Suurmiehiä ja iloisia partiolaisia

MANNERHEIM-header2.jpgSaavun Ilmajoelle. Kaikki vaikuttaa samalta vanhalta. Ehkä vähän liiankin vanhalta. Vastaani polkee nuori mies jopollaan. Pyörässä ei ole mitään erikoista, mutta polkijan asu ei ole tältä vuosituhannelta.

Alkamassa on Ilmajoen Musiikkijuhlien lapsi- ja nuorisokuoron äänenavaus illan kutsuvierasnäytöstä varten. Asut on käyty vaihtamassa jo hyvissä ajoin. Kuoronjohtaja Marjut Vuorento toteaa sen kielivän kuorolaisten ammattimaisuudesta.

- Oopperaa säestää ammattilaisorkesteri ja lavalla ollaan yhdessä ammattilaulajien. Se on huikea mahdollisuus paikallisille nuorille. Pystytään kasvamaan siihen miten tehdään asioita ammattimaisin tavoin, Vuorento toteaa.

Musiikkijuhlien oopperakuorojen nuorimmat ovat kuuden vanhoja. Heille ensimmäinen vuosi menee harjoittelun merkeissä. Seuraavana vuotena voi olla tiedossa vaikka suurmiesrooli oopperasta. Harjoituksissa nuorta Mannerheimin veljeä, Augustia, esittävä nuorimies istuu ensimmäisessä penkkirivissä. Hänen takaansa löytyy puolestaan Kekkosoopperan nuori Kekkonen, Markus Kinnunen, joka on varsinainen lapsi- ja nuorisokuorokonkari. Kinnusen innostus oopperaa kohtaan syntyi Ilmajoella esitetyssä Taipaleenjoki-oopperasta. Mannerheimissa häneltä kuullaan pieni soolokin. Tulevaisuudessa olisi toiveena päästä laulamaan lisää. Kinnuselle aukesi mahdollisuus jatkaa oopperan parissa Mannerheim-oopperan jälkeen.

- Orkesterin kapellimestari kysyi Savonlinnan oopperajuhlille kesätöihin, Kinnunen kertoo.

Marjut Vuorento toimii Ilmajoella ylä-asteen ja lukion musiikin opettajana ja oppitunneilla on kuorotoiminnasta innostuttu. Kuoron vanhin Rosa-Maria Saarakkalan tarttui mahdollisuuteen oltuaan ensin pitkään musiikkijuhlilla ”musakkana” eli festivaaliavustajana.

Ilmajokelaisten ohella kuorossa laulaa nuoria muualta maakunnasta. Neljättä vuotta kuorossa laulava Aliisa Saarikoski tulee Seinäjoelta. Musiikkiluokkien kasvatti on joukon pisimmälle musiikkia opiskelleita. Etelä-Pohjanmaan Musiikkiopistossa on valmistumassa D-tutkinto niin pianossa kuin viulussakin. Myös naistenkuorossa osissa kohtia laulava Saarikoski painottaa, että oopperassa esiintyminen sisältää paljon muutakin laulamista. Vaikka armeijatouhu on paljolti pönöttämistä, Mannerheim-oopperan lavalla sellaisesta ei ole tietoakaan.

- Rooliin pitää eläytyä. Mulla on esimerkiksi sotakohtaus, niin en voi enää näyttää iloiselta partiolaiselta, vaikka olisin vähän aikaa sitten siinä roolissa ollut lavalla, Saarikoski demonstroi.

Roolin muodostamista onneksi helpottavat esityksen kehuttu puvustus. Puvunvaihtoja alle kolmetuntiseen oopperaan mahtuu Saarikoskelle kokonaista kuusi. Lapsi- ja nuorisokuorolaisilla riittää vipinää, kun puvunvaihtoihin sännätään. Harjoituksissa onkin sattunut ja tapahtunut monenlaista, kun väärissä vaatteissa on lavalla ilmestytty tai vaateparsia on ollut kateissa. Miten pidetään vaikkapa valkoiset sukkahousut puhtaina illasta toiseen?

ooppera_header.jpgLuottavaisin mielin kolmikko on kenraaliharjoitusiltaan lähtemässä, sen verran selkäytimiin on ooppera iskostunut. Toinen esitysvuosi tuo Mannerheim-oopperaan myös jotain uutta, sen verran esiintyjäkokoonpano on muuttunut. Samaa on kuitenkin valtakunnan tunnetuin oopperatähti Waltteri Torikka Mannerheimin roolissa. Ooppera kahlaa läpi Mannerheimin elämän, syntymästä kuolemaan.

- Parasta oopperassa onkin kokonaisuus. Toisellekin katsomiskerralle riittää uutta nähtävää, Saarakkala hehkuttaa.

Kolmikko antaa suosituksensa oopperalle, mutta myös harrastukselle. Laulutaitoa kehitetään kuorossa yhdessä ja arvokasta näyttämökokemusta kertyy mukavan harrastuksen parissa. Kuoroon haetaan vuosittain lisää laulajia, joille järjestetään leppoisa koelaulutilaisuus. Kynnys aloittamiselle on pyritty tekemään matalaksi. Ja jos nuoreksi ei enää itseään luokittele niin oopperaan voi pyrkiä mies- ja naiskuorojen riveihin.

Teksti ja kuva: Totti

Yläkuva: Jussi Niukkala / Ilmajoen MusiikkijuhlatKategoria: Haastattelut