Pussaan poskelle ja nautin

kuva_2.jpg

Setubal

Ajattelin kirjoitella vähän kuulumisiani täältä Portugalin lämmöstä, sillä taipaleeni puoliväli häämöttää jo pelottavan lähellä. Olen täällä tekemässä vapaaehtoistyötä paikalliselle nuorijärjestölle EVS:n kautta. EVS eli European volunteer service tarjoaa 18-30 -vuotiaille nuorille mahdollisuuden lähteä tekemään vapaaehtoistyötä maksimissaan 12 kuukaudeksi ulkomaille. Suuri osa projekteista kestää kokonaisen kalenteri vuoden, mutta myös lyhyempiä pätkiä on tarjolla.

Kuulin itse EVS:stä nuoriso-ohjaajaltani, joka auttoi minua etsimään itelleni sopivimmat vaihtoehdot. Lähetin eri kohteisiin hakemukseni. Lopulta sain sinetöidä kesän suunnitelmani, kun myöntävä vastaus Portugalista saapui. Toimiakseen EVS tarvitsee kolme asiaa: kohdemaassa vastaanottavan nuorisojärjestön, yhteistyömaasta lähettävän järjestön ja vapaaehtoisen nuoren. Minun kohdallani vastaanottava järjestö on Centro Social de Palmela eli CSP. Suomi on tämän projektin yksi yhteistyömaa ja lähettävänä järjestönä toimii Kokkolassa oleva nuorisokeskus Villa Elba.

Lyhyt projektini, jossa olen mukana, on osa suurempaa kokonaisuutta nimeltä ”Okupados a Construir”. Vapaasti suomennettuna siis ”nopean aikataulun rakentamista”. Tarkoituksena on kunnostaa talo nuorten käyttöön. Talon tulee soveltua toimimaan niin kohtaamispaikkana kuin hostellityyppiseen käyttöön. Tähän suureen kokonaisuuteen kuuluu kaiken kaikkiaan 4 lyhyttä jaksoa, jotka kestävät 1-2 kuukautta. Ensimmäinen lyhyt projekti oli keväällä ja toinen osa alkoi kesäkuun alussa, jolloin itsekin saavuin tänne. Vapaaehtoistyöni täällä kestää aina heinäkuun 19. päivään asti. Seuraava ryhmä saapuu elokuussa ja viimeinen lokakuussa. Tavoitteena on, että talo on käyttövalmis viimeisen ryhmän poistuttua täältä.

kuva1.jpg

kuva_4.jpg

kuva_4.1.jpg

Palmela

Vapaaehtoistyöni ajan asun Palmelassa, joka on noin 40 km päässä Lissabonista. Palmela on vajaan 60 000 asukkaan kunta. Näkymät täällä ovat uskomattomattomat, sillä Palmela sijoittuu sopivasti Lissabonin ja Setubalin väliin vuoren huipulle. Asuminen on minulle ilmaista, samoin arkipäivän lounaat ja päivälliset. Samassa talossa kassani asuu viisi muuta vapaaehtoista. He ovat kotoisin Virosta, Unkarista, Italiasta, Espanjasta sekä Itävallasta. Talo, missä majoitumme on sama talo, jota kunnostamme. Alakerta talosta on lattian hiomisia vaille käyttövalmis ja yläkerran kunnostuksen aloittaa meistä seuraava ryhmä. Asumme itse talon yläkerrassa.

Viimeisen kolmen viikon aikana on ehtinyt tapahtua paljon erilaisia asioita. Alussa oli vaikeaa puhua jatkuvasti englantia, mutta ajan saatossa ongelma on poistunut. Ensimmäinen viikko meni tutustuessa CSP:n organisaation toimipaikkoihin sekä Palmelan tutkimiseen. Toisella viikolla alkoi varsinainen työ. Työskentelemme 35 tuntia viikkoon. Työskentely tapahtuu pääosin arkipäivisin, mutta myös viikonlopuiksi saattaa tulla töitä. Suuri osa työajasta on kulunut talolla ulkona maalaillessa, purkaessa sekä rakentaessa tilaa uudelle keittiölle. Lisäksi olemme avustaneet lastentarhan väkeä heidän uimaranta-reissuillaan.

kuva_3.jpg

kuva_3.1_1.jpg

Setubalin koristellut kadut

Tähän mennessä viikonloput ovat olleet vapaita. Vapaat olen viettänyt urheillen, tutkien lähialuetta, rannalla sekä erilaisissa tapahtumissa. Kävin esimerkiksi viikonloppuna Palmelan vanhassa linnassa fiilistelemässä wine&jazz -festivaaleilla. Myös lähellä sijaitseva Setubal on ehtinyt tulla tutuksi, sillä sieltä löytyy enemmän tekemistä mm. upeat uimarannat.

Matkustaminen täällä on suhteellisen halpaa verrattuna Suomeen. Ainoa ongelma on julkisen liikenteen surkea aikataulutus (eteläeurooppalaisten ihana tapa olla aina myöhässä). Halvan liikkumisen ja neljän päivän loman siivittämänä lähdimmekin kahden muun vapaaehtoisen kanssa toisella viikolla Etelä-Portugalin Algarveen, jossa suuntasimme Lagosiin. Vaikka reissu kesti muutaman päivän, ehdimme nähdä ja kokea uskomattoman paljon erilaisia asioita.

kuva5.jpg

kuva_5.1.jpg

Lagosin henkeäsalpaavat maisemat

Projektia on jäljellä vielä vajaa kuukausi. Loppupuolisko tulee painottumaan enemmän lasten ja nuorten kanssa erilaisten aktiviteettien merkeissä. Heillä alkoi juuri kesäloma, ja tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon erilaista tekemistä, sillä suurin osa lapsista viettäisi päivänsä yksin kotona vanhempien ollessa töissä. Olemme aloittaneet jo suunnittelemaan erilaisia aktiviteetteja. Luvassa mm. askartelua, työpajoja, kisailuja sekä pelejä. Lisäksi käymme kahden viikon ajan Setubalissa rannalla lasten kanssa. Jatkamme tietysti samalla talon kunnostamista, sillä jaamme ryhmän kahtia. Päätavoitteenamme talolla on saada uusi keittiö valmiiksi.

Kaikenkaikkiaan asiat ovat sujuneet hyvin täällä. Olemme saaneet kerran viikossa portugalin opetusta, kelit ovat olleet suotuisat, mieluisaa tekemistä löytyy joka päivälle ja olen saanut muista vapaaehtoisista mahtavia ystäviä sekä korvaamatonta tukea tämän matkan aikana.

kuva6.jpg

Wine&Jazz festivaalit Palmelassa

Sofia Mänty

 


Kategoria: Arkisto 2017