Kivet näytelmä kannattaa käydä katsomassa!

Nuorten fyysisyys ja elämännälkä törmäävät aikuismaailman rajoihin. Kahden nuoren päähänpisto saa vakavat seuraukset, kun poikien ylikulkusillalta pudottama kivi osuu moottoritietä ajavaan autoon ja aiheuttaa kuljettajan kuoleman.

Näytelmässä on neljä roolia, mutta vain kaksi esittäjää. Samat näyttelijät esittävät sekä teini-ikäisiä poikia että rikosetsiviä, jotka ryhtyvät tutkimaan poikien vastuuta tapahtumasta. Esityksessä yleisö saa tilaisuuden kommentointiin ja kysymyksiin. Yhteistyössä poliisin kanssa pohditaan miten ja mitkä lakipykälät koskettavat meitä ja tekemisiämme.

Kävimme yhdessä kaverini kanssa katsomassa kyseisen Kivet näytöksen ja pääsimme haastattelemaan näytöksen ohjaajaa Eija-Irmeli Lahtea.

1. Millaista on ollut ohjata kivet näytelmää/projektia?
- Aivan loistavaa! Urani yksi sujuvimmista näytelmistä. Sain aivan loistavat näyttelijät rooleihin ja työskentely porukan kanssa sujunut erinomaisesti.

2. Miten tärkeäksi koet ohjata esityksiä, joiden kohderyhmänä ovat nuoret?
- Hyvin tärkeää mielestäni, koska juurihan sitä varten on olemassa esim. tämä Verstas-teatteri. Myös nuoria poikia haluaisimme haastaa mukaan katsomaan teatteri esityksiä.

3. Voiko teatteriesityksillä opettaa nuorille jotain?
- Kyllä, mutta opettaminen on väärä sana pikemminkin teatteri haluaa välittää tietoa nuorille. Nuorten oman käsityksen toivotaan heräävän.

4. Teettekö yhteistyötä ulkopuolisten tahojen kanssa?
- Henkilökohtaisesti olen tehnyt aikaisemmin todella monien tahojen kanssa. Seinäjoella työskennellessään koululaitoksen ja Ylisen päiväkodin kanssa.

5. Onko yhteistyö ollut mielekästä?
- On erittäin.

6. Millainen on prosessi ennen kuin näytelmä on esityskunnossa?
- Riippuu näytelmästä. Kivet näytelmää alettiin suunnitella viime keväänä ja se sisälsi vähemmän harjoituskertoja kuin normaali näytelmä joka yleensä sisältää 40 harjoituskertaa, mutta Kivet näytelmä sisälsi vain 26. Näytelmän toteutukseen osallistuvat omalta osaltaan kaikki, näyttelijät, äänimiehet, valaistusmiehet yms. Suomen Drama Corner välittää tekstejä, josta Kivetkin ensin tuli englannin kieleksi. Mutta liitosta saatiin lupa mukauttaa se suomen oloihin sopivaksi.

7. Mitä kouluja olet käynyt(ohjaaja)?
- Opiskellut Tukholmassa teatteristudiossa (1974-76) ja teatterikorkeassa.

8. Millaista työ on mielestäsi?
- Työ on Eijan elämä! Näyttelee ja ohjaa Seinäjoella, ja ohjaa erilaisia ryhmiä maakunnassa. Eijalle teatteri on kuin oma lapsi. Omat jutut tekevät työstä raskaan, mutta missäpä työssä ei olisin omia raskaita puoliaan.

9. Mitä sanoisit tästä alasta haaveilevalle nuorelle?
- Kannustan kaikin tavoin kohti haaveita, mutta ei kannata fiksaantua yhteen haaveeseen. Kannattaa myös miettiä missä muualla voisi käyttää lahjoja hyväkseen, nykyaikana teatterikouluihin on vaikea päästä. Hyvä määrä realismia on hyvä olla takataskussa.

Haastattelin myös näyttelijä-poikia; Ujo poika / Qvist- Sakari Saikkonen ja Yahoo / Rusko- Ville Orttonen


1. Näytelmä näytti olevan fyysisesti aika raskas, onko se?
- Hiki tulee, mutta on treenattu niin paljon, että se oikeastaan pääsee unohtumaan, sanovat molemmat pojat yhteen ääneen.

2. Oletteko tykännyt tehdä näytelmää?
- On tykätty tehdä koska näytelmällä on jokin opetus nuorille sanoo Sakari
Ei miettinyt kasvatuksellista puolta vaan teki näytelmän näytelmänä. Huomattuaan tarkoituksen sai lisää motivaatiota sanoo Ville.

3. Millaista yhteistyö on ollut?
- Yhteistyö on ollut todella helppoa, koska on pieni porukka, eikä synny eriäviä mielipiteitä hirveästi. Myös näyttelijöillä on ollut päätäntävaltaa, pojat miettivät yhteen ääneen.

4. Mitä sanoisitte näyttelijän urasta haaveilevalle nuorelle?
- ÄLÄ! huutaa Ville. Kun ammattiin pääsee sisälle alkaa tajuta erinäisiä asioita. Tekemällä saa tuntumaa, vaikka kavereiden kanssa. Työn ja koulun kautta on hyvä yrittää :) Sanoo Sakari.

Kivet pähkinänkuoressa:
Kirjoittanut: Tom Lycos ja Stefo Nantsou
Suomennos: Teemu Kaskinen
Ohjaus ja sovitus: Eija-Irmeli Lahti
Lavastus: Karmo Mende
Puvustus: Riikka Aurasmaa
Valot ja äänet: Eero Huovinen
Musiikki: Hannu Rantala ja Eero Kortesoja
Näyttämövastaava: Antti Jokilehto

Ensi-ilta 13. tammikuuta, Suomen kantaesitys
Kesto n. 1h 30 min.(sisältää keskustelun) Verstas-teatteri
Kivet pyörii Seinäjoen Verstasteatterissa koko kevään aina 15.5 saakka.
Tarkemman aikataulun ja lisäinfoa näytelmästä löydät täältä.Tagit:
Kategoria: Arkisto 2010