(Kauko)ystävyydestä

 

kuva1.jpg

Yksi suurimmista kysymyksistä ulkomaille muuttamisessa on varmasti ihmissuhteet. Säilyykö ystävyys samanlaisena pitkän välimatkan päässä? Ja saako kohdemaassa uusia ystäviä?

Toiseen kysymykseen vastaus on hyvin todennäköisesti kyllä. Varsinkin jos lähtee opiskelemaan kansainväliselle luokalle, jossa kaikki ovat samassa veneessä – uudessa maassa, jossa ei tunne ketään, kaikki muutkin etsivät uusia ystäviä.

Ensimmäiseen kysymykseen vastaus on monimutkaisempi. Ihan kaikki ystävyyssuhteet eivät säily ulkomaille muuton myötä. Mutta ne saattavat olla sellaisia, jotka olisivat kuitenkin hälvenneet ajan myötä. Käyhän monelle ystävyydelle kuitenkin niin, esim. lukion päätyttyä.

Kuitenkin moni ystävyyssuhde säilyy, ja tavallaan jopa voimistuu. Ystävien tapaaminen muutaman kerran vuodessa on eri juttu, kuin jos näkisi viikoittain. Olen kuitenkin huomannut, että on ihmisiä joiden kanssa voi jutella aivan samaan tapaan kuin ennenkin vaikka ei olisi nähty useaan kuukauteen. Se, jos mikä todistaa, että hyvä kaveri on aina hyvä kaveri.

Kaukoystävyys opettaa ennen kaikkea olemaan kiitollinen niistä ystävistä jotka pysyvät ystävinä vaikka näkisikin toisiaan vain muutaman kerran vuodessa. On ihanaa ajatella, että jos ystävyys selviää muutaman vuoden pitkästä välimatkasta, se selviää varmasti myös kotimaassa, vaikka elämäntilanteet muuttuisivatkin ja molemmat eläisivät todella erilaista arkea tulevaisuudessa.

Ulkomailla huomaa myös, että jotkin omat luonteenpiirteet johtuvat pitkälti omasta kulttuurista. Onkin välillä ihana tulla kotiin niiden ystävien luokse, jotka tuntevat nämä jutut - ne ihmiset, jotka ymmärtävät ja tietävät niin paljon menneisyydestäsi, että sinun ei juurikaan tarvitse selitellä reaktioistasi mihinkään, he tuntevat sinut niin hyvin. Ihanaa on myös päästä puhumaan omaa äidinkieltä.

On mukava tietää, että tulevaisuudessa on ystäviä ympäri maailmaa (tai ainakin Eurooppaa). On tietenkin myös selvää, että tuskin jokainen ulkomailla luotu ystävyyssuhde säilyy valmistumiseen jälkeen, kun kaikki muuttavat eri paikkoihin. Ulkomailla asuminen tekee kuitenkin sosiaalisemmaksi, ja ainakin itselläni se on madaltanut kynnystä ottaa yhteyttä ihmisiin.

Kaukoystävyys opettaa arvostamaan ystävyyttä yhä enemmän ja ulkomailla ystävät ovat usein se oma turvaverkko ja ”perhe” vieraassa maassa. Vaikka ulkomailla opiskeleminen opettaakin paljon itsenäisyyttä, opettaa se kuitenkin myös hyvien ystävien tärkeyden.

Teksti ja kuva: StinaKategoria: Arkielämää