Ambient - Tunteita herättävää, mutta vaikeasti selitettävää musiikkia

Ambient/Dark Ambient

Ambient on kauniin musiikin tyylilaji, jossa keskitytään suurimmaksi osaksi tunnelman luomiseen.

Ambient tunnetaan yleensä syntetisaattoreilla tehtynä elektronisena musiikkina, mutta siinä esiintyy välillä myös akustisia soittimia sekä klassisesta musiikista lainattuja elementtejä. "Kuuntelijan ei ole tarkoitus keskittyä levyn musiikkiin jatkuvasti, vaan levyn musiikki on ikään kuin osa sitä tilaa, missä se soi." näin sanoi Brian Enon, jonka ansiosta sanaa "ambient" alettiin käyttää, sillä hän julkaisi vuonna 1978 levyn nimeltä Music for Airports, jonka kannessa luki kyseinen sana, Ambient. Eräitä "puhtaan ambientin" artisteja ovat:

 -Flica

-Mosaik

-Antiklimax

Dark ambient on ambient-musiikin laji, jossa pyritään luomaan mahdollisimman autioita ja surumielisiä äänimaisemia. Tämä musiikki on yleensä hidasta, ja sillä on usein varsin minimalistinen ulosanti. Monet dark ambient -artistit myös käyttävät erilaisia, yleensä itse nauhoittamiaan ja käsittelemiään ympäristöääniä tai ns. kenttänauhoituksia biiseissään. Tässä muutamia dark ambient -artisteja:

 -Jesper Kyd

-Los Humillados

-Desiderii Margini

Alla on erään paikallisen ambient -musiikin harrastajan, joka tekee itse kyseistä musiikkia nimellä Through a Dark Window.

 -Kuulin ambienttia ekan kerran joskus vuonna 2007-2008 kun radiosta yle1:ltä  tuli ohjelma nimeltään Avaruusromua sunnuntaisin kello 22.05-23.05. Ensimmäinen ambient artisti, jota tykkäsin kuunnella oli Jesper Kyd ja Antlers Mulm, mutta ensimmäinen ambient biisi, jonka kuuli oli Jesper Kydin '' Night time in nw orleans'', joka on vieläkin yksi hienoimmista kappaleista.

- Oma ambient "muusikonura" lähti liikkeelle siitä kun kahdeksannella luokalla saatiin yhden kaverin kanssa idea ruveta tekemään semmosta agonoize / Wumpscut tyylistä ebm musaa. Siinä kävi sitten niin, että tältä mun kaverilta loppu innostus koko musa projektiin ja olin tehny muutaman ebm biisin ja ajattelin kokeilla miltä kuulostaisi ebm biisi ilman särögate efektiä ja rumpuja. Siinä sitten oliki mun eka ambient biisi ja sen nimeks laitoin Last Breaths in This World. Ja siitä lähtien oon tehny juuri ainostaan ambienttia, mutta onhan mulla vieläkin käynnissä oma ebm -projekti.

 -Oman muusikonurani huippukohta oli kun laitoin muutaman oman biisin myspaceen ja siellä otin yhteyttä Atiklimax:in säveltäjä ''Vincent Benesyyn''. Sain häneltä oikeen hyvää palautetta ja muutaman ohjeen sekä henkilökohtaisen kiitoksen. :D

-Ambient on muusiikina rentouttavaa ja antaa ''sisäisen rauhan''. Mä ku kuuntelen ambienttia niin se saa mut miettimään kaikenlaisia asioita ja ite tykkään ehkä hiukan melankolisemmasta ja ''vähäeleisemmästä'' ambientista. Omia ambientin tyyleja joita tykkään kuunella on ehkä Dark ambient ja semmonen Boards of Canada tyylinen IDM Ambient musa.

-Oma henkilökohtainen lempi artisti on ehdottomasti A Child's First Funeral ja muita hyvä on myös  jo yllä mainittu Boards of Canada, Jesper Kyd, The Omega Core, Antiklimax, I Awake, Jóhann Jóhannson, Michael Whalen, Nights Amore (jonka kanssa olen tehnyt yhteistyötä) ja Agolloch.

-Mun mielestä ambient sopii lähes kaikille ihmisille, jotka tykkäävät välillä olla yksin ja ''kadota'' omiin maailmoihinsa. Ambient sopii hyvin tunne vahvoille ihmisille, sillä ainakin minussa tietyt ambient kappaleet herättävät voimakkaita tunteita ja mielikuvia. Ambient on loistavaa ns. fiilistely musiikkia ja sopii lähes kaikenlaisille ihmisille. Suosittelen ambientin kuuntelua sillä minulle itselleni se on välillä kuin terapiaa.

-Minun ambient kappakeita löydät sekä youtubesta että myspacesta hakusanalla Through a Dark Window. Hyviä musiikin kuuntelu hekiä!

Teksti: Eetu LehtoTagit:
Kategoria: Arkisto 2010