Jännitystä ja paineita

Tietokoneen ruutu silmien edessä ja kädet näppäimillä, valmiina luomaan työhakemuksen, joka jää jokaisen työnantajan mieleen. Mutta yhtäkkiä sormet eivät liikahdakaan eikä päässä liiku yhtäkään ajatusta. Tuijoteltua hetken näyttöä, mieleen nousee vain yksi kysymys: ”Mitä ihmettä kirjoitan?” Tuntuu siltä, että kesätöiden haku jäikin jo näin lyhyeen. Millainen työntekijä olen? Mitä minulla on annettavana juuri tähän työpaikkaan? Ei mitään tietoa. Jollakin tavalla näistä alkuvaiheen ongelmista huolimatta työsopimuksessa lukee lopulta oma nimi, ja on aika aloittaa uusi kesätyö.

Päivät muuttuvat myöhään heräämisestä ja Netflixin katselusta yhtäkkiä aamuseitsemän herätyksiksi ja työnteoksi eikä aikaa ole iltaisin enää yhtä paljoa kavereille, sillä täytyy mennä ajoissa nukkumaan. Arjen muutoksen ohella jännitystä lisäävät niin tulevat työtehtävät kuin uudet työkaveritkin. Tutusta ja turvallisesta on jännittävää siirtyä uuteen, varsinkin jos muut työkaverit ovat olleet työssä jo kauemmin. Kesätyöntekijänä voi tuntea painetta muun muassa siitä, että tekeekö hommansa oikein tai pitäisikö joku asia tehdä eri tavalla. On vaikeaa siirtyä yhtäkkiä osaksi työyhteisöä, jossa ei tiedä mistään mitään; vanhoille työntekijöille ei tule edes välttämättä mieleen perehdyttää uutta kesätyöntekijää kaikille talon tavoille, sillä ne ovat heille niin tuttu ja arkinen asia.

IMG_1543.jpg

Kysyttäessä kesätöitään aloittaneilta, millaisia tuntemuksia uuden työn aloittaminen heissä herätti, vastaukset olivat lähes kaikilla samankaltaisia:

”Jännitti. Eniten ehkä se, kun oli uusi paikka ja uudet ihmiset. Myös työpaikan tavat, ja että jos jonkin asian tekee eri tavalla, niin onko se väärin.” – Eveliina, 18

”Ehkä just se jännitti, kun jouduin olemaan ekoja päiviä yksin. Mietin paljon sitä, että mitähän muut ajattelee. Ja se, kun olin yksi nuorimmista kesätyöntekijöistä.” – Camilla, 18

”Oli kamalaa, koska en saanut ollenkaan perehdytystä. En tiennyt mistään mitään eikä kukaan kertonut mulle mistään mitään. Olin ihan pihalla!” – Pinja, 18

Uutena työntekijänä tuleekin siis olla valppaana, ja kysyä entisiltä työntekijöiltä mahdollisimman paljon mieltä painavia kysymyksiä, jotta jännitys laantuu ja työpaikalla on mukava työskennellä. Ei ole myöskään pahaksi kirjoittaa vaikka muistiinpanoihin tärkeimpiä asioita, jotta ne eivät varmasti unohdu työn ensimmäisinä päivinä – hetken kuluttua asiat ovat luultavasti jo painuneet mieleen. Jo kesätyössä on tärkeää muun muassa muistaa näyttää työnantajalle oma verokortti; se on varsin helppo unohtaa, jos siitä ei kukaan muistuta.

IMG_1557.jpg

Uutta työtä aloittavan tärkeimmät sanat voisivatkin olla: Uskalla pyytää apua. Aina välillä voi olla vaikeaa myöntää, että ei osaa. Ei kuitenkaan kannata olla häpeissään, jos ei ymmärrä jotain, tai ei tiedä mitä tehdä; kysymällä varmistat sen, ettet ainakaan tee asiaa väärin. Mokaaminenkaan ei ole maailmanloppu, koska kukaan ei ole seppä syntyessään. Ei kaikkea tarvitse osata heti ensimmäisinä päivinä, työtä tehdessä oppii hiljalleen enemmän ja hetken päästä kaikki sujuukin jo luontevasti.

Kun uuteen työpaikkaan astuessaan pitää mielen avoimena ja on rohkeasti valmis tarttumaan erilaisiin työtehtäviin, kesätyöstä saa varmasti paljon irti ja pystyy keräämään kokemuksia, jotka auttavat myös tulevaisuudessa. Uuden työn aloittaminen tuntuu aina yhtä jännittävältä, oli sitten ollut töissä edellisinä vuosina tai ei, mutta omalla asenteella jännityksen muodon voi itse päättää: ahdistavan negatiivinen vai innosta puhkuvan positiivinen jännitys.


Teksti & kuvat: Miranda KivekäsKategoria: Arkielämää