Pyhäinpäivän aatto

moon-703538_1920.jpg

 
Halloweenia vietetään pyhäinpäivän aattona 31. lokakuuta. Pyhäinpäivä on lähtöisin Yhdysvalloista, josta halloween juhlan nykyversio on peräisin. Suomessa pyhäinpäivä tarkoittaa vainajien muistopäivää. Suomen pyhäinpäivän paikka vaihtelee nykyään, joten tarkalleen ottaen halloweenin ajankohdan tulisi vaihdella. Olisi kuitenkin parasta viettää halloweenia 31. lokakuuta

 
Pyhäinpäivän kanssa ei nykyisellä halloweenilla ole enää muutenkaan juuri muuta yhteistä kuin vainajat. Aattona niitä pelätään tai niillä pelotellaan, juhlapäivänä niitä muistetaan kunnioittaen. Halloween on yhdistetty englannin sanoista hallow, ”pyhänä pitäminen”, ”pyhimys” ja eve, ”aatto”. Pyhäinpäivä on englanniksi All Hallows.

Onhan toki huomiota herättävää ja juhlijoita houkuttelevaa pukeutua pelottaviin asuihin, kummituksiksi, noidiksi, paholaisiksi jne. Amerikkalainen halloween on lasten ja nuorten hulluttelujuhla, joka muistuttaa suomalaisten pääsiäisen virpomisperinteitä siten, että silloin käydään kerjäämässä karkkeja naapurustolta. Halloween – hurjimukset ilmestyvät hämärissä, soittavat kelloa ja kysyvät ”Trick or treat?”, ”Karkki vai kepponen?”.

Halloween on kuitenkin täälläkin juhlana tuttu television, elokuvien ja sarjakuvien kautta sekä Suomeen palanneiden vaihto-oppilaiden kautta. Halloween -rekvisiittaa kaupoista kyllä löytyy aina paperisista kurpitsalyhdyistä kummitusnaamareihin ja lautasliinoihin.
Kurpitsat liittyvät oleellisesti amerikkalaiseen Halloween juhlaan;

pumpkin-1789832_1920.jpg

”Halloweenin tunnus on ontto kurpitsalyhty, hurjasti irvistelevä Jack -o -Lantern. Nimi viittaa irlantilaisten kansantarujen tuntemaan Jack-nimiseen veijariin.
Jack oli liian ahne päästäkseen taivaaseen mutta häntä ei liioin huolittu helvettiin. Jack oli nimittäin onnistunut petkuttamaan itseään paholaista. Lohdutukseksi paholainen heitti Jackille hiilenkekäleen. Jack työnsi kekäleen isoon kurpitsaan, jota oli juuri syömässä. Vielä tänäkin päivänä Jack-parka kiertää maita ja mantuja etsien tietä lopulliseen lepopaikkaansa kurpitsalyhty ainoana valonaan.”(Karjalainen)

Amerikkalaiset tekevät halloween koristeiksi aitoja kurpitsalyhtyjä. Koska koverrettu kurpitsa säilyy huonosti, se kannattaa tehdä vasta aattoa edeltävänä päivänä. Ensin pitää leikata kurpitsalta hattu pois, jotta sitä pääsee kovertamaan sisältäpäin. Sitten kaavitaan ruokalusikalla pehmeä siemenosa pois. Kurpitsalle merkitään tussilla kasvot kaivertamista varten: silmät, nenä ja tylppähampainen suu; mielikuvitushan saa toki käyttää ja luoda omanlaisensa kurpitsakammotuksensa. Sitten vain leikataan kurpitsaan terävällä veitsellä aukot malliviivojen mukaan. BÖÖ!

Suomalaisia ovat aiemmin pelotelleet kansan ihan omat yliluonnolliset otukset. Paitsi muinaisia jumalia, täällä on kunnioitettu ja pelätty kodinhaltioita eli länsisuomalaisittain tonttuja, myllynhaltioita, pirua, valkopukuisia vainajia. Hahmot, jotka ilmestyvät eläville, olivat usein rauhattomia vainajia ja kummittelijoita.

 

Teksti: Miika Savioja
Kuvat: Pixabay.comKategoria: Arkielämää