Liian pitkä

Elokuva: BlacKKKlansman

Ohjaus: Spike Lee

Pääosissa: John David Washington, Adam Driver, Jasper Pääkkönen

Ensi-ilta 10.8.

★★★

KKK_header2.jpg
Kaupungin ensimmäinen tummaihoinen poliisi, Ron Stallworth, istahtaa työpöydän ääreen. Sanomalehdestä hän huomaa Ku Klux Klaanin paikallisjärjestön ilmoituksen. Seuraa soittaa puhelinnumeroon.  Kauaa ei kestä kun tapaaminen on jo järjestetty

Alkaa hirtehinen roolileikki, jossa harva on sitä miltä päällepäin näyttää. Lapsenkasvoiset esikaupunkimiehet suunnittelevat mustien opiskelijoiden joukkomurhaa. Heille armeijan aseita välittää outo homopariskunta. Leipomuksia tyrkyttävä herttainen kotirouva onkin ainoana valmis toimimaan. Vasta klaaniin hyväksytty mies onkin tummaihoinen peitetehtävissä oleva poliisi, jota esittää juutalainen poliisi. Ainoastaan tummaihoiset roolihenkilöt ovat juuri sellaisia kuin heidät on aina elokuvissa esitetty.

Tosi tapahtumiin perustuva BlacKKKlansman rakentuu herkullisista humoristisista asetelmista, joiden ansiosta elokuvan vakavat teemat, rotusyrjintä ja rasismi, tavoittavat laajemman katsojakunnan. Afroamerikkalaisen elokuvan isähahmo Spike Lee lataa jälleen elokuvaan täyslaidallisen kritiikkiä niin Yhdysvaltojen entistä kuin nykyistä elämänmenoa kohtaan, eikä ole sitä tehdessään ainakaan hienovarainen.

KKK_header.jpg
Yli kaksituntisessa elokuvasta olisi suonut osan jäävän leikkauspöydälle. Metsään mennään erityisesti pitkässä ja pitkästyttävässä loppuhuipennukseen valmistavassa osassa, jossa mustien opiskelijoiden ja klaanin valmistautumisesta seurataan. Kansakunnan synty -elokuvan katsominen tuntuu suoranaiselta kliseeltä. Spike Lee on päättänyt ottaa kaiken irti materiaalistaan ja toistaa samoja ideoita tiuhaan.

Osa elokuvan palikoista tuntuu turhan tutuilta, mutta ilmeisesti elokuva iskee ajanhermoon täydellisesti. Afroamerikkalaisen elokuvan buumin jatkona BlacKKKlansman hyppäsi välittömästi Cannesin elokuvafestivaalilla olleen ensi-illan jälkeen Oscar-spekulaatioihin. Yllättäen elokuva arvotettiin myös Cate Blanchettin johtaman tuomariston taholta arvostetun festivaalin toiseksi parhaaksi. Cannesin Grand Prix -palkinto oli myös, niin oudolta kuin se kuulostaakin, Spike Leen upean uran ensimmäinen tärkeä elokuvapalkinto.

Suomalaisväriä elokuvaan tuo Jasper Pääkkönen, joka näyttelee klaanin pahinta psykopaattia. Itseäni Pääkkösen oleminen elokuvassa lähinnä vaivaannutti. Kansainväliset kollegani Cannesin elokuvafestivaalilla puolestaan pitivät roolityötä hyvänä ja kehuivat Pääkkösen aksenttia, kun asiasta kysyin. Jasper Pääkköselle elokuva onkin todellinen lottovoitto ja elokuva puutteistaan huolimatta näkemisen arvoinen.´

Teksti: Totti

Kuvat:(c)Universal PicturesKategoria: Arvostelut