Suuri Uimapaikkatesti sijat 6–9

9. Törnävän uimaranta, Seinäjoki ★★½

Osoite: Törnäväntie 25 / Veden lämpötila 15℃.

”Törnävän museoalueen takana Seinäjoessa sijaitseva uimaranta käsittää kaksi uimakoppia, laiturin ja hämmentävästi 100 metrin päähän niistä sijoitetun hiekkarannan. Seinäjoki ei uimapaikkana myöskään viehätä, mutta toimivat pukuhuonetilat ja upea museoalue nostavat sijoitusta. Alle kilometrin päästä löytyy myös leirintä-alueen uimaranta, mikäli kaipaa vaihtelua. Ei erityisen hyvä, mutta perusasiat kunnossa.”

8. Pruukinrannan uimaranta, Seinäjoki ★★½

Osoite: Kyrkösjärventie / Veden lämpötila 18℃.

Pruukinranta.jpg”Pruukinrannan uimaranta valmistui viereisen asuntomessualueen kylkeen vuonna 2016. Tuoreeltaan se palkittiin Etelä-Pohjanmaan Rakennustaitosäätiön taholta Rakentajalaatalla. Perusteluina oli muun muassa se, että kyseessä on aivan uusi uimaranta. Pruukinrannan uimaranta on toden totta uusin testikohteista ja siten moderneimman näköinen. Testipäivänä rantaa koristaa turvelautta. Jotkut saattavat muistaa, kuinka sinne lipui sellainen asuntomessujen aikaankin, kooltaan jalkapallokentän kokoinen.

Hiekkaa rannalla on kitsaasti ja myös sellaiset perusasiat kuten uimakopit ja vessat puuttuvat rannalta. Sen sijaan venesatama seilaa vieressä tyhjillään samoin kuin näkötorni. Jotenkin tulee vähän sellainen olo, että olisi messualueen yksityisellä uimarannalla, eihän rantaa tahdo autolla edes löytää. Vesi on lämmintä, kuten Kyrkösjärvellä yleensä (Kyrkösjärven uimarannan mittaustulos hämmästyttikin). Upouusi asuinalue hakee toki vielä muotoaan ja toivottavasti rantakin saadaan laajemman ihmisjoukon käyttöön. Kokemus on nimittäin yllättävän hyvä.”

7. Kalajärven uimaranta, Peräseinäjoki ★★½

Osoite: Kalajärventie 12 / Veden lämpötila 14℃

Kalajrvi_header.jpg
”Parhaiten varusteltu uimaranta sijaitsee Kalajärven leirintäalueen vieressä. Ravintola, minigolfrata, vesiliukumäki ja tanssilava, vain mainitakseni muutamia uimarannan erikoisuuksista. Itse ranta on jäänyt kuitenkin huonommalle hoidolle. Hiekka on epämääräistä vaikka sitä paljon onkin. Soinen tekojärvi puolestaan jättää limaisen, ei kuitenkaan yhtä ikävän kuin Kyrkösjärvi, tunteen iholle. Vaikka lämpötila mitattiin muutamaa viikkoa muita myöhemmin se on testin alhaisimpia. Kalajärvi on kuitenkin palveluiltaan ainut, jossa voisi kokonaisen päivän viettää. Vain uinti mielessä ei ajomatkalle kannata lähteä.”

6. Sahalammen uimaranta, Seinäjoki ★★★

Osoite: Vapaudentie 4 / Veden lämpötila 16℃.

Sahalampi.jpg”Hieman yllättäen vanhan Seinäjoen rantojen kärkitilan nappaa Sahalampi. Parasta siinä on sijainti kantakaupungissa ja muista eroten ravitsemuspalveluiden läheisyys. Pukukoppi henkii vankileiriestetiikkaa, mutta sentään sellainen, avoinna oleva rannalta löytyy. Laajat nurmikentät soveltuvat pallopeleihin ja auringonottoon. Talvisin paikalta löytyy jopa lämmitetty avantouintikoppi.

Suurin heikkous on kaiken keskellä kulkeva sorapolku. Uimarannoilla haluaa kulkea paljain jaloin. Jossakin kohtaa Seinäjoen uimarantojen suunnittelussa on menty vikaan ja pahasti, kun terävintä mahdollista soraa on viskottu ympäri hiekkarantaa ja laitureita. Herkkänahkaisella kaverilla ei ole minnekään asiaa ilman kenkiä.”Kategoria: Arkielämää