Vuoden vilkkain maanantai

PV_header.jpgPuolustusvoimat täyttävät tänä vuonna 100 vuotta. Siksi Seinäjokea kohtasi harvinaislaatuinen kunnia eilen, kun tärkein yksittäinen maanpuolustuksellinen tapahtuma rantautui kaupunkiin. Puolustusvoimat esittelivät osaamistaan juhlavuoden kunniaksi poikkeuksellisella laajuudella.

Juhlallisuudet alkoivat aamuvarhain seppeleenlaskulla Törnävän hautausmaalla, josta siirryttiin OmaSP Stadionille paraatikatselmukseen. Stadion toimi tarkoituksessa erinomaisesti, tarjoten loistavan näkymän kaikkialta katsomonosista. Viime vuonna Senaatintorilla järjestetty osuus oli jättänyt suurimman osan katsojista huonoon näköyhteyteen.

Suorastaan häikäisevä näky oli Laivaston soittokunta täysin valkoisissa paraatiuniformuissa kirkkaan vihreällä nurmikentällä. Tapahtuman arvovalta näkyi myös katsomossa, josta saattoi bongata esimerkiksi maa- ja merivoimien komentajat, kenraalimajuri Petri Hulkon ja vara-amiraali Veijo Taipaluksen.

Paraatikatselmuksessa Puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg kiertää tarkistamassa ohimarssiin osallistuvat joukot. Tämän jälkeisessä puheessa Lindberg puhui Seinäjoen erinomaisesta sopivuudesta juhlavuoden paraatin järjestämiseen. Seinäjoella toimi 100 vuotta sitten sisällissodassa armeijan päämaja pisimpään ja tänne perustettiin myös ensimmäinen reserviupseerikoulu.

- Perintö ja tahto elävät. Vaikka Puolustusvoimien joukot ovat siirtyneet aikojen saatossa pois Seinäjoelta, on kaupunkilaisten ja seutukunnan väestön maanpuolustustahto säilynyt voimakkaana, Lindberg totesi.

header_parade.jpgOhimarssi suoritettiin Kirkkokadulla, jonka varteen ei hyvissä ajoin saapunutkaan tahtonut päästä. Paraatia oli seuraamassa kaikenikäisiä ihmisiä ympäri Etelä-Pohjanmaata, jotkut näyttivät tulleen kesken työpäivän tien varteen.  1200 henkilön, 40 ajoneuvon ja 16 ilma-aluksen paraatissa riittikin nähtävää.

Sotilaskotisisaret palvelivat katsojia usealla toimipisteellä ja Koulukadun kalustonäyttely esitteli paraatissakin nähtyjä ajoneuvoja pitkälle iltaan. Iltaohjelman keskus oli kuitenkin Lakeuden puisto, jossa ensin seurattiin tiiviisti taitolentoryhmä Midnight Hawksin, Hornetin ja NH90-kuljetushelikopterin esityslentoja. Koko päivän kylmästi puhaltanut tuuli yltyi lähes hiekkamyrskyksi, mutta yleisökadosta ei ollut tietoakaan. Liekö Seinäjoella koskaan maanantaipäivänä ollut näin paljon ihmisiä?

Illan kruunasi loistavat musiikkiesitykset. Ilmavoimien Big Band säesti Club For Five -yhtyettä, kun taas varusmiehistä koostuva Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan Showband oli saanut solistikseen Diandran. Seinäjoki-yhteys puolestaan löytyi miksauspöydän takaa.

olli_blog.jpgSeinäjokinen Olli Keskinen suorittaa parhaillaan varusmiespalvelustaan hoitaen tekniikkaa soittokunnan Viihdeorkesterille ja Showbandille.  Lippujuhlan päivän konsertti on Keskisen palvelusajan ensimmäinen ja todennäköisesti viimeinen tapahtuma Seinäjoella.

- Kyllä tämä on ihan mahtavaa päästä kotikonnuillekin keikalle, Keskinen hehkuttaa.

Alkukesään on mahtunut viikon mittainen kuviomarssiharjoitus Haminassa loppukesän tattoota silmällä pitäen ja edellinen viikonloppu meni Senaatintorilla keikkaillessa. Kovan tahdin myötä viikonloppuvapaat ovat jääneet vähälle, joten Seinäjoen konsertin jälkeen on tiedossa Keskiselle hyvin ansaitut lomapäivät.

Peruskoulutuskausi on sotilassoittajilla sama kuin kaikilla muillakin, jonka jälkeen siirrytään harjoittelemaan itse soittamista. Keskinen ei peruskauden jälkeenkään rynnäkkökivääristä luopunut, kun hän sai tehtäväkseen osallistua kuviomarsseihin kivääritaitoryhmässä. Rynnäkkökivääriä heitellään ja pyöritetään osana kuviomarssia. Hurjalta ja vaikealta näyttävä toiminta lähti nopeasti Keskiseltä luonnistumaan.

- Alku oli vaikea, mutta sitten, kun siihen pääsee mukaan niin se pyörii ihan itsestään, Keskinen naurahtaa.

Varusmiessoittokunnassa toisaalta pääsee työskentelemään kansallisen tason huippumuusikoiden ja laulajien rinnalla, mutta samalla eletään tavallistakin inttiarkea, jääkäriharjoituksineen. Tammikuun saapumiserässä alkavan ja vähintään yhdeksän kuukautta kestävän palveluksen aikana tiedossa on vielä koko Suomen kattavaa keikkailua, josta esimerkkinä elokuun lopun suurponnistus 70’s-kiertue.

Teksti ja kuvat: Totti

  Kategoria: Tapahtumat