Adios! - kirja

Adios! on äidinkielenopettaja Päivi Artikaisen kirjoittama nuorille suunnattu kirja, joka kertoo 9. luokkaa käyvästä Valpuri Laaksosta.
Valpurilla on muutama läheinen ystävä, hän asuu kahdestaan äitinsä kanssa ja haluasi vain saada yläasteen kunnialla päätökseen. Äidillä on kuitenkin Valpurille oikea ”synttäriyllätys”, kun tämä kertoo heidän muuttavan vuodeksi Espanjaan. Mikä voisikaan olla pahempaa teini-ikäiselle tytölle, kuin joutua irtautumaan kavereista ja kaikesta tutusta, ja yrittää selviytyä täysin uudessa paikassa. Taitelijaäiti saa kuitenkin usein ihan outoja päähän pistoksia, ja tokihan ne on pakko toteuttaa saman tien, ilman muiden mielipiteiden kyselyä. Mitä äiti muka oikein ajattelee, kun tekee näin itsekeskeisiä päätöksiä?
Mutta onko Espanjassa vietetty vuosi sittenkään niin kamala? Ei mitään pahaa, jos ei jotain hyvääkin, eikös?

Adios! on tyypillinen nuorten kirja, joka kertoo nuoruuden tunteiden heittelystä, epävarmuudesta ja ihastumisesta. Juoni on ehkä hieman ennalta arvattava, mutta silti hyvää kesälukemista. Ainakin ajatuksissaan voi matkata Espanjan aurinkorannoille, vaikka eihän sielläkään koko aika ihan pelkkää auringonpaistetta ole.
Suosittelisin kirjaa ehkä enimmäkseen yläaste ikäisille, vaikka varmasti myös monet lukiolaiset voivat ainakin jollain tasolla samaistua Valpurin elämään. Pakkohan tämä kuitenkin oli lukea, kun kirjailija oli itselle tuttu.:)


Photo and text: Laura Levä

imgg.jpgKategoria: Arvostelut