Mikä ihmeen "musakka"?

Musakka_header.jpg- Joskus menee kyllä koko päivä, mutta onneksi toimii huolto täällä niin hyvin. Musakat hoitaa, että ruokaa on tarjolla.

Näin totesi Ilmajoen Musiikkijuhlien nuorisokuorolainen haastattelusta. Musakka-sana putkahtaa esiin toistekin haastattelun lomassa. Mutta keitä nämä musakat oikein ovat ja mistä sana on peräisin? Asiaa lähden selvittämään festivaalialueelle, virvokkeiden myynti telttaan. Eveliina Uimarihuhta on juuri myymässä kasvispiirakkaa hätäisimmille, jotka eivät malta odottaa kassan aukeamiseen.

- Toinen vuosi nyt täällä musakkana sitä ennen olin kahdeksan vuotta tuossa lapsi- ja nuorisokuorossa. Mun äiti oli aikaisemmin musakkana töissä, että vähän sitä kautta sitten tulin itsekin niihin hommiin, Uimarihuhta kertoo.

Musakaksi voi kuitenkin tulla myös muuten kuin suvun kautta. Uimarihuhta kertoo joukossa olevan tänä vuonna parisenkymmentä nuorta kesätyöntekijää, pääasiallisesti lukiolaisia. Musakkoja työskentelee myynti- ja ravitsemusteltoilla, paikannäytössä ja libretton myyjiä. Ilmajoen Musiikkijuhlilla on ilmeisesti keksitty titteli omille festivaalintyöntekijöille. Mutta mistä nimitys oikein tulee?

- Emmä tiedä, kai ne on jotain musa-akkoja. En yhtään tiedä mistä se tulee, Uimarihuhta naurahtaa.

Loogiselta kuulostava veikkaus on paras, mitä kuulen sanan etymologiasta. Musiikkijuhlien ohjelmistosta riippuen työt kestävät 4-9 tuntia. Työtehtävä saattaa myös vaihdella. Uimarihuhdasta työ on enemmänkin hauskaa kuin rankkaa.

- Parasta on ihmisten kohtaaminen, tulee uusia kokemuksia ja kuulee erilaisia tarinoita. Ja tämä kulttuuri. Onhan tämä ilmajokiselle iso juttu, että täällä järjestetään tällaista ja saa olla osa sitä, Uimarihuhta toteaa.

Jutun lähetettyäni asianomaisille luettavaksi, Ilmajoelta tulee varmistettu tieto. Aivan Uimarihuhdan veikkaus ei osu, mutta oikeilla jäljillä ollaan. ”Musiikkijuhlien akat” on lyhentynyt suussa sopivammaksi musakaksi.Kategoria: Haastattelut