Ovet auki maailmalle

Yanks_header.jpg

Jos jokin jäi päällimmäiseksi keskiviikkona Seinäjoen Apila-kirjastolla järjestetystä Ovet auki maailmalle –tapahtumasta, niin se oli se miten matalalla kynnyksellä voi nuori lähteä vaihtoon tai vapaaehtoistyöhön ulkomaille. Tapahtuman panelisteille lukiolaiselle Juuso Haapalalle ja huomenna lähihoitajaksi valmistuvalle Aino Puroaholle ulkomaille siirtyminen ja sopeutuminen tapahtuivat lähes huomaamatta.

- Ei ollut etukäteen oikein mitään valmisteluja. Vasta perille päästyään huomasi lähteneensä, Haapala naurahtaa.

Rotaryn kautta 10 kuukaudeksi vaihtoon lähteneelle Haapalalle vaihtokohde valikoitui jääkiekon pohjalta kun hakupapereiden kärjessä komeilivat Yhdysvallat ja Kanada. Coloradossa vapaa-aikaa kuluikin NHL-matseissa ja High School -joukkueessa pelatessa.

Puroaho suuntasi puolestaan Itä-Afrikassa sijaitsevaan Ugandaan kuusi viikkoiseen työharjoitteluun. Opetushallituksen Keva-verkoston järjestämä työharjoittelu sisälsi vapaaehtoistyötä paikallisissa sairaaloissa ja kouluissa. Toimittajan mielikuva ulkomaiden vaihdoista jonkinlaisena lomailuna ei kummankaan kohdalla pitänyt alkuunsa paikkaansa, vaikka toki loma-aikoja reissuihin sisältyi.

- Kolme päivää saapumisen jälkeen koulu alkoi ja siitä lähtien se olikin aika lailla normaalia arkea, Haapala kertoo.

Vaikka Yhdysvallat ja Uganda maina ovatkin kovin erilaisia, kaksikko yhtyy näkemykseen, että molemmissa aikaa vietettyään arvostus Suomen elinoloja kohtaa kasvoi. Haapalaa hämmästyttivät erityisesti amerikkalaisten kohtuuttoman kalliilta tuntuvat terveydenhuoltokustannukset. Terveydelliset olot yllättivät hyvin ennakkoon perehtyneen Puroahokin.

Päällimmäisiä molemmilla ovat kuitenkin hyvät muistot ja kokemukset. Haapalan kaikki majoitusperheet olivat ottaneet vaihtarin hyvin vastaan ja pitkä vaihto synnytti myös useita ystävyyssuhteita.

- Kyllä siitä jäi semmoinen olo, että takaisin pitää joskus mennä, Puroaho toteaa.

Teksti ja kuvat: TottiKategoria: Kansainvälisyys