Näkyvää työtä

puisto_header.jpgYksi asia kertoo kesän tulosta enemmän kuin mitkään lorujen linnut. Kun ensimmäiset heijastinliiviset kunnan puistotyöntekijät alkavat parveilla pitkin ja poikin viheralueita. Heitä ei välttämättä huomaa tai pysähdy ajattelemaan minkälaista työ on, mutta paljon viihtyvyydestä on juuri heidän varassa. Siksi olenkin erityisen innoissani kesätyösarjamme pysähtyessä Ilmajoelle seuraamaan puistotyöntekijöiden toimintaa.

Kesätyönä puistohommat ovat monelle ensikosketus työelämään. Pelkästään Seinäjoella puhutaan kymmenistä nuorista joka vuosi. Tuosta muutaman viikkoisesta pestistä alkaa vuosikymmeniä kestävä työnteko. Voidaan varmasti puhua eräänlaisesta kesätöiden kruununjalokivestä.

Ilmajoella tehtävä kestää kolme viikkoa. Etusijalla ovat sellaiset nuoret, jotka eivät aikaisemmin ole kunnalla työskennelleet. Isosta hakijamäärästä arvottiin kuusi voittajaa. Keskikesän vuoroon valikoituivat Alina Oikarinen ja Eero Kohtala.

Kohtala ottaa korvasuojaimet päästään. Nurmikon leikkuun yksitoikkoisuus peittyy suojaimista soivan musiikin taakse. Mutta juuri leikkuusta löytyy myös työn suola.

- Tuloo näkyvää työtä, Kohtala sanoo.

- Ei tää ehkä mikään tulevaisuuden unelma-ammatti ole, mutta tässä näkee mitä on saanut aikaansa. Joissakin töissä vois mennä päiviä tekemättä mitään, Oikarinen lisää.

puisto_header2.jpgNurmikon hoidon ohella, kitkemistä, istutusten hoitoa ja oksien keräämistä riittää. Kuutisenkymmentä aluetta sisältyy tämän kaksikon työnkuvaan. Ulkona ollaan aamuseitsemästä. Jalkapalloa harrastavalle Oikariselle se näin MM-kisojen aikaan on vähän turhan varhain. Monet ottelut, kun ovat venyneet rangaispotkuihin eli pitkälle puoleen yöhön. Toisaalta varhain myös päättyessä aikaa jää harrastuksille, tänään vuorossa on vielä oma ottelu.

Ulkona työskentelyssä säällä on merkittävä vaikutus työn viihtyvyyteen. Oikarinen ei ole järin innostunut työkengistään. Ne ovat lounastauolle lähdettäessä jo läpi märät kosteasta nurmikosta.

- Kummiski paljon kivempi kuin istua sisällä, Oikarinen toteaa.Kategoria: Arkielämää