Rap syntyy kuin liukuhihnalla

rap-header.jpg

Kesä-rapin kertosäe on juuri nauhoittumassa, kun saavun Lapuan kirjastolle. Tamperelainen Simo Nieminen, alias Gynä, istuu tietokoneen ääressä hioen lopputulosta. Päivällä on syntynyt jo kaksi rap-kappaletta lapualaisten yläkoululaisten kanssa. Kuulemme näytteen. Seiskaluokkalaisten kappale käsittelee opettajia. Poikien vedossa mennään meininki edellä, kun seuraava sanoitusporukka ammentaa lyriikoihin päihdevastaista sanomaakin.

Reippaassa kahdessa tunnissa syntyy pariminuuttinen räppibiisi. Räpin teoria osuuden jälkeen aletaan rytmitaulukkoon hahmotella riimejä. Luokka on jaettu ryhmiin, joista jokainen luo yhdessä sovitun aiheen pohjalta säkeistön. Valmiista taustavaihtoehdoista valitaan sopivin ja äänitys voi alkaa. Ryhmissä syntyy luonnostaan työnjako, kun toisilta riimittely ja toisilta itse laulaminen luonnistuu paremmin. Kappaleet johdattelevat yläkoululaisen mielenmaisemaan. Lapualla sanoissa vilahtaa kylille meno ja mopokortin saaminen, jolla pääsee Seinäjoelle mäkkäriin.

Yläkouluikäisenä Nieminenkin tutustui rapin tekoon. Naapurin rap-keikan videoinnista alkoi oma harrastus. Räppi jäi välillä vähemmällekin kunnes Jyväskylän yliopistossa ensimmäinen kurssi Kirjallisuuden pedagogiikkaa sai Niemisen pohtimaan kirjoitustaustaansa.

- Ajattelin, että räppi on se millä aloin kirjoittamaan ja se on varmaan mun vahvuus, Nieminen kertoo.

Kurssilla piti suunnitella oma kirjoittamisen kurssi, jonka Nieminen linkitti rap-musiikin tekoon. Siitä alkoi rap-kurssien ja -työpajojen vetäminen kouluissa ympäri Suomea. Nieminen on harvinaisessa asemassa, sillä hän pystyy ansaitsemaan elantonsa rap-musiikin parissa toimimalla.

Päivätyön ohella Nieminen tekee rap-musiikkia artistinimen Gynä takana. Yhdessä rap-artisti Riken kanssa Nieminen julkaisi viime vuonna toisen pitkäsoittonsa Tarkoin varjellut.

- Ohjaaminen ja oma tekeminen ruokkii toinen toistaan. Mä pystyn päivisin miettii pelkästään räppiä, ja siten saavuttaa semmosen rapin tekemiseen sopivan mielentilan. Kun on nuorten kanssa päivittäin se antaa paljon intoa ja virikettä omalle tekemiselle, Nieminen toteaa.

ylhaaltatuleegyna_head.jpg

Lapuan kirjastolle ajantasaisuus nuorille suunnatuissa tapahtumissa ja kampanjoissa on itsestäänselvyys.

- Tapahtumia on paljon, esimerkiksi syksyllä meillä kävi täällä tubettaja IlariPro esiintymässä, mutta tämä oli nyt ensimmäinen kerta, kun räppäri oli pitämässä työpajaa, kirjastonhoitaja Liisa Pohjanen kertoo.

Ensi viikolla alkava Yläkoululaisten kesälukupassi hyödyntää uusinta teknologiaa, kun perinteisten kirjojen lisäksi, myös laajat valikoimat e- ja äänikirjoja sisältyvät lukupassin piiriin.

Teksti: TottiKategoria: Haastattelut