Teatterissa

Kvartetti

kvartetti.jpg

Kvartetti. Eija-Irmeli Lahti, Jarmo Koski, Sari Jokelin ja Svante Korkiakoski. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri.

Kvartetti on Lontoossa asuvan Ronald Harwoodin kirjoittama komedia, joka on saanut ensiesityksensä Suomessa ja vuonna 2002 Helsingin kaupunginteaaterissa. Ennen tätä, sitä on esitetty muualla jo vuodesta 1999. Seinäjoella Kvartettia tähdittävät Eija-Irmeli Lahti (Jane Horton), Sari Jokelin (Cecily Robson), Jarmo Koski (Wilfred Bond) ja Svante Korkiakoski (Reginald Paget).

Cissy, Wilfred ja Reginald viettävät rauhallista elämää oopperalaulajien vanhainkodissa. Vain Cissyn alkava muistisairaus, joka vie hänet välillä lapsuutensa Bombayhin, heikentää miesten mielenrauhaa. Jos vanhainkodin työntekijät saisivat tämän selville, Cissy vietäisiin pois, mitä kukaan ei tietenkään halua. Kunnes paikalle saapuu toinenkin mielenrauhan järkyttäjä, menestyksekäs maailmantähti, Jean Horton. Vaikka Cissy onkin tästä tapahtumasta aivan innoissaan, Reginald on raivon partaalla. Häntä olisi pitänyt varoittaa etukätään, ovathan he sentään taannoin olleet avioliitossa.

Mielestäni ensimmäinen puoliaika oli hieman tylsä ja hitaasti etenevä. Vaikka esitys sisälsi lähes koko ajan huumoria, se vähän kuin junnasi paikoillaan. Mitään uutta ei hirveästi tapahtunut. Vaikka sanonkin ”tylsä”, en silti tarkoita, etteikö siinä olisi ollut huumoria. Se vain oli hieman liian hitaasti etenevä omaan makuuni. Väliajan jälkeen näytelmä kuitenkin lähti ihan kunnolla käyntiin, ja tuntui siltä, kuin näyttelijätkin olisivat päässeet kunnolla vauhtiin. Näytelmän lavasteet olivat kuitenkin mielestäni todella onnistuneet ja näyttävät. Vanhat kalusteet ja viherkasvit sopivat todella hyvin esityksen tunnelmaan. Myös viimeisen kohtauksen puvut olivat todella kauniit. Olisin voinut itsekin pukea sellaisen mekon päälleni.

Kvartetti on siis komedia, joten totta kai se sisälsi huumoria. Mielestäni se oli sellaista, että sen pystyvät ymmärtämään samalla tavoin niin vanhat kuin nuoret, mutta en silti suosittelisi tätä näytelmää alle yläaste ikäisille. Kuitenkin hieman ihmettelin sitä, että yleisössä ei juurikaan nuorisoa näkynyt. Voisin vaikka lyödä vetoa siitä, että olin näytelmän yleisössä nuorin katsoja. Suurin osa yleisöstä koostui vanhemmasta sukupolvesta ja eläkeikäisistä. Ken ties näytelmän tapahtumapaikka ja näyttelijöiden ikä vaikuttaa paljon siihen, ketkä tulevat katsomaan esitystä. Mielestäni esitys sopii kuitenkin myös nuorille sekä nuorille aikuisille, siinä missä myös eläkeläisille.

Itse antaisin tälle näytelmälle tähtiä kolme viidestä, sillä alku ei ollut kovin lupaava. Suosittelen silti, että menette katsomaan näytelmän, jos yhtään kiinnostuitte.:)

Laura Levä

 


Kategoria: Arvostelut