Pimeän poika

pimeanpoika_thumb.png

Kuva lainattu: http://lukuvuosi.blogspot.fi/2013/01/4-dave-pelzer-pimean-poika.html

Pimeän poika on Dave Pelzerin kirjoittama elämäkerta, joka sisältää hänen väkivaltaisen kasvutarinansa nelivuotiaasta aina aikuisuuteen asti. Se ilmestyi vuonna 2003 suomeksi ja perustuu kolmeen englanninkieliseen teokseen.

David elää ihan tavallista pikkupojan elämää Yhdysvalloissa koti äitinsä, palomies isänsä ja sisarustensa kanssa. Mutta Davidin ollessa noin neljävuotias, kaikki alkaa mennä pieleen. Hänen äitinsä alkaa alkoholisoitumaan ja muuttuu väkivaltaiseksi Davidia kohtaan. Isääkään ei juurikaan näy kotona, joten hänestäkään ei ole apu, varsinkaan, kun hänkin on kovaa vauhtia menossa kohti alkoholiongelmaa. Pian David on äidilleen enää pelkää ”se”, joka asuu autotallissa, ja tekee kaikki hänelle annetut työt orjan tavoin. Hänellä ei tunnu olevan enää mitään ihmisarvoa, sillä äiti kiduttaa häntä niin henkisesti kuin fyysisesti.

Lopulta koulussa kuitenkin huomataan pahoinpitelyn jäljet, ja rohkeat opettajat saavat järjestettyä Davidin pois äidiltään, joka omasta mielestään kohtelee Davidia ihan oikeudenmukaisesti. Vaikka David pääseekin pois äitinsä luota, hän joutuu pitkään sijaisperhe kierteeseen, jonka aikana hän joutuu vaihtamaan koulua useaan kertaan, eikä oikein löydä omaa paikkaansa mistään.

Tätä kirjaa lukiessa välillä aivan unohtaa, että tämä on oikeasti jonkun elämäkerta, ja nämä kaikki kauheudet ovat oikeasti joskus tapahtuneet. Välillä se vain ei meinaa millään upota tajuntaan, että miten joku voi pitää oman lapsensa käsivartta tulikuumalla hellalla tai pakottaa tämän syömään omaa oksennustaan. Ei siis parasta lukemista herkimmille!

Mielestäni kaikkien pitäisi lukea tämä kirja, sillä vaikka teksti onkin välillä hyvin raakaa, se kuitenkin kertoo sen, kuinka huonot olosuhteet joillakin voi olla. Se on kuitenkin myös herkkä kasvutarina, joka samalla kertoo muutoksesta tuon pienen, maailmasta paljoakaan tietämättömän, pojan elämässä.

Laura Levä

 


Kategoria: Arvostelut