun alussa. Jo marraskuun alkupuolella pihapiireissä alkaa näkyä jouluvaloja. Vaikka tuntuu, että Suomessakin kaupat ottavat varaslähdön jouluun, yhä aikaisemmin vuosi vuodelta, Tanskassa yllätti kuitenkin, kuinka aikaisin (ja kuinka paljon) joulutuotteita saapuu kauppoihin. Asiaa kuvaa mielestäni hyvin se, että jo lokakuussa, jopa second-hand-kaupoissa oli laitettu esiin joulupöytä, täynnä tonttuja ja muita koristeita.

Vaikka aikainen joulu alussa yllätti, tuovat jouluvalot katukuvassa kieltämättä kaivattua lämpöä marraskuiseen katukuvaan. Joulu taitaakin olla tanskalaisille niin rakas ja siihen valmistaudutaan niin paljon, sillä se on täynnä Tanskalle niin ominaista hyggeä.

Joulu”lounas” kestää koko päivän

Monet jouluperinteet ovat samoja Tanskassa kuin Suomessa; on riisipuuroa, glögiä ja jouluaattona saapuva joulupukki. Toisaalta eroavaisuuksiakin löytyy. Tanskassakin vietetään pikkujouluja yrityksissä ja ystävien kesken. Juhlat kulkevat nimellä Julefrokost, mikä tarkoittaa joululounasta, mutta nimestään huolimatta juhlat muistuttavat enemmänkin pidemmän kaavan illallista. Joulupöydässä pelataan usein Pakkespil-pakettipeliä, jossa heitetään noppaa ja kisataan lahjapaketeista ystävien tai perheen kesken. Joulukuusen ympärillä tanssitaan, - jopa ihan isolla porukalla. Esimerkiksi minun asuinkaupungissani, osa paikallista perheistä kerääntyvät torilla seisovan joulukuusen ympärille tanssimaan jouluaattona.

Tanska_jouluherkut.jpg

 

Jouluherkkuja riittää

Vaikka en osaa kuvitellakaan jouluaattoa ilman laatikoita ja rosollia olen myös tykästynyt moneen tanskalaiseen jouluherkkuun. Yksi suosikkini uusista ruokatuttavuuksistani ovat brunede kartofler eli ruskeat perunat, jotka ovat pienikokoisia, fariinisokerissa ruskistettuja perunoita. Saattavat kuulostaa oudolta, mutta maistuvat todella hyviltä, esimerkiksi kalkkunan kanssa. Kinkkua ei juurikaan syödä joulupöydässä, vaan usein liharuokana on kalkkunaa tai jonkinlaista paistia. Perinteinen lisuke joulupöydässä on viherkaalimuhennos, jossa on tanskalaisittain runsaasti kermaa ja voita.

Æbleskiver on munkkipalloja muistuttava herkku, joka on tehty pannukakku-taikinasta ja syödään tomusokerin ja hillon kanssa. Näitä lämpimiä herkkuja myydään usein myös joulumarkkinoilla yhdessä glögin kanssa. Joulukarkkeja löytyy monenlaisia, mutta parhaiten minut ovat vakuuttaneet, valkoisella sokerikuorrutteellaan, suklaakerroksellaan ja marsipaanilla täytetyt Sneboldenit eli lumipallot. Suomesta kaipaan kuitenkin vihreitä kuulia, joulutorttuja, (suomalaisia) piparkakkuja ja tietenkin niitä perheen ja ystävien kanssa vietettyjä joulunodotusaikoja. Onneksi jouluksi pääsee kuitenkin kotiin, ja mukanaan voi viedä herkkuja uudesta asuinmaastaan.

Teksti ja kuvat: StinaKategoria: Kansainvälisyys