Vierailu I-Printissä

Painotalon jättimäiset puitteet tekivät vaikutuksen Jaakko Ilkan koulun 9. c-luokan oppilaisiin.

Jaakko Ilkan koulun 9. c-luokka ilmoittautui Ilkka-lehden järjestämään sanomalehtiviikon kilpailuun, jossa oli useita erilaisia palkintoja. Luokka voitti vierailun I-Printin painotaloon. Vierailu toteutui maanantaina 11. tammikuuta.

painotalo8WkBd.jpg

Luokan vastaanotti Ilkan koululinkki ja toimittaja Hermanni Honkimäki yhdessä I-Printin myyntipäällikön Anna-Maija Uiton kanssa. Vierailun aluksi oppilaille tarjottiin mehua ja keksejä viihtyisässä kokoushuoneessa. Samalla Honkimäki kertoi sanomalehden ammateista. Uitto puolestaan esitteli painotalon toimintaa.

Kiinnostavin osuus oli tutustumiskierros painossa. Ensimmäiseksi oppilaat näkivät paperivaraston, joka massiivisine paperirullavuorineen teki oppilaisiin lähtemättömän vaikutuksen: yksi rulla painaa yli tonnin ja siinä on yli 17 kilometriä paperia. Silti paperivarasto riittää ainoastaan kahdeksaksi viikoksi.

painotalo6yh9o.jpg

Seuraavaksi oppilaat pääsivät näkemään painovärisammiot, joita on vain neljä. I-Print käyttää nimittäin neliväritekniikkaa, eli kaikki värit saadaan sekoitettua pääväreistä ja mustasta oikeassa suhteessa.

Painotalon vuoristorata

Kierros jatkui lehtipainosaliin, jossa oli valtava kone. Koneen edessä luokasta otettiin ryhmäkuva.
Konehuoneesta oppilaat jatkoivat valvomoon, jossa seurattiin koneen toimintaa. Valvomossa työskentely on kiireistä puuhaa. Siellä tarkastetaan, että lehden värisävyt ovat oikeita ja teksti tarkkapiirtoista. Kun värisävyt ja teksti ovat kunnossa, lehti laitetaan painoon. Vaikeuksien ilmaantuessa tuotanto pysäytetään, jos vikaa ei pystytä vauhdissa korjaamaan. Painetut lehdet jatkavat matkaansa vuoristoratamaisilla hihnoilla postitukseen. Postituksesta lehdet lähtevät putkea pitkin postiin.

Kierroksen edetessä oppilaat kulkivat vielä lehden taiton, arkki- ja kirjapainon läpi niihin tutustuen. Painotalossa siis painetaan muutakin kuin sanomalehtiä, kuten julisteita ja mainoslehtisiä.

painotalo7CT0l.jpg

Kirjapainossa oppilaat saivat mahdollisuuden haastatella siellä työskenteleviä ihmisiä.
Oppilaat oppivat lehden painamisen olevan tarkkaa työtä. Jokaisen on hoidettava osuutensa huolellisesti ja määräajassa, jotta painaminen sujuisi jouhevasti. Jos yksikin tekee virheen, koko prosessi häiriintyy.


Teksti:Jaakko Ilkan koulu, 9. c-luokka
Kuvat: Harri Toivola
Lähde: ilkka.fiKategoria: Arkisto 2010