Ajokortti tunnissa

Liikennepuisto_header.jpg
Oona Kuusinen / 20 / Liikenne- ja fiilispuisto / Seinäjoki / 9 viikkoa

Koko kesän oon täällä ollut. Lippujuhlanpäivän paraatin jälkeen avattiin ja vielä kaksi viikkoa jäljellä. Oon tässä nyt ainoana 9 viikkoa, mikä on pisin aika. Yli 18-vuotiaille on tarjolla viiden ja alaikäisille kahden viikon pestejä.

Oon kyllä tykännyt, että tosi nopeasti aika kuluu. Kerran oli kuusi ajajaa ja nekin illasta, mutta muuten on ollut niin hyvä kesä, ettei yhtään tylsää päivää ole ollut. Aamu ja ilta ovat varsinkin aina ruuhkaisia. Koko ajan tulee lisää ja lisää porukkaa.

Paljon työstä menee lasten ajamisen ja kypärän käytön opettamiseen. Valvotaan liikennettä, että meneekö oikeata reunaa ja ajaako oikeaan suuntaan. Ja sitten on liikennevalon pyörittämistä eli seistään risteyksessä vaihtamassa valoa. Meillä ei ole sähköiset vaan puhuvat liikennevalot, jotka ohjeistavat samaan aikaan. Pääasiassa siis opetetaan liikennesääntöjä.

Kyllä tämä välillä on tosi raskastakin, kun on näin lämmin. Aluksi väsytti tämä jatkuva seisominen täällä ulkona. Mutta sitten, kun pitää taukoja ja juo niin kyllä se siitä sitten. Ei oikein tänä kesänä ole ollut sellaista sopivaa säätä, nyt kun monta viikkoa jo ollut tosi kuuma, ja alkukesästä sai suorastaan palella. Ekana päivänä minulla oli tuulitakki ja toppatakki päällekkäin.

Nyt meillä on ensimmäistä viikkoa poliisiautokin käytössä, mutta ei ole vielä tarvinnut takaa-ajoon lähteä tai pahemmin pysäytellä lapsia. Lapset pitävät siitä, kun ajelee sillä liikenteen seassa. Niillä on niin paljon mielikuvitusta, että ne kyllä tykkäävät, kun poliisi osallistuu niiden leikkiin. Just heittäytyminen on tässä työssä tärkeää. Hyvä liikennepuiston ohjaaja onkin reipas, iloinen ja lasten kanssa tekemisestä tykkäävä. Lapset kyllä ovat parasta tässä työssä. Ei kasvatustieteiden opiskelijana oikein pääsisi edes lähemmäksi omaa alaa, kun koulut ovat kesäisin kiinni.

Lopulta aika vähän joutuu puuttumaan, mutta kyllä jotkut tykkää vähän hurjastellakin. Meillä on pyritty tekemään sääntöjen oppimisestakin hauskaa, että just ajettaisiin siististä. Tänä kesänä on voinut suorittaa autokoulua, jos pelkkä ajaminen ei enää kiinnosta. On teoria- ja ajotunti sekä teoria- ja ajokoe. Täältä saa ajokortin tunnissa, että tulee vaan kertomaan, että haluaisi suorittaa sen. Ja jos ajokortti jo löytyy niin voi suorittaa poliisikortin. Sitten voi toimia poliisina eli näyttää esimerkkiä ja neuvoa liikenteessä, mutta myös antaa sakkoja, kunhan muistaa aina kertoa mistä sakko tuli.

Samalla huolehditaan myös viereisestä Fiilispuistosta. Siellä touhutaan lasten kanssa ja järjestetään tavaroita. Sitten on ihan siivoilua ja ajoratojen lakaisua. Sadekelillä siinä riittääkin hommaa, kun vesi pakkautuu esimerkiksi liikeympyrään. Sitten lähdetään sateeseen lakaisemaan vettä ylämäkeen viemäreihin.

Tässä pisimpään olevana tulee myös vähän vastuuta muista työntekijöistä. Perehdytän uudet kesätyötekijät työhön. Jos työntekijöillä on kysyttävää he ovat minuun yhteydessä myös silloin, kun sairastuvat. Minä sitten olen yhteydessä esimieheen, kun hän on lomalla, jos just tulee jotakin. Mutta muuten teen ihan samoja hommia.

Onhan tää tosi hieno paikka, kun on ilmainen ja saa ajaa niin kauan kuin tykkää, muulloin kuin ruuhka-aikana. Ja sitten, kun tässä on monipuolisesti keskitetty kaikenlaista tekemistä. Kyllä kovasti kehutaan paikkaa ja välillä työntekijöitäkin just oli Eparissa joku oikein sellaisen ruusun meistä kirjoittanut, että ollaan hyviä työntekijöitä. Se tuntui kyllä hyvältä.”

Haastattelu ja kirjoitus: TottiKategoria: Arkielämää