Suuri Uimapaikkatesti sijat 10–13

Takanapäin on kaksi päivää polsketta ja vipinää Ilmajoen, Lapuan ja Seinäjoen uimapaikoilla. Rankkasateen sävyttämää ensimmäistä testipäivää vanhalla Seinäjoella seurasi aurinkoinen kierros muualla alueella. Sää ei kuitenkaan vaikuttanut testin tulokseen, vaikkakin ensimmäisen päivän rannat eivät kärkisijoja hätyytelleet.

Testissä arvioitiin viittä osa-aluetta: veden lämpötilaa ja ulkonäköä, maastoa ja infrastruktuuria sekä arvostelijan kokemusta. Pistehaarukka oli 1–5 jokaisessa kategoriassa. Testiä pystyi seuraamaan suorana Verkkolehti Kantin Instagramissa, josta löytyy myös koosteet kummaltakin päivältä.

Uimapaikat valikoitiin kaupunkien ylläpidon mukaan. Luettelo Seinäjoen ja Ilmajoen uimarannoista löytyy kaupunkien nettisivuilta, Lapuan puolestaan tarkistimme kaupungin puutarhurilta. Peräseinäjoella sijaitsevaan Kalajärveen ei testiryhmällä ollut mahdollisuutta pulahtaa. Verkkolehti Kantti lupaa käydä korjaamassa asian vielä tämän kesän aikana.

 13. Eläinlääkärinranta, Ylistaro. ★½

Osoite: Kaukolanranta / Veden lämpötila: 16℃

Elinlkrinranta.jpgTestiryhmä totesi: ”Eläinlääkärinranta sijaitsee aivan Ylistaron ydinkeskustassa. Nurmialueen päässä on laituri, josta ei voi hypätä. Vettä on vain vyötäröön asti. Uoma onneksi syveni. Veden väri ruskea ja virtauksen vähäisyydestä johtuen uimakokemus ei itsessään ollut järin miellyttävä. Kelpaa kuitenkin lämpimänä päivänä pulahtamiseen. Miljöö on sinänsä viihtyisä. Kokonaisuus mitäänsanomaton.”

12. Kukkukankaan uimapaikka, Lapua. ★½

Osoite: Luhtavainionkaari / Veden lämpötila: 16℃

Kukkukangas.jpg”Tällä hetkellä ainoa Lapuan keskustan läheisyydessä sijaitsevassa uimapaikassa vesi on vihreää. Simpsiöntien toisella puolella sijaitseva suosittu Erkinmonttu on ”kunnostuksen kohteena muutaman kesän”, juuri huonon vedenlaadun takia. Uimapaikalla ei ole parkkipaikkaa, eikä sinne johda viittaa. Jalkapallo- ja leikkikentän takaa, hieman piilosta löysimme laiturin. Veden lämpötila erottaa hiuksen hienosti Kukkukankaan uimapaikan paremmuuden Eläinlääkärinrannasta.”

11. Malkakoskenranta, Ylistaro. 

Osoite: Malkakoskentie 210 / Veden lämpötila: 18℃

mALKAKOSKI.jpg- Puoli vuosisataa kestänyt Kyrönjoen tulvasuojelutyö huipentuu mahtavaan Malkakoskeen. Tekokoski on Suomen kallein ja tarkimmin suunniteltu, toteaa Malkakosken esittelyteksti.

”Tekokoski toi oman elämyksellisen ulottuvuutensa uimapaikkaan. Laajojen ulkoilureittien lomassa, maisemaa katsellessa voi hyvin poiketa uimaan. Uimarantakin alueelta ilmeisesti löytyy. Opaskartan osoittama kohta oli kuitenkin veden ja heinän alla, joten testiryhmän tuli tyytyä laituriin. Kuitenkaan miksikään koskiuinniksi tilanne ei ylly. Testin seisovimpaan veteen pulahtaminen saa miettimään lähinnä kaikkia niitä peltoja, joiden lannoitteisiin pääsee nyt tutustumaan. Lämpimin vesi, laavu tai upeat maisemat eivät pelasta Malkakoskenrantaa alhaiselta sijoitukselta. Paikassa on kuitenkin tavattomasti potentiaalia, joten toivomme, että lähivuosina Malkakosken uimaranta raivataan esiin, jotta todella uintikokemuksessa pääsisi tutustumaan tuohon ”mahtavaan Malkakoskeen”.”

10. Kyrkösjärven uimaranta, Seinäjoki. ★½

Osoite: Kyrkösvuorentie 26 / Veden lämpötila: 15℃

kyrksjrvi.jpg”Kyrkösjärven uimarannalta löytyy lähes kaikki; rantalentopallokenttiä, 9 frisbeegolf-rataa, lenkkipolkuja, leikkitelineitä, iso tilava pukuhuone suihkuineen ja vessoineen. Wikipedia totesi veden olevan ruskehtavaa humuspitoista, soista vettä eli suomeksi sanottuna kuin uisi Coca-Colassa. Uimavedestä tarttuu limainen rusketus, joka vaatii pitkän suihkun irrotakseen lopullisesti ihosta. Paljain jaloin uimassa käyminen on pelottavaa. Vanhan Seinäjoen suurimman uimarannan menestysmahdollisuudet kaatuvat veteen ja teräviin kiviin. Odotammekin innolla kuinka jo muutaman vuoden vireillä olevat suunnitelmat Kyrkösjärven kehittämisestä etenevät. Tärkeä urheilumaasto ansaitsisi vesiurheiluun kannustavan veden laadun.”Kategoria: Arkielämää