Siantappajat

Seinäjokelaisen Mirja Kuivaniemen romaani: ''Siantappajat'' tuodaan Seinäjoen kaupunginteatterin lavalle tässä kuussa. Näytelmän ohjaa Eija-Irmeli Lahti.siantappajat_promo.jpg

''Veret seisauttava rakkaustarina''

''Siantappajat-näytelmä on veret seisauttava rakkaus tarina'', luonnehtii ohjaaja Eija-Irmeli Lahti. Näytelmä kertoo nuoresta naisesta joka on tähän mennessä elämässään hakenut rakkautta ja yrityksessä elänyt tähän päivään, jossa nykyinen suhde on kielletty, koska mies on naimisissa. Nimi taas tulee hauskasti siitä, että ennen vanhaan oli tälläisiä siantappajia, jotka kävivät ennen joulua tappamassa eli lahtaamassa sikoja. "No, näytelmässä sitten päätetään isoisän testamenttaamalla sikapistoolilla lahdata sika eli mies", kertoo ohjaaja.

''Idea lähti kirja-arvostelusta''

''Idea näytelmän luomiseen lähti kirja-arvostelusta, jonka luin ennen kirjaa. Menin suoraan teatterinjohtajalle Vesa Tapio Valolle kertomaan ideastani, ja itseasiassa hänkin oli jo kirjan hankkinut. Meiltä vaaditaan hyvin paljon uusia pohjalaisia näytelmiä, mutta uusia niitä tulee tosi harvoin. Siksi tämä oli hyvä juttu'', selittää ohjaaja Eija-Irmeli Lahti.

Käsikirjoituksen romaanista näytelmäksi onkin luonut teatterinjohtaja Vesa Tapio Valo yhdessä kirjailija Mirja Kuivaniemen kanssa.  ''Kaikki kunnia käsikirjoituksesta menee teatterinjohtalalle ja Mirja Kuivaniemelle, minä vastaan sitten kehityksessä. Siitä että vien näytelmän eteenpäin sitten lavalle'', lisää Lahti.

''Pääroolit Maria ja sitten Meeri eli Marian mummu, joka kuolleenakin on jakelemassa elämänohjeita''

''Aluksi roolituksessa piti miettiä, mitkä hahmot näytelmään tulevat. Ainakin Maria ja Mummu, joka on kuolleenakin jakelemassa elämänohjeita.  Sitten kolme miestä piti valita, ja siihen piti saada Jarkon rooliin ulkopuolinen eräänlainen ''Miehinen mies'', johon tuli Ilkka Koivula. Kyöstiin ja muihin rooleihin löytyi näyttelijät talosta'', ohjaaja Lahti kertoo roolituksesta.

"Erityinen näytelmä"

''Tämä on väkevä tarina rakkaudesta. Tämä on tarina siitä, että haluaa sen toisen ihmisen. Mutta monesti menee sitten ohi. Tämä käsittelee sitä, montako kierrosta meidän itse kuinkin sitten pitää tehdä. Tämä on hyvin arkinen, tässä on katsojille paljon saimaistusta, koska tämmöisiä kohtaloita on myös katsomossa.", vastaa Lahti.

"Hyvän työryhmän kanssa ei niin raskasta"

''Mikään ei ole niin erityisen raskasta, koska työryhmä on hyvä. Paitsi tietysti se, mikä vastuu ohjaajalla on, koska ohjaajan pitää sanoa mikä missäkin on, mutta vastuu on, koska pääasia on se, että se syntyy.'' Lahti lisää vielä tämän jälkeen vitsaillen: ''Ja jos jotain sitten tapahtuu näytelmässä, niin minä olen ohjaaja, minut hirtetään ensimmäisenä.''

"Teatterilaiset aina tyytymättömiä"

Lahden mukaan teatterilaiset kuten muutkin artistit ja taiteilijat pyrkivät täydellisyyteen ja siinä lähes aina onnistumatta. "No tietenkin siinä mielessä ollaan tyytyväisiä jos  tarina löytää yleisön ja muuten toimii. Mutta ohjaajana aina löydän virheeni, aina rupeaa mietityttämään miten olisi voinut tehdä toisin''.

''Iän suhteen monelle tasolle''

''Toivon, että ihmiset todella tykkäävät tästä. Minulta on kysytty, kelle tämä on tehty?' Minusta tämä on tehty kaikille. Tästä voi ottaa oppia ja miettiä, että monesko kierros minulla on jo menossa? Ja olenko menossa samaan suuntaan kuin Maria. Tai sitte vanhemmat voivat katsoa, että mites se nyt meni? Iän suhteen tämä menee monelle tasolle','  Eija Irmeli-Lahti lisää.

Siantappajat kanta-esitys on 30.10 , Tervetuloa.

Miro Lyly

logo_seinajoen_kaupunginteatteri_etusivu.jpgKategoria: Arkisto 2015