Kesäleirillä kesätöissä

rempax_header2.1.jpgMuutamassa päivässä on Kessulan puupino kolminkertaisesti kasvanut. Käynnissä on Rempax, jossa 14–17-vuotiaat kesätöitä vaille jääneet nuoret saavat mahdollisuuden ansaita 70 euron edestä taskurahaa kesän rientoihin. Pojat ovat päätyneet puiden pilkkomisvuoroon. Klapikonekin olisi vieressä, mutta kirves on enemmän mieleen. Aikaisemmin viikolla kaadetut puut on ensin kannettu liiterin viereen, jossa nuoret pienentävät ja asettelevat halkoja siisteihin riveihin.

- Ei tää ole mitään istuskelua, että koko ajan saa tehdä jotakin. On tää ihan mukavaakin, Veeti Sainio toteaa lounastauolla hernekeiton lomassa.

Aamulla aloitetaan aamupalan jälkeen puoli kymmeneltä. Päivää rytmittävät ruokailut ja viideltä pääsee sitten vapaa-ajan viettoon. Joka ilta laitetaan sauna päälle. Sainio oli leirikavereineen lähtenyt kalastamaan. Kolme ahventa ja hauki oli noussut virvelillä.

- Takaisin laitettiin, ei niitä viitsinyt syödä, liian pieniä, Sainio kertoo.

rempax_header1.jpgPelkäksi puiden pilkkomiseksi leiri ei kuitenkaan mene vaan työtehtäviä vaihdellaan, vaikka joka tauon jälkeen. Saunan pesu kuuluu ensimmäiseen päivään samoin kuin nukkumatilojen siivoaminen lattiasta kattoon. Tällä hetkellä maalauksessa on pukuhuoneen penkit. Joka vuosi myös tarkistetaan leikkitelineiden toimintakunto, istutetaan kukkia ja haravoidaan.

- Ihan perus mökkihommaahan tämä on, nuoriso-ohjaaja Annukka Saukko toteaa.

Idea Rempax-leiriin saatiin vuonna 2011, kun nuorisotaloilla huomattiin, että tarvetta mielekkäälle tekemiselle kesällä olisi. Yhtä lailla leirikeskuksen kuntoon oli saatava kohennusta. Alkuun järjestettiin vain yksi kolmipäiväinen leiri, mikä jätti osan töistä kesken.

- Oikein ei voinut mitään isompaan aloittaa, Saukko kertoo.

Nyt kahdelle leirille otetaan yhteensä kolmekymmentä nuorta, mutta työt eivät silti lopu kesken, vaikka olisi kuinka tehokkaat tekijät. Eikä työtehtävien tarvitse entuudesta olla tuttuja, niihin kyllä perehdytetään. Nuoriso-ohjaajakin saa yllättyä oman työnsä monipuolisuudesta, kun sisustuksia suunnitellaan ja timpurin taidot ovat tarpeen.

Kuvat ja teksti: TottiKategoria: Arkielämää