Provinssipäiväkirjat 2016 Day 1

Sää

Perinteisesti provinssin järjestämisen aikoihin Suomen sää on näyttänyt juhlijoille parhaat puolensa. Tänäkään vuonna se ei pettänyt. Legendaarisen festivaalin ensimmäiselle päivälle oli kuin ajoitettu rankkasadekuuroja noin kahden tunnin välein. Ensin aurinko pilkahti taivaan kannella, mutta jälleen mustat pilvet tunkivat tielle kuin kutsumattomat vieraat. Rohkeita ja pelottomia sateessa-seisojia joita ei sade haitannut, oli murto-osa. He rennosti ja levollisin silmin odottivat lavan edessä, vaikka vaatteet olivat yhtä märät kuin ne olisivat päällä pelkkä roikkuva rätti. Suurin osa yleisöstä sen sijaan löysi suojan kuka mistäkin. Vip-alueelta, ravintoja- tai baariteltoista tai joiltakin katoksella suojatuilta lavoilta. Ihmisten lisäksi ajoittain kurjahkosta säästä kärsi myös ympäristö. 18 000 ihmisen ja kaatosateen yhdistelmä tarkoittaa ruohikon muuttumista varsinaiseksi mutakylvyksi. Aamuyöstä satunnaisen kulkijan erotti mutaisista jaloista. Ja mahdollisesti orastavasta yskimisestä.

 

Yleisö

Provinssissa juhli torstaina 18 00 ihmistä. Tähän mahtui sanomattakin montaa paikkakuntalaisuutta ja kansallisuuttakin mahdollisesti. Ikäjakaumassa nähtiin piikki n. 35-42 ja 17-25 ikävuosien paikoilla. Yleisesti ottaen minkäänlaisia selviä ns. samaan ikäluokkaan tai väestöryhmään kuuluvien henkilöiden suuria joukkoja ei nähty muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Yleisö nuoreni ja seinäjokelaistui A$ap Fergin keikalla esimerkiksi. Nightwishin keikalla, ainakin väkimäärästä päätellen olivat kaikki sulassa sovussa ja samalla viivalla. Käyttäytymien oli varsin rauhallista, mikä itsessään on aivan järkevääkin, sillä olihan vasta ensimmäinen ilta. Kohdalle ei sattunut suurempia tappeluita ja poliisikin bongattiin vain kerran.

 

Musiikki ja esiintyjät

Torstai-illan aikana Provinssissa kuultiin peräti 16 artistia ja päälle tuli vielä Carnival Stagella olleet diskot ja koomikot. Selvästikin kaikille illan esiintyjille riitti yleisöä, määrä toki heitteli. Päälavan avasi Olavi Uusivirta energisellä esityksellään. Keikalla kuultiin tuttuja vanhempia kappaleita, minkä lisäksi biisejä myös uusimmalta albumilta. Tästä jatkoi irlantilaisbändi Flogging Molly. Bändi hurmasi yleisön aksentillaan ja sävelillään. Setti koveni muutaman tunnin kuluttua heviksi ja rokiksi luokiteltavaan musiikkiin. Five finger death punchilla oli huomattava määrä yleisöä. Tämä oli toimittajalle yllätys, joka ei ollut kuullut koko bändistä ennen tätä. Toki huomioon otettavaa varmaankin olisi ollut myös heidän esiintymisensä päälavalla. Viimeisenä ja oikeutetusti paikkansa ansainneena päälavalla esiintyi Nightwish. Keikka keräsi hurjan määrän yleisöä. Spektaakeli, räjähdyksiä, tulta.

Woodland stagella torstaina tykitti yhteensä viisi artistia. Anna Abreulla oli vaativahkokin tehtävä vetää ensimmäinen keikka puoli neljän aikoihin. Ihmiset olivat selvästikin olleet ajoissa liikkeellä, sillä Annankin esitykselle riitti silmäpareja. Tästä jatkoi Insomnium omalla keikallaan. Faneja oli kerääntynyt lavan eteen jo varsin varhain. A$ap Fergin keikalla vedettiin menemään varsin suurieleiseen tyyliin. Kirosanat ja keskisormet lentelivät. Muutaman tunnin kuluttua tästä olisi ollut vuorossa Action bronson, alkuperäisen ohjelman mukaan siis. Sairastapauksen vuoksi heitä paikkasi Ruger Hauer, joka ei jättänyt yleisöään kylmäksi. Tunnin ja vartin kestänyt keikka oli mahtavuutta sekunnista sekunttiin. Woodland stagella päivän päätti Sanni, joka keräsi huomasti yleisöä ja sai yleisön laulamaan valtoimenaan. Tällä lavalla siis mentiin räpistä poppiin kansallisuusrajojen yli.
Päälavan läheisyydessä sijainneella Soundi stagella oli torstaina sama aikataulu ja määrä esiityjiä kuin Woodland stagellakin. Kunnian aloittaa sai Saimaa. Tästä hyvän tovin jälkeen jatkoi Ellinoora, joka punaisine hiuksineen hurmasi laulullaan teltallisen yleisöä. Norjalainen Aurora toi tälle lavalle kansainvälisyyttäkin. Illan päättivät Anna Puu ja Pyhimys.

Sakko stagella nähtiin aiempaa vaihtelevampi kattaus artisteja. Suomalaista pop- ja räp-suuntausta edusti Elias Gould ja Särre. Toimittajalle tuntemattomia nimiä olleet Anal Thunder, Rauhatäti & Pyhä lehmä , Circle ja Pää kii onnistuivat hekin mallikelpoisesti vetämään yleisölleen shown.

 

Hanna OllinkoskiKategoria: Tapahtumat