Kuvia ja kahvia

Ylilaurosela_header_1.jpgIlmajoen kunnan kesätyöilmoitus toteaa: ”Työtehtäviä on seuraavilla aloilla: puisto-, talonmies- ja siivoustyö, hoitotyö päiväkodissa ja kahviotyö.”

Näistä viimeinen sijaitsee poikkeuksellisessa miljöössä, nimittäin Yli-Lauroselan talomuseossa.  1800-luvun eteläpohjalaiseen talonpoikaiskulttuuriin perehdyttävän museon oikeasta päästä löytyvästä viihtyisästä kahvilasta 17-vuotias Sofia Niemelä löysi kesäpestin kolmeksi viikoksi.

- Mä oon kyllä tykännyt tosi paljon. Suosittelen! Niemelä hehkuttaa.

Viime kesänä museossa vieraillessa heräsi ajatus ja toive kesätöistä, ja paikka irtosi haun ja haastattelun päätteeksi. Aikaisempi kahvilakokemus on ollut eduksi, sen verran nopeasti kaikki on tullut tutuksi. Ikinä ei tule ajatelleeksi sitä, että kassakoneen käytön opetteleminenkin vaatii aikaa.

Tarpeen tullen museossa työskennellessä tulisi siitäkin pientä opastusta osata kertoa. Kahvilatyöntekijä voikin lähteä, mahdollisuuksien salliessa, esittelemään museota. Kahvilatyön ohessa on siivousta ja joskus leipomistakin. Tätä haastattelua tehdessä uunissa paistuu kropsu.

- Välillä on vähän turhan hiljaista, että saisi olla enemmän tapahtumia. Vaikka paikalliset tietää tästä talomuseosta niin välttämättä kaikki ei tiedä tästä kahvilasta. Kyllä nytkin kauppa käy hyvin, mutta jos sais vähän haastetta tähän työhön lisää niin se ois mieluisaa, Niemelä pohtii.

Tapahtumat kuten torstaituokiot keräävät väkeä, mutta mukavaa olisi, jos museon tai tapahtuman sijaan poikettaisiin enemmän vaikkapa vain kahville. Kahvilan ja museon lisäksi talosta löytyy myös kolme pakopeliä. Yksi on kuitenkin käyttötarkoituksista ylitse muiden ainakin Niemelälle.

- Mä oon omat rippikuvani täällä ottanut, enkä ole kyllä ainoa. Tälläkin viikolla on oltu niin yksivuotis- kuin hääkuvia ottamassa. Sitenkin paikka pysyy tunnettuna mikä on hienoa, Niemelä kertoo.

Kuvat ja teksti: TottiKategoria: Arkielämää