Oma sänky vai oja?

Veli_some.jpg

Rap-artisti Mikaveli ensiesitti uuden kappaleensa Usvaa Seinäjoen keskustorilla viime perjantaina. Kappale syntyi Festaripassi-kampanjan tunnuskappaleeksi.

- Mä haluun, että tämä kappale herättää teissä tuntemuksia niitä ihmisiä kohtaan, jotka kokevat, että heillä ei ole voimaa muuttaa oman elämänsä suuntaa. On oikeasti vähän sumusta ja utuista ja tuntuu, ettei oo toivoo, Mikaveli esitteli kappaleensa.

Festaripassia ovat tekemässä olleet Seinäjoen Nuorisovaltuuston nuoret. Kampanja kehottaa nuoria vastuulliseen juhlimiseen. Nuorisovaltuustolaisten omakohtaiset havainnot alaikäisten alkoholin käytöstä erityisesti Solar Sound -festivaalilla herättivät ongelmaan. Asia on noussut esiin myös viimeisimmistä kouluterveyskyselyistä. Mutta mitä se vastuullinen juhliminen sitten lopulta on?

- Ensinnäkin katsoo, että on turvallisia ihmisiä ympärillä ja pyrkii olemaan mahdollisimman selvin päin. Pitää mukana toimivaa puhelinta, jotta tietää missä kaverit menee ja tarvittaessa voi soittaa vanhemmilleen, Nuorisovaltuuston sihteeri Noora Juurakko listaa perusperiaatteita.

Paljon kyse on siis omasta turvallisuudesta ja muiden huomioimisesta. Nuorten Festaripassin rinnalla toimii Seinäjoen kaupungin festaripakkatoiminta, joka kiinnittää huomiota alkoholinmyyntiin, mutta myös vanhempien toimintaan. Vaikka Festaripassi on kirjoitettu nuoret silmällä pitäen, sen sanoma soveltuu ohjeeksi kaiken ikäisten juhlintaan.

- Vastuulliseen anniskeluun ja vastuulliseen vanhemmuuteen kannustaen, EHYT Ry:n aluekoordinaattori Miia Hietaniemi summaa festaripakan tavoitteita.

Nuva_header.jpgViime vuoden Solar Sound -festivaalin nuorilta kuultuun toiveeseen vanhempien läsnäolosta festivaalialueen ulkopuolella vastataan tänä kesänä. Festaripakkatoiminta on yhtenä osa-alueena VALTTI2018-yhteistoimintaharjoitusta. 3. elokuuta järjestettävä harjoitus tuo yhteen vapaa-ehtoiset ja järjestötoimijat partioimaan läpi festivaaliyön, luoden turvallisen ilmapiirin nuorille. Seinäjoen kaupungin ylläpitopäällikkö Vesa-Jukka Vornasen mukaan tapahtumien suurkaupungissa on erityisen tärkeää suunnitella etukäteen, miten erilaisissa häiriötilanteissa toimitaan.

- Valmiusharjoituksin varmistetaan sitä, että ilonpito pystyy jatkumaan. Kokeneita toimijoita on paikalla, vaikka jotakin tapahtuisi. Pohjanmaan poliisilaitos ja Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos saavat turvallisuustoimijakumppaneista lisävoimavaroja alueelle. Yhdessä tehdään ja yhdessä onnistutaan, Vornanen toteaa.

Mikäli vapaaehtoistoiminta kiinnostaa harjoitukseen rekrytoidaan vapaaehtoisia EHYT Ry:n ja SPR:n kautta.

- Kokonaisturvallisuuden hienous on siinä, että jokaiselle löytyy jotakin, eikä esimerkiksi ala-ikäisyyskään ole este. Järjestöiltä saa toiminnastaan lisätietoa, niiden kautta pääsee mukaan ja saa kontakteja, Vornanen kertoo.

Teksti ja kuvat: TottiKategoria: Haastattelut