Suosittu uimaranta vaatii valvojia

Uimavahdit.jpgTanelinrannan uimarannalla ei näy ristin sielua auringon paisteesta huolimatta. Alle 20 astetta ilmassa ja vedessä, sekä voimakas tuuli selittävät väkikadon. Rantavahtien lämpimästä pukeutumisesta huomaa, ettei oikein pitkään paikallaan siedä vielä olla. Aikaisemmin päivällä nähdyt Sahalammen kollegat suorittivatkin velvollisuuksiaan autosta käsin.

Joni Hemminki ja Vilma Hämäläinen ovat toista kesää rantavahteina. Lapsuudesta lähtenyt uimaharrastus on johtanut koviinkin kilpailun, mutta myös pestiin uimahallissa valvojina ja kesäisin rannalla. Ensimmäistä kesää rannalla on kaksi valvojaa eikä suotta.

- Alkukesän lämpiminä päivinä on ollut 150 ihmistä samaan aikaan, niin kyllä olisi vähän jännittänyt olla yksin, huomauttaa Hämäläinen.

Uimahalliin verrattuna uimarannalla annetaan ihmisten toimia vähemmän ohjatusti. Vaikkei todellisia vaaratilanteita kummallekaan ole vielä syntynyt keskeistä työssä on tarkkailla toimintaa ja pohtia etukäteen mahdollisia vaaran paikkoja. Onneksi myös vanhemmat ovat usein ensimmäisinä avussa, sen verran paljon riskitekijöitä äkkisyvästi Tanelinrannan uimapaikasta löytyy.

- Juuri se, että vesi on sumeampaa, jolloin pohjaan ei näe herättää huolta. Kuinka hyvin siellä sitten näkisi loppupeleissä, jos pitäisi lähteä sukeltamalla etsimään, pohtii Hämäläinen.

Uimavalvojien uimataidosta tai koulutuksesta ei ainakaan apu ole kiinni. Kaikenlaisia tilanteita on kurssilla harjoiteltu, sairastapauksista humaltuneisiin. Ei pidä kuitenkaan unohtaa uimavalvojien työn toista puolta, nimittäin asiakaspalvelutyöskentelyä. Ihmislukutaitoa kaivataan vaikkapa kohdatessa Tanelinrannalla usein tavattavat nuorten mopoporukat. Vaikka rannalla vapaata onkin, ei mopoilla sinne ole asiaa ja roskat on laitettava roskikseen.

Työn varjopuoli on kuitenkin kylminä kesinä toimettomuus, kun rannalla ei ole ketään. Tällaisina päivinä aika kuluu paljon hitaammin, kaksikko toteaa. Vastuullisessa tehtävässä ei kuitenkaan sovi huomion herpaantua vaikka kuinka rauhallista olisikin.

- Parasta tässä työssä on se sellainen turvallisuuden tunteen tuominen tänne rannalle, Hemminki linjaa.Kategoria: Arkielämää